Kategorier

Meny

Konto

Vær rask hvis du søler på teppet

Om du er uheldig og søler rødvin eller kaffe på gulvteppet, er det to ting som gjelder: Reager med én gang og bruk tørkepapir som suger til seg fukten.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Vær rask hvis du søler på teppet

Foto: Bjørg Owren/ifi.no, Robert Walmann/ifi.no og Musum Interiør

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Følger du denne oppskriften, går det som regel bra, sier Bjørn Musum hos Musum Interiør i Trondheim. Han forteller at spørsmålet om rødvin er det han oftest får når det gjelder renhold og vedlikehold av tepper.

Dele på Pinterest Rødvin på teppet

RØDVIN: Det er fort gjort å søle rødvin på teppet. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Sjekk garntypen

Musum presiserer at rådet gjelder for alt søl på tepper. Smuss skal fjernes så raskt som mulig, slik at det ikke fester seg i teppefibrene. Jo raskere du tar flekkene, jo enklere er det å få fjernet dem. Når det gjelder tepper generelt, er garntypen avgjørende for hva slags behandling teppet tåler og hvordan det skal behandles. De mest robuste er syntetiske tepper med gjennomfarget garn.

– Det er med tepper som med klær; noen produkter tåler mer enn andre. Derfor lønner det seg å sjekke merkingen på teppet, sier Musum.

LES OGSÅ: Derfor bør du ha teppe i stua

Dele på Pinterest Merking på teppe

MERKING: Sjekk merkingen på teppet. Det er med tepper som med klær, noen produkter tåler mer enn andre. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Bruk vann

Per Ottar Knutson i Danfloor er helt enig, og mener vi kommer langt med vann når flekker må fjernes.

– Det aller meste vi søler er vannløselig. Hvis du ikke får fjernet hele flekken med tørkepapir, så dusj på rent vann og legg over tørkepapir eller håndkle og press lett slik at fukten absorberes. Gjenta til vannet har løst opp hele flekken og det som sitter igjen på papiret bare er rent vann, råder han.

Dele på Pinterest Fjern flekker fra teppet

RASK: Vær rask og ta flekken med én gang, enten du søler kaffe eller rødvin. Legg tørkepapir over den våte flekken og la den trekke til seg fukten. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Unngå kjemikalier

Begge teppe-ekspertene advarer mot å gni på flekker. Det kan ødelegge fibrene i teppet og/eller gjøre flekken større. Dersom du må ty til kjemikalier på problemflekker, er det viktig å velge riktig middel, følge anvisningen nøye, og for all del ikke la rester av rensemiddel bli liggende igjen i teppet.

– Det er som en magnet. Restene blir som et klebrig middel og trekker til seg smuss. Så etter en tid ser det ut som flekken du fjernet er tilbake igjen, sier Per Ottar Knutson.

Er det behov for å rense hele teppet, finnes det rensemaskiner du kan leie. Også her må du være nøye med at det ikke blir liggende igjen såperester i teppet.

Dele på Pinterest Vann fjerner flekker fra teppet

SPRAY: Spray på vann for å løse opp det som har trukket inn i teppefibrene, og fortsett med tørkepapir og vann til flekken er tynnet ut og fjernet. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Dele på Pinterest Teppe på gulvet

RENT OG PENT: Tepper er varme og behagelige, og flekkfrie er et flott teppe en fryd for øyet. (Foto: Musum Interiør)

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]