Kategorier

Meny

Konto

Vedlikehold av murhus

Selv om malingsintervallene ofte er lange med murhus bør du ikke ta lett på det øvrige vedlikehold. Bli kvitt smuss, sopp og alger med jevnlig rengjøring.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Vedlikehold av murhus

Foto: ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et hus i mur har sine fordeler. Men selv om du unngår å bli lenket til malerpensler, skraper og stiger, slik Leca-reklamen forteller, kan du ikke la murhuset stå fullstendig uten vedlikehold i 20 år. Jevnlig rengjøring og påføring av sopp- og algedreper er viktig for at huset skal holde seg pent.

- Aller helst bør murveggen vaskes hvert år, men vi vet at ikke så mange gjør det, forteller Agnar Berger hos Akzo Nobel.

Morten Sehn ved Dyrup Teknisk Service anbefaler at man i alle fall vasker når man ser at sopp, alger, mose eller lignende vokse på murveggen.

Rengjør grundig

Når du oppdager uvekster på muren, er det med andre ord viktig med en grundig rengjøring. Du kan benytte en kraftvask eller et annet produkt beregnet på mur. Dusj på, skrubb om nødvendig, og skyll av.

Det er viktig at man bruker en god sopp- og algedreper i tillegg til vanlig vask. Det er forskjell på hvordan produktene fra de ulike produsentene skal brukes. Noen anbefaler å bruke middelet en ukes tid før vask. Andre produkter er til bruk etter vask, slik at det blir liggende som et beskyttende lag på veggen. Følg derfor de anvisninger som følger med de produktene du kjøper.

Om tiden er inne for å legge et nytt strøk maling, er rengjøringen spesielt viktig. Dette må gjøres grundig, og alt løstsittende må fjernes.

Maling

Hvor ofte du trenger å male varierer veldig. Med riktig behandling kan et murhus stå i svært mange år. Det avhenger også av faktorer som for eksempel fukt. Har dere dårlige takrenner, slik at vannet renner på veggen, må kanskje malerjobben tas raskere.

Det er svært viktig at det benyttes en maling som er beregnet på denne type underlag. Den må være åpen og "puste". Alkyd- eller oljemaling må aldri benyttes på murvegger. Det er viktig at bindemidlene i malingen er tilpasset mur, men utvalget er ofte begrenset i mange fargehandlere. Forhør deg derfor i din lokale forretning om hva de kan tilby.

- Når det gjelder ny puss, bør du seise med silikatbinder og male med silikatmaling fordi dette binder seg med pussen, forteller Agnar Berge, og legger til at du senere kan benytte annen type maling.

Murreparasjoner

Foreta alle eventuelle murreparasjoner før du begynner malearbeidet. Har muren fått sprekker bør disse utbedres. Småting kan du fikse selv ved å hogge ut sprekken med hammer og meisel for så å reparere med egnet mørtel. Det er viktig at pusstykkelsen er helt jevn, ettersom lys og skygge raskt vil avsløre om noe er ujevnt. Er skadene store, eller du er usikker på om du klarer det, kan det være greit å kontakte en profesjonell murer.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]