IFI logo
Se flere bilder
Billigere å holde huset ved like

Foto: Bjørg Owren/ifi.no og Chera Westman/ifi.no

Billigere å holde huset ved like

Du kan spare mye penger på å male fasaden. Når du fortløpende holder vinduer og kledning i god stand, slipper du kostbare utskiftinger som resultat av at forfallet har gått for langt.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi er generelt for sent ute med vedlikehold på hus og hytte, sier Roger Fridheim, malermester ved teknisk produktservice hos Flügger.

Uansett om huset eller hytta ligger i innlandet, ved sjøen, på fjellet eller i tettbygde strøk, er en god vårvask viktig for vedlikeholdet. Ikke bare fjerner du støv, begroing, sot og skitt, men du kommer også tett på kledningen og oppdager faretegn i en tidlig fase.

– Å vedlikeholde med maling er det billigste vedlikeholdet du som huseier gjør. Det er mye rimeligere å ivareta enn å renovere, sier Lars Petter Rustan hos Jordan.

Se flere bilder
God jobb

Foto: Chera Westman/ifi.no

GOD JOBB: – Man trenger ikke å male huset hver sommer. Gjør det heller ordentlig, så holder det i mange år, sier Lars Petter Rustan hos Jordan.

Sjekkliste:

Tegnene du skal se etter som peker på at huset bør vedlikeholdmales, dukker først opp i endeveden, rundt vinduer og på de andre utsatte detaljene på fasaden.

Dette skal du spesielt se etter:

  1. Veggene: Se etter tegn på blæring, flassing, avskalling, oppsprekking og andre skader i malingfilmen og sjekk om beisen har blitt matt og trekker fukt. Skrap forsiktig med en mynt for å se om malingfilmen fortsatt har vedheft.

  2. Grunnmuren: Se etter sprekker. Sjekk i samme slengen at grunnen har fall fra grunnmuren, slik at vannet renner vekk.

  3. Vinduene: Små sprekker i malingfilmen må utbedres. Stikk forsiktig med en spiss kniv eller en spiker og kjenn om treverket i og rundt vinduet er mykt eller fast. Treverk som har begynt å sprekke tar til seg fukt.

  4. Terrassen: Skjoldete og tørt treverk på plattingen må renses og behandles.

  5. Tak og takrenner: Sjekk at alle skjøter er tette og at takrenner og nedløp er åpne. Fjern mose og bøss fra tak. Se etter sprekker og skader i takstein og beslag, og kontroller at det er tett rundt pipa.
Se flere bilder
Faretegn

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

FARETEGN: Se etter tegn på blæring, flassing, avskalling, oppsprekking og andre skader i malingfilmen og sjekk om beisen er blitt matt og trekker fukt.

Stopp opptrekken

Et godt grunnarbeid er den beste forutsetningen for at det skal kunne gå lengst mulig tid før behovet melder seg. Spesielt er grunning og endevedsforsegling avgjørende.

– Fasaden kan holde i 25 år om alt er gjort riktig med en dekkende behandling. Sjekk endeveden på kledningen og rundt vinduer der kledningsbordene står ned på vannbordet. Midt på en treflate skal det mye til for at malingfilmen skades, sier Roger Fridheim.

– Du trenger ikke å male huset hver sommer. Gjør det heller ordentlig, så holder det i mange år, sier Rustan.

Se flere bilder
Tett tre

Foto: Chera Westman/ifi.no

TETT TRE: Et godt grunnarbeid er den beste forutsetningen for at det skal kunne gå lengst mulig tid før behovet melder seg. Spesielt er grunning og endevedsforsegling avgjørende.

Se flere bilder
Vedheftstest

Foto: Chera Westman/ifi.no

VEDHEFTSTEST: Skrap forsiktig med en mynt for å se om malingfilmen fortsatt har vedheft.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.