IFI logo
Se flere bilder
Tipsene du trenger for å male fasaden

Foto: Chera Westman/ifi.no

Tipsene du trenger for å male fasaden

Unngå sterk sol, dypp penselen riktig og dekk til godt. Det er noen av ekspertenes gode råd til deg som skal male huset.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du en fasadevegg som er vasket, skrapt fri for løs maling og flekkgrunnet, er du kommet langt på vei. Forarbeidet er mer enn halve jobben, og når det er unnagjort går det som en lek å male veggen.

Her er ekspertenes fem beste tips til hvordan du går videre med vedlikeholdet.

Se flere bilder
Male fasaden

Foto: Chera Westman/ifi.no

MALEBEHOV: Det kan være flere grunner til at en husfasade trenger maling. Typiske grunner er at malingfilmen er slitt ned, at farge og glans har falmet, eller at kledningen har tørket slik at det har oppstått tørkesprekker.

1. Dekk til:

Dekk til grunnmuren før du søler. Bruk gjerne en folieplast med tape langs den ene kanten. Denne fester du til grunnmuren like under kledningen, og holder nede med noe tungt i bunn. Rull gjerne ut et stykke malerfilt med plastbakside på bakken.

– Får du maling på den porøse grunnmuren, klarer du ikke å få vasket det vekk. Spesielt vanskelig er det å få vekk sølt maling fra en umalt grunnmur, sier malermester Roger Fridheim hos Flügger.

LES OGSÅ: Unngå malingssølet

Se flere bilder
Plastfolie mot malingsøl

Foto: Chera Westman/ifi.no

TILDEKKET: En plastfolie beskytter grunnmuren mot malingsøl, og med dekkefilt på bakken unngår du søl på plattinger og asfalt.

2. Ha maling i en malebøtte:

Vanntynnet maling tørker raskt – det gjelder også mens den fortsatt er i spannet. Til en fasade kjøper vi gjerne maling på 10-litersspann. Dette er både tungt og unødvendig å bære rundt på.

– Bruk en mindre malebøtte og hell opp mengden maling du vil trenge den nærmeste halvtimen i den. Sett på lokket på originalemballasjen. Da unngår du at vannet i malingen fordamper, sier Fridheim.

LES OGSÅ: Verktøyet du trenger utendørs

Se flere bilder
Maling i malebøtte

Foto: Chera Westman/ifi.no

MALEBØTTE: Hell opp det du trenger av maling den neste halvtimen i et mindre malekar. Sett på lokket på originalemballasjen for å unngå at malingen tørker.

3. Dypp og vri:

Dypp penselen og malerullen godt i malingen. La de trekke i noen minutter. Bust og vev skal være mettet med maling før du setter i gang.

– Dypp penselen godt og vri den rundt for å samle malingen inne i busten. Ikke skrap av maling mot kanten av malingspannet, sier han.

LES OGSÅ: 5 typiske nybegynnerfeil

En vanlig feil er å male for tynne strøk. Det reduserer den malte flatens holdbarhet, og du vil risikere å måtte male flere strøk eller få flere år kortere vedlikeholdsintervall.

– Det er viktig å få lagt på nok maling. Penselen skal skli i overflaten med lite motstand. Hører du at penselen freser når du bruker den, maler du for tørt, forklarer Fridheim.

Les på boksen og overhold produsentens anbefalte forbruk per kvadratmeter.

Se flere bilder
Nok maling

Foto: Chera Westman/ifi.no

DYPP GODT: Vær raus med maling. Penselen skal synge og skli lett mot underlaget. Lager den freselyder, stryker du for tørt.

4. Gå etter solen:

Stekende sol er ikke godt malevær. Da tørker malingen for fort og får ikke tiden den trenger.

– Du kan få en malingfilm med dårlig vedheft. Blir malingen skinntørr kan du i verste fall også få solblærer. Da må du vente til de har tørket, skrape dem vekk og begynne om igjen, sier malermester Thor Ingar Røneid hos Butinox.

En solvarm dag bør du vente med å male til solen har passert veggen du skal male, og til temperaturen i underlaget har gått ned til tilnærmet normalen. Husk dog at regn er et enda dårligere alternativ enn sol.

LES OGSÅ: Slik hamler du opp med solblærer og tørkesprekker

Se flere bilder
Male i sol

Foto: Chera Westman/ifi.no

SKYGGESIDEN: Unngå å male i sterk sol. Da kan du risikere at malingen tørker i overflaten før den har rukket å hefte til underlaget.

5. Vær nøye med kanter og endeved

På skarpe kanter på kledningen er det viktig å få lagt på nok maling. Blir filmen for tynn, slites den fort og du kan få vanninntrenging.

– Vær forsiktig så du ikke skraper av malingen fra kantene. På ny kledning kan det være en fordel å avrunde kantene lett med en slipepad, sier Roger Fridheim.

Ikke vær sparsom med malingen på endeveden.

– Ofte får kledningsbord sprekker fra kuttflater der det trekker inn fukt. Kuttflater skal forsegles godt med maling. Du kan gjerne stople på maling på endeveden, sier Fridheim.

– På alt utvendig treverk og kledning er det viktig å mette endeveden. Det hindrer kapillæreffekten fra å trekk opp fukt. Når trefibrene er mettet med grunning eller impregnering er det ikke plass til fukt, sier malermester Rune Nygaard hos Beckers.

Se flere bilder
Male og beskytte endeveden

Foto: Chera Westman/ifi.no

FORSEGLING: Avrund skarpe kanter, og se til å få på mye maling på endeveden. En pensel med langt skaft og knekk gjør jobben lettere.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.