IFI logo
Se flere bilder
Slik legger du vinylgulv i staver

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Slik legger du vinylgulv i staver

Det finnes nesten ingen begrensninger når det gjelder vinyl, og du kan få det i alle slags fargevariasjoner og formater. Legger du et vinylgulv med treimitasjon i staver, kan du få et slitesterkt gulv som er forbløffende likt parkett - og det er ikke vanskelig å gjøre det selv!

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vinylgulvene har virkelig fått sin renessanse de siste årene. Produsentene kommer stadig med nye farger, mønstre og formater. Er du av dem som tror at vinyl kun kommer på store ruller, tar du feil. Gulvene finnes nå nemlig også som staver og fliser - størrelser som føles langt mer håndterlig for dem av oss som skal legge slike gulv for første gang. Å legge et gulv av stavvinyl er nemlig ikke vanskelig, og vi vil her vise deg hvordan du kan gjøre det.

Sjekk underlaget

Før du begynner å legge vinylgulvet, er det viktig å undersøke om underlaget er egnet. Underlaget må være jevnt, tørt, tilstrekkelig trykkfast og uten sprekker. Hvis du har tenkt å legge vinylflisene på et underlag av treverk, som for eksempel sponplater, er det viktig at du ikke sparkler skjøtene. Når man går på det ferdige gulvet vil man presse ned enkelte steder, noe som fører til at man presser opp et annet sted, og på sikt vil dette medføre at sparkelen sprekker opp, og disse sprekkene vil synes gjennom vinylen. En bedre løsning er derfor å slipe skjøtene med båndsliper.

Slik gjør du:

1. Oppmåling

Begynn med å måle bredden på vinylstaven. Gang så opp denne lengden for å få et utgangspunkt hvor du begynner. En profesjonell gulvlegger vil antakeligvis ta halve gulvet av gangen, men hvis det er første gang du legger et slikt gulv, kan det være lurt å ta for seg et mindre område av gangen, for eksempel bredden av 10 staver. Ta alltid med i betraktning at stavene ikke skal ligge helt inntil veggen, og beregn alltid et par mm avstand mellom stav og vegg.

           

2. Krittsnor

Strek opp med krittsnor så langt du har tenkt å lime i første omgang. Det kan være lurt å måle opp diagonalt, slik at du kan fange opp eventuelle skjevheter i rommet.

3. Lim

Fordel lim jevnt utover den første delen av gulvet. Et tips er å la limet vente til det har blitt klebrig. Dette tar ca. 15 minutter, litt avhengig av hvilket lim du bruker. Legger man vinylen rett i vått lim, er nemlig risikoen større for at limet vil tyte opp i skjøtene.

4. Legg stavene

Så begynner du ved krittstreken, og legger ned stavene i løpende lengder. Dette vil si at du legger hele lengder så lenge du kan, men når du kommer til veggen, må du kutte av en stav. Bruk så det som er igjen av denne staven på neste rad. På den måten får man et tilfeldig utseende. Slik fortsetter du med radene helt til du når veggen. Vær nøye med å legge stavene så tett som mulig, og å gni fast hele flaten i limet.

5. Tørk av

Det kan være lurt å gå over gulvet etter hvert, og tørke av lim som eventuelt måtte tyte opp i skjøtene. En fille med vann og Zalo er godt egnet til dette. Det er mulig å fjerne størknet lim senere også, men det er langt enklere å gjøre det med en gang.

6. Fortsett på neste område

Når første del av gulvet er ferdig, går du over på den ferdige delen, og begynner å arbeide deg utover fra det ferdiglagte gulvet. Vær forsiktig når du går på den nylagte vinylen, det er fort gjort å forskyve flisene, så her gjelder det å trå varsomt. Mål opp et tilsvarende område som sist, marker med krittsnor igjen, og påfør lim. Fortsett slik til du når den andre veggen.

7. Tilpass staven mot veggen

Du skal være svært heldig dersom siste stav passer perfekt mot veggen, så du bør nok belage deg på å kutte til de siste stavene. Husk at det skal være ca. 2 mm avstand fra vegg til vinyl.

Kutting av stavene

Kutting av stavene kan du gjøre ved først å lage et snitt på oversiden av staven med en linjal og en kniv. Deretter kan du brette staven, og bruke en krummet kniv fra baksiden til å kutte den i to.

Dette ble brukt
  • VinylstavAllura Wood Fine Wood Green Teak nr W 983 - Forbo
  • Limspreder med ståltagger
  • Linjal/vinkel
  • Målebånd
  • Kniver tilkutting med rette og krummede blader
  • Krittsnor
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.