Kategorier

Meny

Konto

Frostfri kran tryggest ute

Unngå at utekranen går i stykker av frosten. Tøm den på riktig måte om høsten, og sjekk at alt er i orden før du skrur på vannet på våren.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Frostfri kran tryggest ute

Foto: Chera Westman/ifi.no

Til tross for at du skrudde av vannet til utekranen før frosten, kan kranen fortsatt fryse i stykker. Det unngår du enten ved å få montert en ny frostsikker utekran, eller ved å tømme den gamle kranen riktig.

­– Om det står vann i røret og utekranen, kan det fryse til i løpet av vinteren. Da presser vannet seg ut sideveis, og er du heldig går bare rør og kran fra hverandre i skjøten, men du kan også oppleve å få hull i røret, sier rørleggermester Espen Engmann hos Rørkjøp.

Dele på Pinterest Frostskade utekran

Foto: Chera Westman/ifi.no

FROSTSKADE: Før du skrur på vannet ute, må du sjekke at rør og kran ikke har gått i stykker i løpet av vinteren.

Steng vannet trygt

Før vinteren kommer er det derfor viktig å skru av vannet på riktig måte, og når du skur på igjen om våren, må du sjekke at det ikke har oppstått en lekkasje et sted. Å stenge vannet på en trygg måte, er ikke vanskelig:

– Etter at du har skudd av vannet inne, må du også tømme røret for vann. Det gjør du ved å åpne kranen ute slik at gjenværende vann kan renne ut. Da har du frostsikret den gamle kranen, sier han.

Dele på Pinterest Frostsikker utekran

Foto: Chera Westman/ifi.no

FROSTSIKKER: En moderne utekran er mer frostsikker enn eldre varianter, ved at de drenerer ut vannet i røret etter avstengningskranen.

Invester i frostsikker kran

Engmann anbefaler dog å investere i en nyere, mer frostsikker kran. Den fungerer på samme måte, men drenerer seg selv når du skrur av vannet.

­– Vil du være mer ekstravagant, kan du skaffe en utekran med både varmt og kaldt vann. Da kan du vaske båten, bilen, sykkelen og hunden i lunkent vann. Men vi bør ikke overdrive bruken av varmt vann ute, fordi det både koster en del å varme det opp om dagen, og du kan ha begrenset tilgang til varmt vann. Men det er unektelig fint å ha, sier han.

– Dette er dog ikke noe du skal gjøre selv. Her må du få hjelp av en rørelegger, sier han.

Du kan finne din nærmeste rørlegger hos rorkjop.no!

Dele på Pinterest Varmt vann i utekran

Foto: Chera Westman/ifi.no

EKSTRAVAGANT: Varmt vann ute gjør det ekstra lett å vaske bilen og båten. Det kan dog bli dyrt om du bruker mye varmt vann, sier Espen Engmann hos Rørkjøp.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]