IFI logo
Se flere bilder
Hvordan koble oppvaskmaskin?

Foto: Rørkjøp

Hvordan koble oppvaskmaskin?

Flere foretrekker å gjøre så mye som mulig av installasjoner og tilkoblinger i sitt egent hjem, blant annet for å spare utgifter. Men hvor lurt er egentlig dette, og vil det spare deg noe i det lange løp?

Rebecca Johnsgaard

Rebecca Johnsgaard
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er mye du kan gjøre selv i hjemmet. Male, pusse, kople til bordlamper, rense sluk – mens andre ting er lovpålagt at fagfolk må gjennomføre, slik som faste elektriske installasjoner. Når det derimot kommer til installasjon av oppvaskmaskin er det ingen egen lov som påbyr at dette skal utføres av fagfolk. I plan- og bygningsloven paragraf 29-6 reguleres dette der denne sier at det er påbudt om at arbeidet utføres forskriftsmessig, og at det er eier av boligen som har ansvaret for å tilse det. Så hva gjelder? Er det greit å koble opp en oppvaskmaskin selv?

– Nei. Utgangspunktet er at du som forbruker ikke gjør noe selv som har med vanntransport i et hus. Ikke minst når det kommer til oppvaskmaskin med tanke på risikoen det kan føre til for lekkasje, sier Frank Olsen, administrerende direktør i Rørkjøp.

Har du ikke røropplegg for oppvaskmaskinen fra før av, må en rørlegger tilkalles for hjelp av installasjon. 

Se flere bilder
Spørrende rørlegger

Foto: Jonas Ingstad/Rørkjøp

FAGFOLK: Trenger jeg virkelig en rørlegger til å montere oppvaskmaskinen? Ja, sier administrerende direktør i Rørkjøp, Frank Olsen. 

Skadekostnader

Forsikringsselskaper har ulike regler for hva som dekkes ved en eventuell vannskade, og det vil derfor være varierende om du mottar redusert med forsikringspenger eller ikke. Dette gjelder spesielt ved en eventuell lekkasje og/eller andre komplikasjoner fra oppvaskmaskinen når arbeidet er gjort uten fagfolk.

– Det er ikke noe pålegg om at du må bruke rørlegger, men vil du hindre at kjøkkengulvet blir fult av vann er det et par ting du bør tenke på. Les produsenten sin bruksanvisning godt – står det at det må brukes rørlegger til noe, er dette påbudt. Du må skru alt veldig godt fast, dette kommer som en selvfølge, men er viktig å påpeke. Det anbefales også å ta ut maskinen ut hvert til annethvert år for å sjekke at alt enda sitter som det skal, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If. 

Bransjetall fra Finans Norge viser at det bare i fjor var 5984 vannlekkasjer og skader fra vanntilkoblete maskiner. Dette er det høyeste tallet noensinne, og utgjorde skader for over 292 millioner kroner.

– Vi har også sett en økning av parkettgulv på kjøkkenet, til motsetning fra eldre kjøkken med linoleum gulv som tålte en trøkk. Parketten begynner bule opp foran oppvaskmaskinen ved lekkasje. Det er klart skadene blir mer kostbare og omfattende, sier Clementz. 

Se flere bilder
Kjøkken vann og rør kopling

Foto: Rørkjøp

UNNGÅ STORE KOMPLIKASJONER: Det lønner seg å få en fagmann til å se over alt som har med rør og vann i boligen. 

Feil er både tids- og ressurskrevende

Kopler du opp en oppvaskmaskin selv, er det ikke bare lommeboken som vil svi om det skulle oppstå feil. Vannskader som følge av en lekkasje kan føre til omfattende rehabiliteringsprosjekter, noe som er både tids- og ressurskrevende. For å redusere sjansen for lekkasje vil bruk av rørlegger til montering av oppvaskmaskin alltid være det smarteste valget.

– Jeg anbefaler også at man sørger for vannstopper på kjøkkenet, slik at en eventuell lekkasje fra oppvaskmaskinen vil reduseres og stoppe automatisk, sier Frank Olsen fra Rørkjøp.

Her er det verdt å nevne at noen forsikringsselskaper kan gi redusert egenandel ved vannskader om en FG-godkjent, (Forsikringsselskapenes Godkjennelsenevnd), vannstopper er installert og derav forhindret at det ble en større skade.

– Vi i IFI anbefaler alltid at alle arbeid med vann og rør skal utføres av fagfolk, sier Kristian Owren, administrerende direktør i ifi.no, Informasjonskontoret for farge og interiør. 

Se flere bilder
Vannstopper vannlekkasje

Foto: Rørkjøp

VANNSTOPPER: «Waterguard Smart Stop» er et trådløst system som opptager og forhindrer vannlekkasjer.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.