Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Innendørs

Enkel vei fra glatt til trygt i trappa

SIKKER: Et hellimt teppe med lav og tett luv er blant det sikreste du kan ha i trappa. Her skal det mye til for å skli, se...   Musum Interiør, IBP, Frode Larsen/ifi.no, Robert Walmann/ifi.no og Mari Rosenberg/ifi.no
Trappa er stedet som forårsaker flest ulykker i hjemmet. Her er enkle grep som gjør trappa trygg.

Hvert år skader 30 000 nordmenn seg ved fall i trapper. Særlig eldre personer og barn sklir på glatte trinn. Men hvem som helst som har litt hastverk, glatte sokker eller bare er uheldig, kan falle stygt. Heldigvis er det ikke vanskelig å trygge trappen.

Teppe:

– Det mest sklisikre du kan ha i en trapp er teppe, sier Bjørn Musum fra Musum Interiør.

Han anbefaler å lime teppet godt til opptrinn og inntrinn. Løse tepper er like farlig som et glatt trinn.

– Den letteste løsningen er å feste teppehalvmåner til trinnene. De er selvklebende eller festes med tosidig tape. Halvmånene dekker ikke hele trinnet, men der du tråkker mest, sier Musum.

Velger du teppe til trapp, er det viktig å velge riktig type. Ta utgangspunkt i hvilken slitasje du har, hvor mye trappen brukes og hvilket renhold du ønsker.

– En tett luv vil være spesielt gunstig i en svingtrapp. Der går alle i innersving og tråkker på samme sted. Da er det viktig med god luv som ikke blir flatt etter kort tid, sier Per Ottar Knutson fra Danfloor.

– Med halvmånetrinn eller løper må du både støvsuge og vaske trappen. Med heldekkende teppe trenger du bare støvsugeren, sier han.

LES OGSÅ: Mange navn i trappen – lær deg hva de ulike delene heter

Teppehalvmåner i trapp
HALVMÅNE: Ferdige trappetrinn som limes eller festes med selvklebende tape er et godt alternativ som gjør ferdsel opp og ned tryggere. (Foto: Musum Interiør)

Tre og laminat:

Trappefornyer
NYE TRINN: Med trappefornyelsestrinn får man raskt en sklisikker trapp. Produktene finnes både i heltre og laminat. (Foto: IBP)

– En tretrapp bør ha oljet eller hardvoksoljet overflate. Det gir mest friksjon og minst risiko for å skli, sier Norman Lagesen fra Industri- og boligprodukter (IBP).

Skal du pusse opp trappen, er en enkel måte å kle inn trappen med nye trinn. Oppussingsproduktene for trapper har både trappenese og opptrinn, og limes til den gamle trappen. Disse finnes i ulike materialer – både massivt, oljet tre og laminat er populært.

– Laminattrinnene ser naturtro ut og har en struktur i overflaten som gjør de mindre glatte, sier han.

Lister og tape:

Ønsker du ikke å pusse opp trappen, finnes det allikevel raske og enkle måter å sklisikre den.

– Du kan feste sklisikringstape lengst ut på trappetrinnet, eller montere en trappenese med struktur, sier Lagesen.

Tape er den raskeste måten, men kanskje ikke den mest estetiske. Det finnes dog transparent tape, som ikke synes så godt. Trappenesene kommer i enten metallutførelse i for eksempel aluminium, sølvfarget eller messing, eller foliert med tremønster. De festes med selvklebende tape eller skruer.

Malt og lakkert:

Lakkerte og malte trapper kan bli veldig glatte. Derfor er det en god idé å tilføre et sklisikringspulver til malingen eller lakken, eller å lakkere overflaten med et transparent sklisikringsprodukt.

Sklisikre trapp
SKLISIKRING: Malte og lakkerte trappetrinn kan påføres et transparent sjikt med sklisikring. Det går også å blande inn sklisikringsmiddel i malingen eller lakken. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Mer informasjon

Musum Interiør

Danfloor

IBP

 

Forbo Flooring

Golvabia

Interface

Tarkett

Teppeabo

Ehrenborg

INTAG

Duri Fagprofil

SAGA Parkett

Alanor

Beckers

Osmo

Les også I fritt fall

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Innendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: