IFI logo
Se flere bilder
Hva gjør vi med fuktig betonggulv i kjelleren?

Foto: Heidi Wexels Riser/ifi.no, Herdins, TreStjerner, Bergo

Hva gjør vi med fuktig betonggulv i kjelleren?

På gulvet i vaskerommet i kjelleren blærer malingen. Huset er fra 80-tallet og har varmekabler i gulvet som jeg ikke bruker. Jeg har brukt en to-komponentmaling på betongen. Hva kan jeg gjøre for å få skikk på vaskerommet?

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ut fra beskrivelsen, høres det sannsynlig ut at det er fukt fra grunnen som forårsaker problemene med blæring og flassing. Gulvmaling er normalt et lite diffusjonsåpent produkt som vil kunne stenge inne fukt som kommer fra grunnen.  Hvis du skraper vekk blærene kan du kanskje se et hvitt pulver (saltutslag) som er et sikkert tegn på fuktgjennomtrenging.

Se flere bilder
KJELLER

Foto: Heidi Wexels Riser/ifi.no

KJELLER: Sviktende drenering av kjellervegger og -gulv kan føre til at fukt trenger inn gjennom betongen.

Drenering

Det beste er selvfølgelig å drenere om grunnen, eventuelt også å pigge opp gulvet og bytte ut massene under med mer drenerende materiale, for så å bygge opp en tett plate.

En løsning som ikke stopper fukten, men får den til å tørke bedre ut, er å skru på varmekablene, skrape vekk malingen og legge et diffusjonsåpent materiale på gulvet. Keramiske fliser kan da være et alternativ.

– Selve flisene slipper ikke gjennom fukt, men det gjør fugene. Velg derfor maks 30 centimeter x 30 centimeter store fliser slik at du får mange fuger, og sikre at du har riktig grunning og lim under, sier Geir Sørensen, teknisk sjef hos Norfloor.

– Før du limer flisene kan du behandle gulvet med et produkt som heter SurfaPor C som er en impregnering som puster 96 prosent, sier han. 

Ta kontakt med en kyndig flislegger eller en faglig sterk flisbutikk for råd.

Forsegling

– Samme produsent har en akrylmaling for betonggulv som også lar underlaget beholde 96 prosent av pusteevnen. Jeg tror dette er den enenste akrylmalingen på markedet som gjør det. Før bruk av denne trenger man ikke å impregnere gulvet, sier Sørensen. 

Bruken av både maling og andre impregneringsprodukter for betong, forutsetter at eksisterende maling fjernes og at gulvet forberedes i henhold til bruksanvisningen.

Midlertidig løsning

Ytterligere et alternativ kan være elektroosmose, som fungerer ved at en svak elektrisk strøm tvinger vannet en annen vei enn opp gjennom gulvet.

Et midlertidig alternativ kan være å la gulvet være som det er, men å bruke varmekablene og skjule flassingen. På eksisterende gulvmaling kan du legge et plastgulv i fliser av type Bergoplattan, Universa-fliser eller Hestra-fliser. Disse er jo ikke tette, men skjuler blærer og flassing, og lar fukten fordampe i kjelleren. Det kan være en god idé å komplettere med luftavfukter inntil kjelleren utbedres skikkelig.

Se flere bilder
Enkelt

Foto: Bergo

ENKELT: Plastfliser kan legges i kjellere, vaskerom, boder og garasjer – og på balkongen.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.