Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse

Slik støvsuger du teppet som proffene

Nordmenn vil ha tepper hjemme. Derfor må vi lære oss å støvsuge riktig.

cloud_download
fullscreen
 • <b>RETT VERKTØY:</b> Sørg først for at du har et munnstykke som passer til teppet. – Har du for eksempel et løkketeppe i ull bør du ikke velge et roterende munnstykke. Det fungerer best på stående, skåren luv, forklarer Per Ottar Knutson fra Danfloor.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

 • <b>USYNLIG SMUSS:</b> Stadig flere velger å legge tepper i soverom, gang og stuer. Ekspertenes råd er å støvsuge minst én gang i uken.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

 • <b>MYK LUKSUS:</b> Et mykt teppe fjerner romklang, gir velbehag mot føttene og gjør rommet lunere og varmere.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

 • <b>KLIPP GRESSET:</b> Renholdsekspert Inger Dahl mener vi skal «klippe gresset» når vi støvsuger. – Dragene må overlappe hverandre. Vær nøye og ta deg god tid, sier hun.

  Foto: Privat

 • <b>RENE TEPPER:</b> – Det finnes tepper i dag som tåler å bli vasket med klor. Det betyr at det er enklere enn før å holde teppene rene, sier Per Ottar Knutson fra Danfloor.

  Foto: Danfloor

 • <b>HENRY:</b> Det finnes støvsugere som både er svært effektive og som gjør det mye enklere å få barna til å ta vaskejobben! Denne heter Henry Eco og er fra IBG.

  Foto: IBG

Annonse

Et mykt teppe kan gi følelsen av å sveve over gulvet. Det fjerner romklang, gir velbehag mot føttene og gjør rommet varmere. For å bevare luksusen, må riktig renhold til. Og akkurat som med andre gulv, bør du rengjøre det minst en gang i uken. Det vet renholdsekspert Inger Dahl. Hun driver rådgivningsfirmaet Ren Ekspertise.

LES OGSÅ: Derfor bør du ha teppe i stua

Mykt teppe

MYK LUKSUS: Et mykt teppe fjerner romklang, gir velbehag mot føttene og gjør rommet lunere og varmere.
camera_alt (Robert Walmann/ifi.no)

Nødvendig ekstrautstyr

Renholdsekspert Inger Dahl

KLIPP GRESSET: Renholdsekspert Inger Dahl mener vi skal «klippe gresset» når vi støvsuger. – Dragene må overlappe hverandre. Vær nøye og ta deg god tid, sier hun.
camera_alt (Privat)

− Du bør støvsuge minst én gang i uken. Du bør også skaffe deg en teppebørstesuger, det som før ble kalt teppebanker. En roterende børste vil gjøre rengjøringen mer effektiv. Husk at støvet ligger der, akkurat som på andre gulv, selv om det ikke er synlig, sier hun.

Rett i ryggen

Støvsuger

HENRY: Det finnes støvsugere som både er svært effektive og som gjør det mye enklere å få barna til å ta vaskejobben! Denne heter Henry Eco og er fra IBG.
camera_alt (IBG)

Det å støvsuge virker enkelt for de fleste. Men det er et par ting renholdseksperten mener vi ikke må slurve med.

− Sørg for å ha en god arbeidsstilling. Ta slangen rundt ryggen og hold i røret med munnstykket med den ene hånden og i slangen med den andre. Dette gjør at du har god kontroll på støvsugeren og kan jobbe i en oppreist stiling som ikke sliter på ryggen, sier hun.

Som å klippe plenen

Renholdseksperten vil at vi skal tenke at vi klipper plenen når vi støvsuger.

− Dragene må overlappe hverandre. Vær nøye og ta deg god tid slik at støvsugeren får tid til å trekke opp støvet, sier hun, og legger til at posen også bør byttes ofte.

− Når det lukter fra posen betyr det at det gror i den. Det er lite trivelig, sier hun.

LES OGSÅ: Tips til deg med teppetanker

Støvsuge teppe

USYNLIG SMUSS: Stadig flere velger å legge tepper i soverom, gang og stuer. Ekspertenes råd er å støvsuge minst én gang i uken.
camera_alt (Robert Walmann/ifi.no)

Bort med støvet

Per Ottar Knutson fra Danfloor

RENE TEPPER: – Det finnes tepper i dag som tåler å bli vasket med klor. Det betyr at det er enklere enn før å holde teppene rene, sier Per Ottar Knutson fra Danfloor.
camera_alt (Danfloor)

Per Ottar Knutson fra den danske teppegiganten Danfloor er enig med renholdseksperten i at hyppig rengjøring er viktig.

− Teppet i seg selv skaper ikke trøbbel. Det er støvet som ligger der som kan gjøre det. Det er likt for alle gulv. Slurver du med rengjøring kan det få konsekvenser, sier han.

Moderne teppeteknologi

Knutson erfarer at nordmenn legger mye penger i tepper hjemme. Han tror vi kjøper kvalitet fordi vi forventer at teppene skal vare lenge.

– Vi legger tepper i trapper, soverom, gang og stuer. Det finnes tepper i dag som tåler å bli vasket med klor. Det betyr at det er enklere enn før å holde teppene rene, slik at inneklimaet holder seg friskt og godt, mener han.

Tips til tepperengjøringen:

 • Bytt pose ofte. En støvsuger fungerer best når posen er halvfull. En nesten full pose vil svekke støvsugerens effekt.
 • Ta deg god tid. Jobb rolig slik at støvsugeren får tid til å suge opp smusset. Bruk sakte bevegelser frem og tilbake.
 • Ikke vent til teppet ser skittent ut. Det er ikke lett å se smuss som skjuler seg mellom fibrene. Lag en alarm på telefonen og følg den. Mandag og fredag er gode støvsugerdager.
 • Bruk riktig munnstykke på støvsugeren. Munnstykker er ekstrautstyr. Spør teppehandleren om hvilket munnstykke du skal ha.
 • Har du ikke teppebørstesuger i støvsugeren, så skyv ut børsten på munnstykket når du støvsuger tepper. Det er tyngre og tar lengre tid, men børsten hjelper til å få opp smuss.
Oppdatert: 17.12.2019
Annonse
Obligatorisk felt
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
interiorkupp annons
[Some text some message]