Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
For gårdeier

Vedlikehold av vinylgulv

  •  
  •   Publisert:
  Tarkett
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Vinylgulv som er påført PUR overflatebeskyttelse krever ingen førstegangspleie.

Gulvet bør gjøres rent før det tas i bruk. Dette forenkler senere renhold og reduserer kostnadene til vedlikehold.

Sterkere overflate

Vinylgulv

Vinylbelegg kan leveres nytt med eller uten overflatebehandling. Hvordan gulvet skal tas i bruk og vedlikeholdes er avhengig av hvilken type vinylbelegg det dreier seg om. Produsenten vil derfor kunne gi spesifikke vedlikeholdsanvisninger for sitt produkt. Vinylgulv uten overflatebehandling fra produsent må påføres polish eller tilsvarende umiddelbart etter installasjon. Dette for å gi en sterkere overflate og forenkle senere vedlikehold av gulvet.

Periodisk vedlikehold

Det vil være naturlig at gulvleggeren setter opp (behandler) gulv uten overflatebehandling straks det er lagt. Periodisk vedlikehold utføres regelmessig og i tråd med den trafikk gulvet utsettes for. Da brukes rengjøringsmaskin som fjerner overflatebehandlingene før gulvet settes opp som om det var nytt.

Metoden avhenger av typen

Vinylgulv

Ved flekkfjerning kan det benyttes et syntetisk rengjøringsmiddel eventuelt tilsatt litt salmiakk, rødsprit og eventuelt white-spirit eller vann tilsatt klorin. Hvilken metode som skal benyttes ved flekkfjerning, avhenger av hvilke typer flekker det er. Produsenten eller gulvleggeren kan gi råd om hvilke midler som kan benyttes på ulike produkter. Skyll godt med rent vann etter flekkfjerning.

Ytterligere beskyttelse

Dersom gulvet kan bli utsatt for uforholdsmessig stor slitasje, anbefales det å polere overflaten med egnet poleringsmiddel før det oppstår skader. Om den fabrikkpåførte PUR overflatebeskyttelsen skulle bli skadet, er det mulig å tilføre den ytterligere beskyttelse ved å tørrslipe og påføre en permanent polyuretanforsegling.

Tørr eller våt mopping

Det daglige renholdet av vinylgulv (med eller uten overflatebehandling) kan gjøres med tørr eller våt mopping etter behov. Bruk et nøytralt vaskemiddel eller spraybuffer ved våte metoder. På større flater kan det med fordel benyttes maskin med myke børster eller rød skurerondell. Den skurer og suger opp vannet i en og samme arbeidsomgang. Bruk av vedlikeholdsvoks vil lette senere vedlikehold og opprettholde glansen i gulvet.

Flekkfjerning

Flekkfjerning

Ved flekkfjerning på belegg med PUR overflatebehandling må produsentens anvisninger følges slik at overflatebehandlingen ikke skades. I hovedsak kan de samme midlene benyttes på PUR som på de ubehandlede beleggene. I inngangspartier bør det legges matter som tar opp tørr og våt smuss slik at dette ikke trekkes inn på gulvet.

Les også Vinylgulvet er misfarget - hva skal jeg gjøre?

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer For gårdeier

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
Tarkett annons