Kategorier

Meny

Konto

Det varme undelaget - gulv og tepper til hytten

Funksjonelt, varmt og lunt - tre viktige stikkord når det kommer til oppussing og innredning av hytten. Vi ønsker å skape et behagelig fristed fra den hektiske hverdag, der hvilepulsen kan tre frem.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Det varme undelaget - gulv og tepper til hytten

Foto: Tarkett

Med en kald vinter foran oss og høstferien rett rundt hjørnet er det på tide å legge inn det siste støtet for mindre og større prosjekter på hytten. 

Her er tre gode tips!

Ta naturen med inn

Dele på Pinterest parkettgulv

Foto: Tarkett

BRING NATUREN INN: Ekte tregulv av organisk materiale – det er ingen tvil om at parkett er et naturlig gulv valg for hytta. Tarkett har flere kolleksjoner i ulike farger, der treets naturlige variasjon blir forsterket i prosessen og gjør hver planke unik. Her ser vi gulvet Heritage i fargen Oak Blonde. 

Når du skal velge gulv til hytta er det flere aspekter å ta hensyn til. Har du en hytte uten strøm som sjokkvarmes da du kommer frem på fredagskvelden? Da er det enkelte materialer som takler dette dårlig. Parkett er en av disse.

– Parketter er virkelig vakre gulv, som mange er flinke til å legge helt selv. I Norden er ekte tregulv noe som vi alle har et forhold til, og ingenting er mer behagelig å leve på enn ekte organiske materialer. Og så er det noe med å ta naturen inn i våre hus. Hytta er ikke et unntak. Men levende materialer påvirkes av klimaet, så tenk gjerne over dette; har du en hytte med jevn temperatur året rundt er parkett perfekt, men store temperatursvingninger kan skape problemer. Dette er på grunn av at treverket beveger seg ettersom hvor kaldt eller varmt rommet er, og hvor høy luftfuktighet det er. I en moderne hytte med innlagt strøm og stabilt inneklima kan man legge parkett uten problemer, sier teknisk sjef Espen Josten hos Tarkett.

– Uansett om hytta er ved sjøen eller på fjellet råder det ulik relativ fuktighet i luften gjennom året. Er luftfuktigheten over eller under det som er anbefalt, 30-60 prosent RF, vil ikke flytende parkett være ideelt.

Da anbefales det helliming av parkett til underlaget for å begrense gulvets muligheter for bevegelse, sier han.

Slitesterkt med laminat

Dele på Pinterest Gulv med våte sko

Foto: Pergo

SLITESTERKT: Laminatgulv tåler både et trøkk og mye søl. Pergo har flere ulike kolleksjoner, med alt fra helt lyse til helt mørke gulv. Kolleksjonen Lillehammer er den mest naturtro hittil, og passer enhver stil og rom.

Ved valg av hyttegulv er det praktiske valget ofte det beste. Laminatgulv er enkle å rengjøre og motstandsdyktige mot søl og riper. Det passer i alle rom, og er ideelt for gangen der det traskes inn med våte sko, snødekte hundelabber og gjørmete støvler – uten at gulvet tar skade.

– Mitt tips til dere som skal pusse opp nå i høst er å velge et gulv som tåler det norske klimaet og alt sølet vi drar med oss inn nå som det går mot høst og etter hvert vinter. Laminatgulv er derfor et godt alternativ. Det er vannbestandig, svært slitesterkt og har god motstand mot riper, sier Sofie Linge fra Pergo

Gull å gå på ull

Dele på Pinterest Tykt teppe i fargen brungrå

Foto: InHouse

VARMT OG LITE: Teide er et rundt, lite ryeteppe i ull. Det har en rustikk stil med dekorative frynser. Teppet kommer i fire forskjellige farger i størrelsen ø 100 mm: antrasitt, beige, brun og grå. Her ser vi teppet i fargen beige. 

Tepper gir en myk kontrast på harde gulv, og bidrar til en lun og varm atmosfære. Et teppe kan være en visuelt (og fysisk) behagelig opplevelse, som fort gjør et rom mer unikt og mykt. Det finnes tepper for et hvert gulv i ulike materialer, farger og mønster.

– Tepper er den perfekte stilfornyer, og enkleste måten å pusse opp et rom på. Det handler bare om å oppdage at ulike tepper har forskjellige uttrykk, sier Torhild Rustenberg hos InHouse.

Har du en fjellhytte er ulltepper et supert valg, da disse varmer opp kaldere gulv. Spesielt på hytter der det ikke er varmekabler eller en mulighet for rask oppvarming, vil tepper gjøre ankomsten til hytten en behageligere opplevelse. Ulltepper er perfekte for å gi varme innendørs på sure høstdager og kalde vintre. Velger du et tykt og godt teppe i håndspunnet ull, får du et varmt og godt hytteteppe. 

Behagelig atmosfære

Mindre tepper i ull er like praktisk på hytta som store. Slike tepper egner seg like så godt i gangen som på soverommet – og alle andre steder det kunne trengs et mindre, varmt teppe. Bruk av runde tepper gir en unik dynamikk til rommet, samtidig som den runde formen bidrar til å dempe inntrykket av skjeve vinkler.

– Ulike teknikker, materiale og farger er variabler du kan spille på for å forsterke ønsket stil og atmosfære i et rom. Rommet blir veldig forskjellig om du går for et naturfarget ullteppe eller et teppe med mønster og farger, sier Torhild Rustenberg.

Ønsker du et nedtonet og avslappet preg du ønsker, kan et naturfarget teppe være det beste valget. Slike farger gir et hvert rom en subtil detalj, og en behagelig atmosfære. 


Dele på Pinterest parkettgulv

Foto: Tarkett

OPPUSSINGSHØST: Høstferien kan være et utmerket tidspunkt for enkel oppussing på hytta. Med nytt gulv får hele rommet en ny stil. Parkettgulv setter et eksklusivt og naturlig preg på ethvert interiør. I en moderne hytte med innlagt strøm og stabilt inneklima, er parkettgulv et utmerket valg. Bildet viser mønsterparkett fra kolleksjonen Tarkett Noble. 

LES OGSÅ
Mer informasjon

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]