IFI Logo

Nå våkner Sørlandet – Ta vare på hytta

Hytter utendørs
Nå våkner Sørlandet – Ta vare på hytta
Robert Walmann

Robert Walmann
Oppdatert (Publisert )

Om sommeren skal tusenvis av hytter vaskes og males. – La vedlikeholdet bli en del av hyttekosen, sier Øivind Horverak.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse

Øivind Horverak er glad for at vinteren har sluppet taket. Nå er det bare varme smil fra kunder som skal stelle med skjærgårdshyttene sine. Horverak driver Fargerike Corona i Kristiansand og i Søgne. Han er forberedt på storinnrykk før fellesferien slår til.  

Øivind Horverak, Fargerike Corona

RENT BORD: – Alle kysthytter bør vaskes hvert år. Derfor trenger du skikkelig vaskekost på forlengerskaft. Husk at godt verktøy er halve jobben, sier fargehandler Øivind Horverak.

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Må vaskes hvert år

− Hvitmalte hyttevegger ved kysten blir fort møkkete av saltvann, snø og regn. Jeg mener derfor at fasadene bør vaskes hvert år. Det har hytteeiere også skjønt, så vi har lagrene fulle av forlengerskaft, koster og husvask som venter på å bli kjøpt og brukt. All vedlikehold og oppussing starter med rene overflater, så det gjelder å ha lagrene fulle, sier han.

LES OGSÅ: 9 tips til sommerhytta

Velger kvalitet på veggen

I butikken i Sørlandsparken er det også nok av hvit maling. Sånn har det alltid vært. Horverak tror det har med gammel kystkultur å gjøre.

− Fra gammelt av var hyttene hvite foran og røde bak. Det hvite har bestått. Det gjelder å velge produkter som kan stå seg mot kystens harde tak, sier han og peker på sin storselgende hybridmaling, produsert av Akzo Nobel.

− Særlig sør- og vestvegger får mye juling og må males oftere. Mitt råd er å bruke øynene mer enn å stole på garantien på malerspannet. Her nede er det vær og vind som bestemmer når du skal male hytta, sier han.

LES OGSÅ: Her er tegnene på at du bør male

Beis og maling på hytte

FULLE HUS: – Det gjelder å bunkre opp med beis og maling før hyttefolket kommer, sier Øivind Horverak.

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Ta vare på tradisjonene

Horverak har vokst opp i en fargehandel. Han har sett forandringene komme.  

− For bare få år siden gjorde folk vedlikeholdet selv. Nå setter alt for mange bort jobben til håndverkere. Det betyr at kunnskap går tapt og folk mister en stor del av hyttekosen. Vi må snakke om hyttekos og vedlikehold i samme setning, sier han.

Fargerike Corona hytte

GJØR DET SELV: Øivind Horverak mener vi må gjøre vedlikeholdsarbeidet til en del av hyttekosen. – Når vi setter alt bort til håndverkeren, mister vi kunnskap om å ta vare på verdiene, sier han.

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Beis og tapet – enklere blir det ikke

Et arbeid mange fortsatt gjør selv er å beise terrassen.

− Velg riktig verktøy og snakk med betjeningen i din lokale fargehandler. Vi kan dette forlengs og baklengs og kan gi rådene du trenger, sier han.

Tapet er også noe Horverak mener passer i ei hytte. Fordi når tapetet er hengt opp, er jobben gjort.

− Det krever tid og nøyaktighet, men du får sjel og liv i veggene. Moderne tapet er enkle å henge opp. Ha nok lim på veggen og heng det rett opp. Enklere blir det ikke, sier han.

Tapet på hytta

PERSONLIGE VEGGER: – De som velger tapet får mer sjel og personlighet i veggene. Dessuten er det enkelt å henge opp, sier butikkeieren fra Kristiansand.

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Det private hotellet

Butikksjefen merker også en økende etterspørsel etter tekstiler på hyttene langs kysten.

− Hytter i dag er som private hoteller. Det skal være koselig, vi skal slappe av og føle at vi bor mer luksuriøst enn hjemme. Lenge har gardiner vært ut, men det kommer tilbake for fullt. Tekstiler gjør mye med et interiør, det bør derfor legges litt ekstra jobb med å finne de rette materialene og farger, sier han.

Hotellstil på hytta

HOTELLHYTTE: Mange vil ha hotellfølelsen på hytta. Det betyr utstrakt bruk av tekstiler. – Puter, tepper og gardiner betyr ferie, sier Øivind Horverak.

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Over ti milliarder

Kåre Elnan er direktør i Prognosesenteret. Han forventer at vi skal bruke cirka 11 milliarder kroner på oppussing av hytter i 2018.

− Det mest vanlige oppussingen på hytta er å beise og male, inne og ute. Det finnes mer enn 430 000 rene hytter, men i tillegg finnes det 33 000 helårsboliger eller våningshus som benyttes som fritidsboliger. Det blir totalt nesten 464 000 fritidsbygg, sier han.

Relaterte emner

Annonse
IFI annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Hytter utendørs
Annonse
IFI annons
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.