IFI logo
Se flere bilder
Vinylgulvet er misfarget - hva skal jeg gjøre?

Foto: Kristian Owren/ifi.no og produsenten

Vinylgulvet er misfarget - hva skal jeg gjøre?

Jeg har vinylgulv over varmeplater på baderommet mitt. Nå har det blitt noen brune flekker, som nærmest ser ut som svimerker, flere steder på gulvet. Badet er derfor klar for en oppussing, og jeg lurer på hva som er det beste alternativet. Male vinylen? Legge ny vinyl over den gamle? Eller må jeg fjerne den gamle vinylen før jeg legger ny?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De brune merkene er nok antakelig ikke svimerker, men heller en misfarging som følge av for høy temperatur på varmeplatene. Arne Lorentzen hos Tarkett har en forklaring på denne misfargingen.

- Når temperaturen overskrider 27 grader blir PVC lett misfarget. Problemet med mange slike typer varmeplater er at de ikke har noen skikkelig termostat, og det derfor er vanskelig å regulere varmen, forteller han.

Vinylen bør byttes

Du beskriver tre ting man kan gjøre når gulvet skal pusses opp, men kun en av disse er et reelt alternativ. Å male vinyl er aldri en god løsning. Man vil raskt få problemer med at malingen ikke sitter. Og når malingen flasser av blir ikke gulvet særlig pent.  

Å legge nytt belegg direkte over det gamle er heller ikke et godt alternativ. Å legge to tette materialer over hverandre kan gi fuktskader, ettersom fuktighet kan stenge seg mellom de to beleggene, i tillegg til at det er en mulighet for at man vil videreføre misfargingen.

Det beste du kan gjøre er nok å fjerne det gamle belegget. Hvis du i fremtiden er påpasselig med å holde temperaturen i gulvet lavt, er det ikke nødvendig å bytte ut varmeplatene som allerede ligger i gulvet. Men hvis du føler deg mer komfortabel med en termostat du kan regulere, må også varmeplatene skiftes.

Velg riktig vinylbelegg

Når man skal ha varmekilde under et vinylbelegg bør man velge belegg med omhu. Enkelte typer vinyl tåler nemlig slik varme bedre enn andre.

- Et homogent vinylgulv består av samme materiale tvers gjennom. Disse gulvene tåler mer i forhold til misfarging enn et hetrogent gulv, som består av flere sjikt: et undersjikt, et midtsjikt med mønster og et øvre slitesjikt, sier Lorentzen.

Velger du et homogent vinylgulv, er du med andre ord bedre rustet mot misfarging i fremtiden.

Fliser er også et alternativ

Hvis du kvier deg mot å fjerne det gamle belegget, kan keramiske fliser være et alternativ. Fliser har ikke de samme fukttette egenskapene, og kan derfor legges over vinylbelegget - hvis konstruksjonen i øvrig er fukttett.

Rådfør deg gjerne med en håndverker med erfaring fra baderomsoppussing ved bruk av vinyl og fliser. Dette er uansett ikke en jobb for hvermandsen - skadene kan bli store hvis membranen skades slik at vann og fukt lekker inn bak.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.