Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse

Unngå at rørene fryser i vinter

Frostsprengte rør kan bli en dyr affære. Det er større sannsynlighet for å få en vannskade enn både innbrudd og brann til sammen, så det lønner seg å ta noen forholdsregler.

cloud_download
fullscreen
 • <b>STORE SKADER:</b> Frostsprengte rør kan gjøre store skader på bolig og hytte, og kan potensielt koste deg dyrt.

  Foto: Gunnar Arntsen/Storfjord Rør AS

 • <b>GODE RÅD:</b> Vegard Maldal hos Rørkjøp har to ganger har vært vitne til at frosne rør har ført til omfattende skader på hytter og hus, og råder alle hus- og hytteeiere å ta forholdsregler nå i vinter.

  Foto:

 • <b>RØRLEGGERBESØK:</b> De fleste rørleggere har erfaring med hvor store skader frostsprengte rør kan føre til, og råder deg derfor til å gjøre det du kan for å unngå det.

  Foto: Rørkjøp

 • <b>FORHOLDSREGLER:</b> For å unngå frosne rør, bør du blant annet ha plussgrader både hjemme og på hytta, i tillegg til å stenge av vannet når du er borte.

  Foto: Kristian Owren/ifi.no

 • <b>PÅ HYTTA:</b> Det er lite hyggelig å komme tilbake på hytta til synet av frostsprengte rør og store vannskader.

  Foto: Gunnar Arntsen/Storfjord Rør AS

Annonse
Vegard Maldal hos Rørkjøp

GODE RÅD: Vegard Maldal hos Rørkjøp har to ganger har vært vitne til at frosne rør har ført til omfattende skader på hytter og hus, og råder alle hus- og hytteeiere å ta forholdsregler nå i vinter.

– I vinterkulda kan frostsprengte rør potensielt føre til vannskader for flere hundre tusen, sier Vegard Maldal fra rørleggerkjeden Rørkjøp.

– Hvis røret sprekker og så tiner, og vannet står på fullt trykk, da kan skadene bli omfattende, forteller han.

Sørg for plussgrader

Frostsprengte rør på hytta

PÅ HYTTA: Det er lite hyggelig å komme tilbake på hytta til synet av frostsprengte rør og store vannskader.
camera_alt (Gunnar Arntsen/Storfjord Rør AS)

For å unngå at rørene fryser, bør du ta noen forholdsregler, blant annet sørge for plussgrader i alle rom hvor det er vannrør.

– Har du vanninstallasjoner som du er usikker på om tåler kulde, sørg for å holde en varme på minimum 4-5 grader, sier Maldal.

Dette gjelder da særlig på hytta, der flere kanskje slår av varmen når de er borte.

– Mange slår av strømmen på hytta for å spare penger, men man bør merke seg at det kan bli mye mer kostbart å reparere en vannskade enn å ha på litt varme, sier han.

Et sprukket rør kan oppdages raskt hvis du er hjemme når det skjer. Men er du på ferie, eller røret sprekker på hytta mens du er hjemme, kan konsekvensene bli langt verre.

– Da kan vannet stå og renne i mange dager, og kanskje ukesvis, før vannlekkasjen oppdages, sier Maldal, som flere ganger har vært vitne til at frosne rør har ført til omfattende skader på hytter og hus.

Steng av vannet

Han har et viktig råd til alle hus- og hytteeiere: – Skru av hovedvannkranen og tøm rørene før du reiser bort eller forlater hytta!

Han får støtte fra rørleggermester Gunnar Arntsen hos Rørkjøp-partner Storfjord Rør AS.

– I tillegg til å ha på varme på i hytta, bør hytteeiere alltid stenge av vanntilførselen. Når det er gjort, bør kranene stå åpne slik at eventuelt restvann i røranlegget renner ut, tipser han.

LES OGSÅ: Hvor er stoppekrana?

Dette gjelder også varmtvannsberederen.

– Ved installasjon av varmtvannsbereder pleier vi å montere en avtappingskran som gjør det enkelt for hytteeiere som kanskje bare bruker hytta om sommeren å tømme tanken. Men moderne helårshytter har gjerne avanserte dusjløsninger som er umulig å tømme helt for vann, så da kan kranen sprenge selv om du har tappet av trykket. Løsningen blir å ha en konstant varme på 4-5 grader innendørs for å unngå frost og sprukne rør, forklarer rørleggermesteren.

Steng hovedvannkranen

FORHOLDSREGLER: For å unngå frosne rør, bør du blant annet ha plussgrader både hjemme og på hytta, i tillegg til å stenge av vannet når du er borte.
camera_alt (Kristian Owren/ifi.no)

Dette kan du gjøre for å unngå frosne rør:

Bestille rørlegger, vannskade

RØRLEGGERBESØK: De fleste rørleggere har erfaring med hvor store skader frostsprengte rør kan føre til, og råder deg derfor til å gjøre det du kan for å unngå det.
camera_alt (Rørkjøp)

 • Sørg for å ha plussgrader i alle rom med vannrør, minst 4-5 grader, og gjerne over 10

 • Steng av hovedvannkranen

 • Unngå kald trekk på rør under lufteventiler, vinduer eller utette vegger

 • Tøm og steng rør som i perioder ikke har vanngjennomstrømming

 • Tøm og steng vannet i utendørskranen for vinteren

(Kilde: Rørkjøp og Sintef)

 

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Obligatorisk felt
Annonse
Annonse
Tarkett annons
Tarkett annons
[Some text some message]