Kategorier
Meny
Konto
Annonse

Frostfri kran tryggest ute

cloud_download
fullscreen
 • Frostfri kran tryggest ute

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • Frostfri kran tryggest ute

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • Frostfri kran tryggest ute

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • Frostfri kran tryggest ute

  Foto: Chera Westman/ifi.no

Unngå at utekranen går i stykker av frosten. Tøm den på riktig måte om høsten, og sjekk at alt er i orden før du skrur på vannet på våren.

Annonse

Til tross for at du skrudde av vannet til utekranen før frosten, kan kranen fortsatt fryse i stykker. Det unngår du enten ved å få montert en ny frostsikker utekran, eller ved å tømme den gamle kranen riktig.

­– Om det står vann i røret og utekranen, kan det fryse til i løpet av vinteren. Da presser vannet seg ut sideveis, og er du heldig går bare rør og kran fra hverandre i skjøten, men du kan også oppleve å få hull i røret, sier rørleggermester Espen Engmann hos Rørkjøp.

Frostskade utekran

FROSTSKADE: Før du skrur på vannet ute, må du sjekke at rør og kran ikke har gått i stykker i løpet av vinteren.

Steng vannet trygt
Frostsikker utekran

FROSTSIKKER: En moderne utekran er mer frostsikker enn eldre varianter, ved at de drenerer ut vannet i røret etter avstengningskranen.

Før vinteren kommer er det derfor viktig å skru av vannet på riktig måte, og når du skur på igjen om våren, må du sjekke at det ikke har oppstått en lekkasje et sted. Å stenge vannet på en trygg måte, er ikke vanskelig:

– Etter at du har skudd av vannet inne, må du også tømme røret for vann. Det gjør du ved å åpne kranen ute slik at gjenværende vann kan renne ut. Da har du frostsikret den gamle kranen, sier han.

Invester i frostsikker kran

Engmann anbefaler dog å investere i en nyere, mer frostsikker kran. Den fungerer på samme måte, men drenerer seg selv når du skrur av vannet.

­– Vil du være mer ekstravagant, kan du skaffe en utekran med både varmt og kaldt vann. Da kan du vaske båten, bilen, sykkelen og hunden i lunkent vann. Men vi bør ikke overdrive bruken av varmt vann ute, fordi det både koster en del å varme det opp om dagen, og du kan ha begrenset tilgang til varmt vann. Men det er unektelig fint å ha, sier han.

– Dette er dog ikke noe du skal gjøre selv. Her må du få hjelp av en rørelegger, sier han.

Du kan finne din nærmeste rørlegger hos rorkjop.no!

Varmt vann i utekran

EKSTRAVAGANT: Varmt vann ute gjør det ekstra lett å vaske bilen og båten. Det kan dog bli dyrt om du bruker mye varmt vann, sier Espen Engmann hos Rørkjøp.

Annonse
Yo, you had better fill this out, it's required.
Annonse

Siste artikler

Annonse
[Some text some message]