Kategorier

Meny

Konto

Vi pusser opp stuen oftest

Vi oppholder oss mye inne i dette landet. Og stuen er samlingsstedet for familie og venner. Da er det kanskje ikke så rart at dette er rommet vi oftest vil fornye.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Vi pusser opp stuen oftest

Foto: Prognosesenteret, Beckers, Golvabia, Pergo, Borge

Ifølge Prognosesenteret utførte hele 674 000 norske husholdninger innvendig oppussing i egen bolig i fjor. Og nesten like mange planlegger å pusse opp i løpet av det neste året. Vi nordmenn er som kjent verdensmestre i oppussing. Og det er familiens samlingsrom som pusses opp oftest.

– De rommene vi oftest pusser opp er gjerne de vi tilbringer mest tid i, også sammen med gjester. Det mest naturlige å tenke på da, er stuen, sier Erik Horgmo, som er ansvarlig for Prognosesenterets forbrukerundersøkelser.

Tall fra Prognosesenteret viser at av dem som utførte oppussing innvendig i fjor, gjorde mer enn 1 av 3 oppussingsarbeider i stuen. Det tilsvarer omtrent 230 000 husstander. Om vi ser på dette med et tidsmessig perspektiv, betyr det at stuen i norske boliger i gjennomsnitt pusses opp hvert ellevte år.

– Den viktigste årsaken til at man velger å pusse opp i stuen, er at man ønsker å få det finere. I tillegg er også nødvendig vedlikehold en svært viktig årsak. Hvor grensen mellom «kosmetisk» og nødvendig vedlikehold går, avgjøres normalt sett på kammerset, forteller Horgmo.

Dele på Pinterest Erik Horgmo, Prognosesenteret

TALLKNUSER: Erik Horgmo er ansvarlig for Prognosesenterets forbrukerundersøkelser. (Foto: Prognosesenteret)

Dele på Pinterest Pusse opp stue

STUE: Stuen er det rommet vi oftest ønsker å fornye. (Foto: Pergo)

Kjøkkenet krever sitt

– Et annet rom som virkelig har sett en kraftig økning i oppussingsaktivitet er kjøkkenet. Kjøkkenet har gått fra å være et sted der mat lages til å være et kreativt senter for nyskapende kokkekunster og sosialt samvær i familien, forklarer Horgmo.

For mange er kjøkkenet blitt det viktigste rommet i hverdagen. Dette vises også i Prognosesenterets undersøkelser. Frekvensen for å pusse opp kjøkkenet er i dag ikke langt unna frekvensen for å pusse opp stue og entré, som troner på henholdsvis første og andre plass.

– Kjøkkenet et rom der innovative løsninger og ny teknologi har gjort store gjennombrudd de siste par årene. Ola og Kari er glade i nye, smarte løsninger, og det er få rom som kan matche utviklingen som kjøkkenet både har hatt og vil ha i fremtiden. Det faller derfor naturlig at dette rommet har en frekvens for oppussing ikke langt unna de to ovennenvte rommene. I fjor var det nesten 185 000 husstander som skal pusset opp kjøkkenet i løpet av året, hvilket betyr en oppussingsfrekvens på ca. 14 år for norske kjøkken, sier Horgmo.

Dele på Pinterest Pusse opp kjøkkenet

KJØKKENGLEDE: Kjøkkenet blir viktigere og viktigere for flere. Da klatrer det også opp på oppussingslista. (Foto: Golvabia)

Der førstinntrykket dannes

På nevnt andreplass, har vi entréen, med en oppussingsfrekvens på ca. 12 år. Vi liker å ønkse gjester velkommen på en god måte.

– Entreen danner ofte førsteinntrykket av boligen. Kosmetiske grep fordi man vil ha det finere,
er ofte årsaken til at nordmenn pusser opp her, forklarer Horgmo.

LES OGSÅ: Ønsk velkommen med entreen!

I tillegg til et ønske om å få det hyggeligere, er det en annen viktig grunn til at oppussingsfrekvensen av entreen er såpass høy.

– Entreen slites også vanligvis raskere enn andre rom. Nødvendig vedlikehold er følgelig en viktig årsak til oppussing. Kombinasjonen av kvalitet, slitestyrke og design blir derfor ekstra viktig, sier tallknuseren.

Dele på Pinterest Pusse opp entreen/gangen

FØRSTEINNTRYKK: Vi pusser opp entreen for å gi et godt førsteinntrykk og fordi den slites raskere enn andre rom. (Foto: Beckers)

Mørkerommene

I den andre enden av skalaen, av rom vi sjelden pusser opp før vi må, finner vi vaskerom, kjellerboder og kjellerstuer.

– Disse rommene pusses ofte først opp når «Sinnasnekker´n» dukker opp!, avslutter Horgmo.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]