Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Før du begynner

Verst vannskader i ferien

  •  
  •   Publisert:
  Byggforsk
Hvert døgn skades to hundre norske boliger av vannlekkasjer. Konsekvensene av vannskader er størst i sommerferien, når boligen står lenge uten tilsyn og når været gjør sitt til at muggsoppen gror. Spesielt ille er vannskader i boliger bygget av tre.

- Det går raskt å vannskade en bolig bygget i tre. Fuktig treverk vil umiddelbart utvikle helsefarlig muggsopp. Alt etter noen dager i sommervarmen vil det være synlig soppvekst på de organiske materialene som finnes i tak, vegger og gulv. Selv om vannlekkasjer skjer like ofte i murhus som i trehus, vil konsekvensene i murhus bli mye mindre dramatiske og skaden bli langt lettere å rette opp, sier prosjektleder Lars Erik Fiskum ved Vannskadekontoret.

Det skal ikke mer enn to bøtter vann og en varm sommerdag til før parkettgulvet er ødelagt og må rives opp. Fukt og varme er en dårlig kombinasjon. Sommerværet er et ideelt klima for vekst av uønsket muggsopp. Når vannet kommer i kontakt med de organiske materialene som tre og gips, vil soppveksten begynne etter kun få timer.

- Bor du i et hus bygget i mur eller betong har du imidlertid også forsikret deg mot de verste konsekvensene av vannskader. Mur og betong råtner ikke, fordi mur og betong ikke inneholder stoffer som gir grobunn for sopp og råte, sier prosjektleder Ole H. Krokstrand i byggutengrenser.no.

Dyre dråper

Skjer vannskaden mens du er på ferie får det store konsekvenser på lommeboken din.

Årlig koster vannskader forsikringsbransjen opp mot to milliarder kroner, men de betaler bare ut for skader skjedd på vannledningen. I tillegg kommer alle vannskadene som forsikringsbransjen ikke dekker, slik som langvarig vannsøl, sopp- og råteskader som følge av dårlig drenering og skader på våtrom bygget i feil materialer.

- De store og dyre vannskadene kommer når folk er bortreist. Skaden øker når vannet får renne fritt over lengre tid og når materialene i boligen er organiske. Skjer vannskaden mens du er på ferie, er faren stor for at du kommer hjem til en totalødelagt bolig, sier soussjef Oddvar Stensrød i Gjensidige Forsikring.

Dette må du sjekke før du drar på ferie:

  • Skru alltid av hovedkranen ved langvarig fravær

  • Merk hovedstoppekranen tydelig og sørg for at alle i huset vet hvor den er. Hvor fort du klarer å skru av vannet kan innvirke sterkt på hvor stor skaden blir når vannspruten plutselig står til værs hjemme hos deg.

  • Ikke bruk vaskemaskiner og oppvaskmaskiner uten jevnlig tilsyn. Maskinene bør stå i rom med sluk og ha stoppeventil med lekkasjeføler:

  • Husk jevnlig tilsyn av varmtvannsberederen. Beredere er hyppig årsak til vannlekkasje. Drypplekkasjer over tid kan plutselig åpenbarer seg som råteskader, eller går over i en stor lekkasje.

Husk at forsikringen ikke dekker:

  • Sopp- og råteskader som følge av dårlig drenering rundt kjeller, utette tak, utette beslag mm. Slike skader, som nesten uten unntak skyldes mangelfullt vedlikehold eller byggeslurv, er dyrt å reparere

  • Sopp- og råteskader i våtrom som resultat av fuktinntrengning gjennom membraner og ved installasjoner.

  • Skader etter langvarig vannsøl som følge av dryppende kraner eller dusjing regnes heller ikke som vannledningsskade og er dermed ikke dekket av forsikringen. Innredning av våtrom og reparasjon/vedlikehold av vanninstallasjoner er en jobb for fagfolk, og noe man ikke skal innlate seg på uten en viss innsikt.

Kilde: Finansnæringens Hovedorganisasjon

Les også Ikke slurv på badet

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Før du begynner

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: