IFI logo
Se flere bilder
Tett og trendy med vinylgulv på badet

Foto: Tarkett

Tett og trendy med vinylgulv på badet

Hvilket gulv passer best på badet hos deg? Stadig flere oppdager at vinylgulv på badet er både fint og trendy, samtidig som det er praktisk og fornuftig.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Hva slags gulvbelegg kan brukes på badet?

Til bad brukes vanntett vinylbelegg. Det kommer på rull og lages i ulike kvaliteter og bredder.  Det finnes i et stort utvalg farger og design som er godkjent for bruk i våtrom. Vinylbelegg for våtrom er det mest fuktsikre gulvet i markedet. 

Annonse

– Oi, sjekk disse kule badene, utbrøt vår kollega Emma begeistret en dag. Hun satt og scrollet gjennom en rekke bilder av bad med våtromsvinyl på gulvet, og var åpenbart overrasket. Hun ante ikke at det var så mange muligheter.

Hun er nok ikke alene om å ha lite kjennskap til moderne vinylgulv på badet. Så derfor denne lille leksjonen:

Se flere bilder
Bad med vinylgulv mønster historiske fliser

Foto: Gerflor

HISTORISKE FLISER: Utvalget i design er større enn det noen gang, og leverandørene følger de aktuelle interiørtrendene. Historiske fliser har holdt seg på listetoppen en stund og er fortsatt populært, og er et godt utgangspunkt for å skape bad med hyggelig atmosfære.        

Vanntett og praktisk badegulv

Kortversjonen er at vinylbelegg for våtrom er det mest fuktsikre gulvet du kan velge, og det passer i alle typer bad og våtrom. Våtromsvinyl er kjent for å være praktisk, veldig lett å holde rent og rimeligere å installere enn å legge fliser. Årsaken er at det spares tid ved montering, fordi gulvbelegget er dekorativ overflate og den vanntette membranen i ett og samme produkt. Det sies også at forsikringsselskapene elsker det. 

Se flere bilder
Vinylbelegg på bad

Foto: Tarkett

MICROSEMENT: Uttrykk som ligner rå betong og mikrosement har slått godt an hos mange. I Aquarelle-kolleksjonen til Tarkett finnes designet «Raw Concrete» der et rått utseende kombineres med egenskaper som behagelig å gå på og superenkelt og holde rent.         

Mange forskjellige farger og design

Vi har lang tradisjon for å legge vinylgulv på bad, det nye er at utvalget har blitt mer variert enn før og at yngre har oppdaget gulvene. Tarkett, Gerflor og Musum Interiør, som er blant de største leverandørene til det norske markedet, forteller at de har gulvbelegg som matcher alle retningene i dagens trendbilde. 

– Design er viktig, og mange bruker vinyl til å skape trendy bad. Designene har blitt kulere, og det finnes attraktive mønstre som terrazzo og ulike mineraler, sier Hege Moland hos Tarkett.

– Mønstrene blir penere og penere, sier Bjørn Musum hos Musum Interiør som lagerfører over 50 forskjellige mønstre som leveres i både 3 og 4 meters bredder.

– Bare det at man kan legge de fleste gulv uten skjøt, gjør at man får et sikkert og lekkert gulv, sier han.

Se flere bilder
Prøver på vinylgulv

Foto: Musum Interiør

MARMOR ELLER SMÅSTEIN: Skap stil og stemning med ulike steindesign. Elegant med marmor, eller hyggelig sommerstemning med småstein fra fjæra. Disse vinylbeleggene fra Musum Interiør er et godt utgangspunkt for å skape stemning som tåler vannsøl.         

Gulv for prosjektmarkedet

Ildiko Vanem hos Gerflor foreslår at dersom du ikke finner noe som passer i kolleksjoner laget for privatmarkedet, slik som for eksempel Gerbad, så sjekk i sortimentet for prosjektgulv.

– Vi opplever at flere velger spenstige design fra prosjektgulv-sortimentet, for eksempel vår Premium-kolleksjon med terrazzomønster.  Andre favoritter er design med røff betonglook, og design med veldig store fliser. De historiske flismønstrene er også populære, sier hun.

Se flere bilder
Bad med vinylgulv

Foto: Gerflor

STORE FLISER: Trenden med svært store fliser på badet finner vi igjen også på vinylgulv til våtrom. Og selv om det totalt sett går mot mer farger i interiørmoten, så er det steinfarger fra naturen som ruler på baderomsgulvene.         

Hvor passer det å legge vinylgulv på badet?

Ekspertene mener vinylgulv passer hos de fleste.

– Hos barnefamilier der barna sitter på gulvet, mister ting og søler mye er det supert. På hytter der det ikke er varmekabler er det fint, for vinylgulv føles ikke kalde. Og på hybler kan det være en kul løsning, mener Hege Moland. 

Det er også verdt å merke seg at vinyl er et relativt mykt materiale.

– Tenk på komfort. Ønsker du noe mykere å gå på enn harde keramiske fliser, så er våtromsvinyl løsningen, sier Ellen Myhre hos Gerflor. For mange er glatt badegulv en utfordring, da er det verdt å merke seg at det finnes vinyl med sklihemmende egenskaper.   

Se flere bilder
Bad med vinyl terrazzomønster

Foto: Chera Westman/ifi.no

TERRAZZO er et design med lange tradisjoner, som er det tilbake for fullt, og kommer i mange varianter med innslag av farger som det kan spilles videre på for å få et helhetlig interiør. 

En jobb for gulvlegger

Vær obs på at dette ikke er et «gjør-det-selv-gulv». I våtrom stilles det spesielle krav til vanntetthet, og montering av vinylbelegg bør utføres av fagfolk med relevant erfaring og kompetanse.

– Er det varmekabler i gulvet, så skal det ikke varmes opp mer enn 27 grader. Unngå tette matter og plastdunker, for disse sperrer varmen inne i vinylen slik at det det kan oppstå misfarging av belegget. Dette er det greit å være klar over. Er du det og har fagfolk til å gjøre jobben, da får du et meget godt baderomsgulv, sier Bjørn Musum.

Fordeler med våtromsvinyl:
  • Membran og design i samme produkt
  • Fuktsikkert
  • Kan repareres
  • Skjøtefritt eller med få skjøter
  • Enkelt å renholde
  • Hygienisk overflate
  • Ingen fuger
  • Mykt å gå på

Må monteres med oppbrett

Vær også oppmerksom på at når du søker på nettet etter bilder av bad med vinylgulv, så kan du finne løsninger som ikke er tillatt i Norge. Her i landet er det et krav at gulvbelegget skal legges med oppbrett/hulkil, slik at overgangen mellom gulv og vegg blir vanntett.

Se flere bilder
Vinylgulv på bad

Foto: Gerflor

PROSJEKTVINYL. Hvis du ikke finner farge eller mønster som passer i kolleksjonene som er laget for boliger, så søk blant kolleksjonene av prosjektvinyl. Gulvet her er fra Gerflors Premium-kolleksjon.

Mer informasjon
Les mer
Sett på en list

Det er mange som synes oppkanten vi må ha på vinylgulv gir assosiasjoner til «institusjonsgulv». Trikset er da å skjule hulkilen med en fotlist som tåler vann og fuktighet. Tipset kommer fra Hilde Askedal Christiansen i Deco Systems.

– Deco fotlister er perfekte. De er laget av et kunstmateriale som tåler vann, og de limes til underlaget så det blir ingen perforering av belegget med stifter eller spiker. Det er en trygg måte å gjøre gulvbelegget mer stilig i overgangen til vegg. Perfekt for våtrom og andre rom som må tåle litt vannsøl, sier Askedal Christiansen.         

Se flere bilder
Gulvlist på bad

Foto: DecoSystems

LIST: Oppbretten av gulvbelegget kan skjules med en gulvlist i et kunstmateriale som tåler vann.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.