Kategorier

Meny

Konto

Kan vi pusse opp et slitt belegg?

Kan vi pusse opp det gamle linoleumsgulvet? Eller er det mulig å legge et nytt gulv rett oppå?

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Kan vi pusse opp et slitt belegg?

Foto: Privat

Først og fremst må vi påpeke at dette faktisk ikke er et linoleumsbelegg, men et vinylgulv. Svært mange tar feil mellom disse gulvtypene, men forskjellene er imidlertid store.

Linoleum lages av i hovedsak naturlige råstoffer: linolje, tremel, harpiks, kalkstein og miljøvennlige pigmenter. Det har ofte et marmorert utseende. Vinylbelegg er et kunstig PVC-materiale, med et dekorsjikt som kan se ut som stein, tre, fliser eller ulike andre mønstre og farger. 

Dele på Pinterest Linoleum lages av i hovedsak naturlige råstoffer: linolje, tremel, harpiks, kalkstein og miljøvennlige pigmenter. Det har ofte et marmorert utseende.

Linoleum lages av i hovedsak naturlige råstoffer: linolje, tremel, harpiks, kalkstein og miljøvennlige pigmenter. Det har ofte et marmorert utseende.

Slitesterkt og lite vedlikeholdsbehov

Vinylbelegg har ofte en slitesterk og rengjøringsvennlig overflatebeskyttelse i form av polyuretan (PUR). Dette er en herdeplast, som gir belegget en tett og porefri overflate. Normalt er det lite eller ingen behov for å bruke polish eller voks på slike gulv.

– Her kan det se ut som om belegget har vært satt inn med polish ved rengjøring, sier Roger Sørlie, teknisk sjef hos Gerflor.

Eventuelt kan polishen ha blitt påført uten at gulvet var godt nok rengjort først.

Vinylbelegg er vanskelig å pusse opp med godt resultat over tid, ved for eksempel å  male det. Ekspertene anbefaler i stedet å forsøke å fjerne den gamle polishen – uansett om gulvet skal skiftes ut eller ikke.

– Bruk polishfjerner først, og gå over med for eksempel grovrent etterpå. Husk å følge det blandingsforholdet som middelleverandøren anbefaler, sier Terje Halvorsrud hos Tarkett, som dog tviler på at det vil bli rent og pent igjen. 

Dele på Pinterest – Her kan det se ut som om belegget har vært satt inn med polish ved rengjøring, sier Roger Sørlie, teknisk sjef hos Gerflor.

– Her kan det se ut som om belegget har vært satt inn med polish ved rengjøring, sier Roger Sørlie, teknisk sjef hos Gerflor.

Best å fjerne gammelt belegg

En mulighet er å å skifte belegg.

– Det er alltid best å fjerne eksisterende belegg før avretning og legging av nytt belegg, men her ser det ut som om det kan være mulig å legge nytt belegg oppå, sier Roger Sørlie. Han minner om at polishen uansett må vekk for å sikre god vedheft mellom belegg og nytt belegg.

– Hvilket belegg som er lurest å velge, er avhengig av hvilken belastning gulvet blir utsatt for. Det kan være smart å velge et belegg som kamuflerer ujevnheter, sier Sørlie.

Dele på Pinterest Det er alltid best å fjerne eksisterende belegg før avretning og legging av nytt belegg.

Det er alltid best å fjerne eksisterende belegg før avretning og legging av nytt belegg.

Mulig å renovere

Det kan også være mulig å renovere denne typen gulvbelegg ved bruk av TreStjerner UV Gulvlakk.

- Ved å fjerne eksisterende polish, og deretter fornye gulvbelegget med TreStjerner UV Gulvlakk vil man oppleve at gulvene blir "som nye". I tillegg til at det er økonomisk veldig gunstig, er det også svært positivt for ergonomien og miljøet. Gulvene blir enklere å vaske og man sparer miljøet for unødvendig belasting ved å renovere eksisterende belegg, sier Anders Hvinden, produktsjef for TreStjerner.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]