Til ifi.no AnnonseAnnonse
IFI Logo

Dette er tegnene på at du må male om

Vaske og male trehus
Dette er tegnene på at du må male om
Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Maling og beis beskytter kledningen mot nedbrytning og gjør at fukt ikke trekker inn. Men sprekker og løs maling svekker motstanden, og øker risikoen for råte og andre kostbare skader. Her er tegnene på at du må male om!

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse

Fasadens overflatebehandling skal beskytte treverket mot påkjenning fra sol, regn og vind. Samtidig gir det huset ønsket utseende. Men over tid kan det oppstå både tekniske og estetiske grunner til å male om. De tekniske er når overflaten er skadet slik at kledningen også vil ta skade. De estetiske handler om et ønske om at huset skal se pent ut, og om at det på lengre sikt ikke skal ta skade.

Male fasade

MALE OM: Malingen beskytter treverket. Da er det greit å vite når det er på tide med et nytt strøk. (Foto: Butinox Futura)

Forfall er dyrt

– Vedlikehold koster litt, men forfall koster mye mer, sier Lars-Petter Rustan hos Jordan.

For å unngå kostbare utbedringer, som at kledningen helt eller delvis må byttes ut, bør du undersøke fasaden årlig. En gyllen mulighet for å gjøre dette får du i forbindelse med den årlige husvasken.

LES OGSÅ: Slik vasker du fasaden.

Solutsatt

Siden det i hovedsak er solens UV-stråler som sliter på malingfilmen, vil de mest solutsatte fasadene ha et hyppigere behov for vedlikehold enn skyggesiden av huset.

Her er tegnene du må se etter:

Det er først og fremst de tekniske behovene for vedlikeholdsbehandling som er viktige. Oppdager du noen av disse skadene i malingen, er det på tide å gjøre noe:

1. Mekaniske skader: Hakk og sår i malingfilmen bør utbedres så fort som mulig, så vann ikke trekker inn i treverket og gir alvorlige skader med flassing eller avflaking.

2. Oppsprekking: Mikrosprekker i malingfilmen kan bane vei for vann som kan skade kledningen. Det kan føre til store fuktbevegelser, mer oppsprekking og råte. Endeveden på stående kledning, kuttflater og høvlede detaljer er mest utsatt, så vær ekstra nøye her.

3. Flassing: Maling som løsner fra underlaget kan også medføre vanninntrenging. Hvis du klarer å pirke eller skrape vekk det ytterste malingsjiktet mens underlaget er fast, betyr det at maling flasser. Du kan også sjekke det ved å sette et stykke sølvtape eller utendørs maskeringstape på kledningen og vente en stund. Hvis malingen følger med når du drar av tapen, har du et problem.

Sjekke vedheft

VEDHEFTTEST: Når det ytterste malingsjiktet har dårlig vedheft til underlaget, flasser malingen. Skjult dårlig vedheft testes med et stykke tape. (Foto: Åshild Nyhus Tyssen/ifi.no)

4. Avskalling eller avflaking: Hvis malingen løsner helt inn til treverket over delen av fasaden, kalles det avflaking. Da betyr det ofte at huset har blitt malt for maling ganger uten at maling er fjernet. Det kan også komme av at fukt er blitt stengt inne i treverket og at utluftingen ikke fungerer.

I tillegg til de tekniske behovene, kan det som sagt også finnes estetiske grunner til å male. Disse «skadene» påvirker i første omgang ikke konstruksjonen, kun opplevelsen av huset. Det er ting som begroing, blærer, falming og kritting.

LES OGSÅ: Slik maler du fasaden.

Avskalling

AVSKALLING: Når malingen løsner helt inn til treverket, kalles det avskalling. Her må all løs maling fjernes, før kledningen skrapes fri for død ved, grunnes og males på ny. (Foto: Frode Larsen/ifi.no)

Begroing på fasade

BEGROING: Lite solutsatte fasader er mer utsatt for begroing og soppvekst. På sikt vil begroing skade malingfilmen, men først og fremst ser det stygt ut. (Foto: ifi.no)

Mer informasjon:

Jordan

Butinox

Flügger

Beckers

Nordsjö

Alfort

Miljømal

Fibotex

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Vaske og male trehus
Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.