IFI logo
Se flere bilder
Ikke slurv på badet

Foto: Byggforsk

Ikke slurv på badet

Mange norske bad må rives fordi de ikke tåler vann. Slurvete oppussing er det største problemet.

Dag Øyvind Olsen

Dag Øyvind Olsen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Våre undersøkelser viser at mange norske bad ikke er tette. Familier som dusjer mye bør vurdere å skaffe seg dusjkabinett, selv om badet er bygget etter våtromsnormen, råder teknisk inspektør Trond Risåsen i If Skadeforsikring. Det er et stort problem at folk kaster ut badekaret i gamle baderom og dusjer i stykker vegger og gulv. Men også mange med renovert bad får alvorlige fuktskader. - Det skal ørlite slurv til med membranen ved sluket før man får en lekkasje. Mange renoverer badet og tror de følger våtromsnormen, men det er ikke tilfellet, sier Risåsen.

Skift rørene

For at et bad skal tilfredsstille kravene i våtromsnormen, må også rørsystemene skiftes. Det holder ikke å legge nytt gulv og vegger med membran. Rørsystemet varer heller ikke evig, maksimalt 50 år, og ofte ikke mer enn 30 år. Ifølge Vannskadekontoret ved Byggforsk vil vannskadene i år beløpe seg til rundt 2,5 milliarder kroner. 900 millioner kroner av dette er skader som ikke dekkes av forsikringen. Prognosene til Byggforsk viser at rundt 60 000 norske boliger og hytter får vannskader i år. Mange av skadene skyldes gamle vannrør som sprekker.

River nye bad

Trond Risaasen mener mange boligeiere pusser opp badet selv uten å ha nødvendige kvalifikasjoner. Det kan bli en kostbar affære. - Jeg ser stadig eksempler på at bad må rives selv om de kun er ett til tre år gamle. Det skyldes at jobben ikke er fagmessig utført. Det er heller ingen garanti for at jobben blir skikkelig gjort når det er håndverkere som står for arbeidet.

- Sjekk referanser, og skaff én totalentreprenør for hele jobben. Vi ser også at mange utenlandske håndverkere ikke er flinke nok til å legge membraner. De ser ikke alltid helheten i arbeidet, i tillegg til at de har problemer med språket. Har du en godkjent leverandør som gjør hele jobben, har du fem års garanti.

- En ny membran skal alltid trykktestes under vann i 24 timer. Et lite hull er nok for å få en skade til flere hundre tusen kroner, advarer Trond Risåsen i If Skadeforsikring.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.