Kategorier
Meny
Konto
Annonse

Vær rask hvis du søler på teppet

cloud_download
fullscreen
 • Vær rask hvis du søler på teppet

  Foto: Bjørg Owren/ifi.no, Robert Walmann/ifi.no og Musum Interiør

 • Vær rask hvis du søler på teppet

  Foto:

 • Vær rask hvis du søler på teppet

  Foto:

 • Vær rask hvis du søler på teppet

  Foto:

Om du er uheldig og søler rødvin eller kaffe på gulvteppet, er det to ting som gjelder: Reager med én gang og bruk tørkepapir som suger til seg fukten.

Annonse
Rødvin på teppet

RØDVIN: Det er fort gjort å søle rødvin på teppet. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

– Følger du denne oppskriften, går det som regel bra, sier Bjørn Musum hos Musum Interiør i Trondheim. Han forteller at spørsmålet om rødvin er det han oftest får når det gjelder renhold og vedlikehold av tepper.

Sjekk garntypen

Musum presiserer at rådet gjelder for alt søl på tepper. Smuss skal fjernes så raskt som mulig, slik at det ikke fester seg i teppefibrene. Jo raskere du tar flekkene, jo enklere er det å få fjernet dem. Når det gjelder tepper generelt, er garntypen avgjørende for hva slags behandling teppet tåler og hvordan det skal behandles. De mest robuste er syntetiske tepper med gjennomfarget garn.

– Det er med tepper som med klær; noen produkter tåler mer enn andre. Derfor lønner det seg å sjekke merkingen på teppet, sier Musum.

LES OGSÅ: Derfor bør du ha teppe i stua

Merking på teppe

MERKING: Sjekk merkingen på teppet. Det er med tepper som med klær, noen produkter tåler mer enn andre. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Bruk vann
Fjern flekker fra teppet

RASK: Vær rask og ta flekken med én gang, enten du søler kaffe eller rødvin. Legg tørkepapir over den våte flekken og la den trekke til seg fukten. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Per Ottar Knutson i Danfloor er helt enig, og mener vi kommer langt med vann når flekker må fjernes.

– Det aller meste vi søler er vannløselig. Hvis du ikke får fjernet hele flekken med tørkepapir, så dusj på rent vann og legg over tørkepapir eller håndkle og press lett slik at fukten absorberes. Gjenta til vannet har løst opp hele flekken og det som sitter igjen på papiret bare er rent vann, råder han.

Unngå kjemikalier
Vann fjerner flekker fra teppet

SPRAY: Spray på vann for å løse opp det som har trukket inn i teppefibrene, og fortsett med tørkepapir og vann til flekken er tynnet ut og fjernet. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Begge teppe-ekspertene advarer mot å gni på flekker. Det kan ødelegge fibrene i teppet og/eller gjøre flekken større. Dersom du må ty til kjemikalier på problemflekker, er det viktig å velge riktig middel, følge anvisningen nøye, og for all del ikke la rester av rensemiddel bli liggende igjen i teppet.

– Det er som en magnet. Restene blir som et klebrig middel og trekker til seg smuss. Så etter en tid ser det ut som flekken du fjernet er tilbake igjen, sier Per Ottar Knutson.

Er det behov for å rense hele teppet, finnes det rensemaskiner du kan leie. Også her må du være nøye med at det ikke blir liggende igjen såperester i teppet.

Annonse
Yo, you had better fill this out, it's required.
Annonse

Siste artikler

Annonse
[Some text some message]