IFI logo
Se flere bilder
Vedlikehold av vinylgulv

Foto: Tarkett

Vedlikehold av vinylgulv

Vinylgulv som er påført PUR overflatebeskyttelse krever ingen førstegangspleie.

Knut Randem/MLF

Knut Randem/MLF
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gulvet bør gjøres rent før det tas i bruk. Dette forenkler senere renhold og reduserer kostnadene til vedlikehold.

Sterkere overflate

Vinylbelegg kan leveres nytt med eller uten overflatebehandling. Hvordan gulvet skal tas i bruk og vedlikeholdes er avhengig av hvilken type vinylbelegg det dreier seg om. Produsenten vil derfor kunne gi spesifikke vedlikeholdsanvisninger for sitt produkt. Vinylgulv uten overflatebehandling fra produsent må påføres polish eller tilsvarende umiddelbart etter installasjon. Dette for å gi en sterkere overflate og forenkle senere vedlikehold av gulvet.

Se flere bilder
Vinylgulv

Foto:

Bruk en kniv til å skjære rundt kanter og innhogg.

Periodisk vedlikehold

Det vil være naturlig at gulvleggeren setter opp (behandler) gulv uten overflatebehandling straks det er lagt. Periodisk vedlikehold utføres regelmessig og i tråd med den trafikk gulvet utsettes for. Da brukes rengjøringsmaskin som fjerner overflatebehandlingene før gulvet settes opp som om det var nytt.

Metoden avhenger av typen

Se flere bilder
Vinylgulv

Foto:

Aldringsbeskyttende kjemikalier i for eksempel gummidekk, kan vandre over i PVC-plast og gi opphav til flekker som ikke lar seg fjerne.

Ved flekkfjerning kan det benyttes et syntetisk rengjøringsmiddel eventuelt tilsatt litt salmiakk, rødsprit og eventuelt white-spirit eller vann tilsatt klorin. Hvilken metode som skal benyttes ved flekkfjerning, avhenger av hvilke typer flekker det er. Produsenten eller gulvleggeren kan gi råd om hvilke midler som kan benyttes på ulike produkter. Skyll godt med rent vann etter flekkfjerning.

Ytterligere beskyttelse

Dersom gulvet kan bli utsatt for uforholdsmessig stor slitasje, anbefales det å polere overflaten med egnet poleringsmiddel før det oppstår skader. Om den fabrikkpåførte PUR overflatebeskyttelsen skulle bli skadet, er det mulig å tilføre den ytterligere beskyttelse ved å tørrslipe og påføre en permanent polyuretanforsegling.

Tørr eller våt mopping

Det daglige renholdet av vinylgulv (med eller uten overflatebehandling) kan gjøres med tørr eller våt mopping etter behov. Bruk et nøytralt vaskemiddel eller spraybuffer ved våte metoder. På større flater kan det med fordel benyttes maskin med myke børster eller rød skurerondell. Den skurer og suger opp vannet i en og samme arbeidsomgang. Bruk av vedlikeholdsvoks vil lette senere vedlikehold og opprettholde glansen i gulvet.

Flekkfjerning

Ved flekkfjerning på belegg med PUR overflatebehandling må produsentens anvisninger følges slik at overflatebehandlingen ikke skades. I hovedsak kan de samme midlene benyttes på PUR som på de ubehandlede beleggene. I inngangspartier bør det legges matter som tar opp tørr og våt smuss slik at dette ikke trekkes inn på gulvet.

Se flere bilder
Flekkfjerning

Foto:

I private hjem er vinyl ofte et godt alternativ i entréer hvor regn og snø og grus følger med inn. Men har man varmekabler og samtidig oppbevarer barnevogn eller sykkel der, er fliser kanskje et bedre valg. Eller et vinylbelegg som imiterer dette, da vil eventuell misfarging være usynlig.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.