Kategorier

Meny

Konto

Vinylgulv kan misfarges

Det skal godt gjøres å finne et gulvmateriale som tåler mer enn et moderne vinylbelegg. Den som tørker opp raskt, kan søle med rødvin, olje, bensin, ja til og med white-spirit uten å sette spor. Men ved varig kontakt med gummi kan vinylgulv misfarges.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Vinylgulv kan misfarges

Foto: Tarkett/ifi.no

Vinylbelegg tåler mange tusen tråkk og barnas tegnestifter. Søl byr sjelden på problemer; det er bare å tørke opp med et pH-nøytralt rengjøringsmiddel. Men hardførheten til tross - med belegg bør en innimellom være litt forsiktig. Ved varig kontakt med enkelte gummiprodukter kan vinylbelegget få permanente gulbrune flekker. Mest utsatt er ensfargede lyse vinylgulv og vinyl i fuktige omgivelser, og fortrinnsvis i kombinasjon med varmekabler. Tepper med gummibakside, plastposer og gummihjul blant annet, kan misfarge vinylbelegg.

Velg riktig farge

- Hvis du velger belegg med riktig farge, står det imot smuss og eventuell misfarging også. De vanligste beleggene i dag imiterer skifer eller tre, og på slike oppstår ikke problemene, sier teknisk sjef i Polyflor, Ragnar Eng.

Migrerende flekker, som det uvanlige fenomenet blir kalt, kan bli synlige umiddelbart , eller først etter lang tid.

- Hvis flekker begynner å fremtre, kan du prøve å væte et stykke kjøkkenpapir med klor og legge det på flekken i 15-20 minutter. Da kan misfargingen dempes eller til og med forsvinne, sier teknisk sjef i Tarkett, Rune Hole.

Kvalitetsgulv

På markedet finnes vinyl av mange forskjellige kvaliteter. Den som velger et vinylbelegg fra en kjent og etablert produsent, får et gulv som byr på små problemer og mange fordeler; det er enkelt å legge, lett å holde rent, trenger ikke vedlikehold, og man kan velge mellom mange spreke design til en rimelig penge.

- Det er intet gulvmateriale som tåler mer, sier Ragnar Eng, samtidig som han anbefaler å se på totaløkonomien og hvilke alternativene er, ved valg av gulvmateriale.

Følgende kan gi flekker:

Tepper med gummiert bakside

Møbelknotter av gummi

Sommer- og vinterhjulene til bilen

Barnevognen

Sykkelen

Filleryer med overskuddsfarge eller dårlig fikserte farger

Beisede møbelbein

Skosverte

Aceton og negllakkfjerner

Gumminaler og -raker

Leker av gummi og plast, spesielt myke

Dele på Pinterest Følgende kan gi flekker:

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]