IFI Logo

Mikrotuft – Når vrangt blir rett

Legg tepper
Mikrotuft – Når vrangt blir rett
Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Mikrotuft, minituft eller kompakttuft. Kjært barn har mange navn. I Skandinavia er denne typen tepper svært populær. Kanskje ikke så rart når det gir god akustikk, minimalistisk design og enkelt renhold.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse

Mikrotuft er en produksjonsteknikk for tepper som ble oppdaget nærmest ved en tilfeldighet. Ved tuftingen av en løkkevare går garnet opp og ned gjennom tufteduken, og det dannes tette løkker på baksiden, da garnet legges parallelt med tufteduken. På fremsiden velger man høyde på løkkene og om de skal være skåret eller ikke. Mikrotuft, minituft eller kompakttuft, som teppetypen blir kalt av ulike produsenter, har baksiden frem.

Med tette, korte løkker kombineres det myke gulvets gangkomfort og akustikkfordeler med renholdsfordelene ved et halvhardt gulv.

– Du får et teppe med minimalt med luft under løkkene. Derfor kan du vanskelig tråkke inn smuss og skitt i teppet, sier Thomas Aar hos Desso.

– Den tette, korte luven holder godt på støv som dannes i rommet, og med en god støvsuger er det lett å få opp smusset med liten innsats, sier Roger Sørlie hos Gerflor, som eier teppeprodusenten Tecsom.

Mikrotuft-teppe

BAKSIDEN FREM: I tepper med mikrotuft brukes de korte løkkene på baksiden av tufteduken som fremside.

Foto: Philippe Dureuil +33 6 11 64 92 95

Holder lenge

Med lite garn over bunnveven der skitten tråkkes inn er det ikke bare renholdet som er enkelt. Slitasjen reduseres også.

– Teppet har også lang levetid siden det ikke er løkker og luv som slites, sier Laila Nygaard hos Interface.

Hun har noen gode råd når det kommer til renhold av mikrotuft.

– Med teppe får du et enkelt renhold. Mikrotuft gjøres rent med en god støvsuger som er riktig innstilt slik at den sklir lett over gulvet, og et egnet filter som gjør at du ikke spruter ut støvpartiklene bakpå. Med teppebanker trenger renholderen heller ikke å bevege seg frem og tilbake, men skyver bare støvsugeren frem over gulvet slik at rengjøringen blir enkel og ergonomisk, sier Nygaard.

LES OGSÅ: Slik støvsuger du teppet som proffene

Teppefliser i mikrotuft

ENSRETTET: Noen typer teppefliser med tett og kort luv kan legges ensrettet og gir da et rolig inntrykk av banevare.

Foto: Gerflor

Fin akustikk

I kontormiljøer, showroom, korridorer og andre åpne lokaler med stor trafikk kan et teppegulv være det eneste fornuftige materialet for å lage et godt akustisk miljø. Jo hardere gulvet er, dess mer lyder genereres både i rommet og i tilstøtende lokaler. Lyddempingen hos et teppe med kort luv avhenger av garnvekten over bunnveven, som i sin tur styres av både tetthet og løkkelengde, og oppbyggingen med bærer og baksidemateriale. Akustikkdemping mellom 14 og 20 dB er blant normalen hos et mikrotuftet teppe.

Utover trinnlydsdemping er reduksjon av etterklangstid et viktig poeng med teppegulv.

– Over glatte flater spres lydbølgene lett i rommet. Tepper har brutte flater, som reduserer etterklangstiden fordi lydbølgene splittes og går ut i flere vinkler. Det finnes flere måter å stoppe lydbølgene på, og teppegulv er av de mer effektive, sier Roger Sørlie.

Legge teppefliser

SORTERINGSBEHOV: Dersom teppefliser med mikrotuft og et tofarget garn skal legges ensrettet, må gulvleggeren være observant ved leggingen. – Avsluttes den første flisen med en sort tråd, må neste begynne med en hvit, ...

Foto: Desso

Friksjonsfritt

Akustikk er bare en av grunnene til å velge teppe fremfor halvharde belegg. Mikrotuft har flere fordeler i kontorer, næringslokaler, butikker og showroom.

– Den tette og lave luven får ikke inntrykksmerker av møbler, og tåler kontorhjul godt. Med et gjennomfarget kvalitetsgarn får du heller ikke falming av solbleking eller flekker som er vanskelige å få vekk, sier Laila Nygaard. Estetisk gir mikrotuft et rolig og minimalistisk uttrykk til gulvet.

– Du velger normalt ikke mikrotuft steder hvor gulvet skal spille hovedrollen. Teppetypen har et rent og elegant utseende, sier hun.

– Denne typen gulv har stram design med en kompakt overflate. Dette er for den som liker harde gulv, men som skjønner fordelen med tepper, sier Thomas Aar.

Teppefliser i sjakkmønster

SJAKKMØNSTER: Den korte mikroluven gjør at mange teppefliser av denne typen bør legges i 90 graders vinkel til et sjakkmønster.

Foto: Desso

Må legges pent

Allikevel er det noen begrensninger, enten teppet blir kalt mikrotuft, kompakttuft eller minituft. Disse har med legging og underlag å gjøre. Den minste ujevnhet og skjevhet i undergulvet vil være synlig, på samme måte som hos halvharde belegg.

– Siden det ikke er en lang luv som legger seg, skjules ikke skjøtene, og gulvet må legges pent. De fleste typer skal legges i sjakkmønster med kvartsvridning, sier Thomas Aar.

Men det finnes også mikrotuftede teppefliser fra flere produsenter som kan legges i samme retning.

– Når mikrotuften kan legges i én retning, gir det et roligere inntrykk til gulvet, og teppeflisene kan oppfattes som en banevare, sier Lene Lillejord hos Gerflor.

«Et godt valg»

Hvilke typer som kan legges ensrettet fremgår av produsentens leggeansvisninger, og det avgjøres av garnkvalitet, oppbygging, farge og mønster. Valg av riktig farge og mønster kan også spille en rolle for vedlikeholdet. Et to- eller trefarget garn vil også kunne kamuflere noe smuss.

– Ved valg av gulv koker det ofte ned til kostnader for å drifte og forvalte gulvet. Det gjelder å finne et gulv som kan holdes pent og vedlikeholdes enkelt, slik at det blir så rent som mulig med lavest mulig innsats. Her er mikrotuft et godt valg, avslutter Roger Sørlie.

Mer informasjon:

Desso

Gerflor

Interface

Relaterte emner

Annonse
IFI annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Legg tepper
Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.