IFI logo
Se flere bilder
Gode tips til årets julevask

Foto: Krefting

Gode tips til årets julevask

Vil du få julevasken unna raskt og effektivt? Les hva ekspertene mener du skal bruke tiden på. − Vær ekstra nøye med noen utsatte punkter i huset, sier renholdsekspert Inger Løvaas hos Krefting.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I desember står den årlige julevasken på listen over ting som må gjøres. Derfor gjelder det å ha en plan som gjør jobben enkel og effektiv.

Handler om tradisjon

− Julevasken er litt som julen selv, det handler om tradisjon og hva man er vant til å gjøre. Noen tar hele huset fra topp til bunn. Andre ender opp med et skippertak rett før de får gjester eller besøkende, sier renholdsekspert Inger Løvaas hos Krefting.

Se flere bilder
Klut og bøtte

Foto: Jordan

JULEVASK: Julevasken er en stor juletradisjon for mange, med disse tipsene fra ekspertene kan du gjennomføre rengjøringen effektivt.

Utsatte flater

Med en pandemi fortsatt hengende over oss kan det være smart å rengjøre ekstra grundig visse steder.
− Ja, derfor bør du vaske vannkraner, dørhåndtak, fjernkontrollen og andre flater som er utsatt for jevnlig berøring. Dette er steder mange glemmer å rengjøre, mener Løvaas.

Se flere bilder
Vask

Foto: Krefting

UNNGÅ BAKTERIER: Det er stor trafikk på kjøkkenet i julen, renhold flater jevnlig for å unngå bakterieoppblomstring.

Unngå ribbefett i julebaksten

Stekeovnen er mye brukt i jula, og det er lett at matrester brenner seg fast.
− Ha alltid en spray med «Ovn og Grillens» lett tilgjengelig, da får du bort fett og matrester fortløpende. Blir rørene tette, så bruk «Plumbo avløpsåpner». Samtidig fjerner du dårlig lukt som oppstår når det blir stående vaskevann i avløpet. Det blir fort en bakteriebombe der om du dumper fett rett i vasken, sier Løvaas.

Se flere bilder
Spray

Foto: Krefting

HA EN SPRAY TILGJENGELIG: – En god rengjøringsspray til ovnen gjør det enkelt å fjerne fett- og matrester, sier Inger Løvaas hos Krefting.

Rene tepper

Gulvene må også få sin julevask. Teppe-ekspert Per Ottar Knutson i Danfloor mener en tepperenser er smart å bruke.
– Både syntetiske tepper og ulltepper kan renses med rensemaskin, i motsetning til sisaltepper. Tepperenser kan leies i mange interiør og fargeforhandlere. Rengjør med tepperensemiddel, og gå over en gang til med kun rent vann for å fjerne såperester. Bruk god tid og trekk opp alt vannet, sier han.

Se flere bilder
Teppe

Foto: Danfloor

RENGJØRING AV TEPPEGULV: – Bruk god tid, og sørg for å trekke opp alt vannet når du vasker et teppegulv, sier Per Ottar Knutson i Danfloor.

Vaske harde gulv

Når du skal vaske parkett, laminat og vinyl, gjelder det å starte med støvsuging. Hvis det er flekker, kan gulvet tørkes med en mikrofibermopp som er fuktet med vann med litt syntetisk såpe.
– Gå til slutt over flatene en gang til med lunket rent vann for å få bort alle såperestene. Tørk opp eventuelle vannrester, anbefaler gulvekspert Pål Gravem Knutsen i Pergo.

Se flere bilder
Gulv og stol

Foto: Pergo

BRUK SYNTETISK SÅPE: – Dropp tradisjonell grønnsåpe, bruk en syntetisk såpe egnet til laminat og parkett, da vil det ikke ligge igjen like mye fettrester på gulvet, anbefaler Pål Gravem Knutsen i Pergo

TIPS NÅR DU SKAL RENGJØRE TEPPER:

− Ikke bruk varmt vann på for eksempel ulltepper, og ikke bruk for mye væske. Støvsug teppet godt før du starter med rensen, ta bort alle tørre ting før du går til verks med væske. Du bør støvsuge et teppegulv like ofte som man vasker et hardt gulv. Bruk gjerne et flekkfjernings middel på eventuelle flekker på teppegulvet i god tid før man starter selve rensen slik det får stå å virke litt, sier Per Ottar Knutson hos teppeprodusenten Danfloor.

Mer informasjon
Les mer
VASKETIPS:

Regelen er som følger: Tørt skal rengjøres med tørt. Vått skal rengjøres med vått. Med en god mikrofiberklut trenger du heller ikke bruke så mye vann eller såpe.

− Spar på såpemidlene når du vasker. Om grønnsåpe skal benyttes, er det kun i en bolle på benken for god lukt. Bruk en syntetisk såpe egnet til vask av parkett og laminat. I tillegg er det skånsomt for de fleste gulvtyper at man ikke overdriver vannbruken, blir vannet liggende kan det legge seg i fugene, sier  Pål Gravem Knutsen i Pergo.


BRUK MIKROFIBERMOPP

 – Unngå å bruk store gamle trådmopper, selv om intensjonen er god resulterer det oftest med at man bare drar med seg smuss og støv videre utover gulvet. Bruk heller en mikrofibermopp, de fanger nemlig opp smusset og støvet, sier Pål Gravem Knutsen i Pergo

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.