IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo
Se flere bilder
Vinylgulv kan misfarges

Foto: Tarkett/ifi.no

Vinylgulv kan misfarges

Det skal godt gjøres å finne et gulvmateriale som tåler mer enn et moderne vinylbelegg. Den som tørker opp raskt, kan søle med rødvin, olje, bensin, ja til og med white-spirit uten å sette spor. Men ved varig kontakt med gummi kan vinylgulv misfarges.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vinylbelegg tåler mange tusen tråkk og barnas tegnestifter. Søl byr sjelden på problemer; det er bare å tørke opp med et pH-nøytralt rengjøringsmiddel. Men hardførheten til tross - med belegg bør en innimellom være litt forsiktig. Ved varig kontakt med enkelte gummiprodukter kan vinylbelegget få permanente gulbrune flekker. Mest utsatt er ensfargede lyse vinylgulv og vinyl i fuktige omgivelser, og fortrinnsvis i kombinasjon med varmekabler. Tepper med gummibakside, plastposer og gummihjul blant annet, kan misfarge vinylbelegg.

Velg riktig farge

- Hvis du velger belegg med riktig farge, står det imot smuss og eventuell misfarging også. De vanligste beleggene i dag imiterer skifer eller tre, og på slike oppstår ikke problemene, sier teknisk sjef i Polyflor, Ragnar Eng.

Migrerende flekker, som det uvanlige fenomenet blir kalt, kan bli synlige umiddelbart , eller først etter lang tid.

- Hvis flekker begynner å fremtre, kan du prøve å væte et stykke kjøkkenpapir med klor og legge det på flekken i 15-20 minutter. Da kan misfargingen dempes eller til og med forsvinne, sier teknisk sjef i Tarkett, Rune Hole.

Kvalitetsgulv

På markedet finnes vinyl av mange forskjellige kvaliteter. Den som velger et vinylbelegg fra en kjent og etablert produsent, får et gulv som byr på små problemer og mange fordeler; det er enkelt å legge, lett å holde rent, trenger ikke vedlikehold, og man kan velge mellom mange spreke design til en rimelig penge.

- Det er intet gulvmateriale som tåler mer, sier Ragnar Eng, samtidig som han anbefaler å se på totaløkonomien og hvilke alternativene er, ved valg av gulvmateriale.

Følgende kan gi flekker:

Tepper med gummiert bakside

Møbelknotter av gummi

Sommer- og vinterhjulene til bilen

Barnevognen

Sykkelen

Filleryer med overskuddsfarge eller dårlig fikserte farger

Beisede møbelbein

Skosverte

Aceton og negllakkfjerner

Gumminaler og -raker

Leker av gummi og plast, spesielt myke

Se flere bilder
Følgende kan gi flekker:

Foto:

Aldringsbeskyttende kjemikalier i for eksempel gummidekk, kan vandre over i PVC-plast og gi opphav til flekker som ikke lar seg fjerne.

Finn din nærmeste
Mest lest
Ny farge til soverommet i 2022
Innendørs

Planlegger du å pusse opp soverommet i 2022 og leter etter farger som passer? Her er en sikker metode til å finne fargen som gir deg ro og du ikke blir lei. Trikset er å stole på magefølelsen...

Bjørg Owren  | 
Koden til farger som funker sammen
Innendørs

Dersom du ikke finner fargene du ønsker i fargekart eller i fargebaren, så be om hjelp i butikken. Fargene finnes, og i fargehandelen har de verktøy og teknikker som forenkler leteprosessen.

Bjørg Owren  | 
Denne fargen velger du på maling i 2022
Innendørs

Gult er fargen som har gått fra å være et lunt innslag på puter i sofaen, til å bli den nye store basisfargen til vegger og tak. I høst kjøper vi maling med varm farge for å få det...

Bjørg Owren  | 
Hardvoksolje – oljen som blir som en lakk
Innendørs

Hardvoksolje er ikke noe nytt, men bruken av produktet har i senere tid økt kraftig på møbler og gulv. Behandlingen forsegler porene i treet, og gir samtidig en beskyttende overflate....

Chera Westman  | 
Godt følge til brunt
Innendørs

Brunt har blitt populært som interiørfarge. Men hvilke farger skal vi velge til hvis vi ikke vil ha et ensfarget brunt interiør?

Bjørg Owren  | 
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.