IFI logo
Se flere bilder
Slik bruker ekspertene maskeringstape

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Slik bruker ekspertene maskeringstape

Søl på tepper, møbler og lister betyr mye ekstraarbeid. Derfor må vi bruke maskeringstape. – Heldigvis tar folk maskering på alvor, sier Lars Petter Rustan hos Jordan.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Maskeringstape er et uunnværlig hjelpemiddel for å sikre at malingen havner der den skal. Lars Petter Rustan hos Jordan forteller at stadig flere ser nytteverdien i et godt forarbeid.

− Vi ser at salget av maskeringstape øker for hvert år. Folk har skjønt at hemmeligheten for en effektiv malerjobb ligger i forarbeidet og godt verktøy, sier han.

Se flere bilder
Maling med maskeringsteip

Foto: Jordan

TRYGGE ROM: Søl og flekker betyr ekstra jobb. En god maskeringstape gjør det moro å male. – Jeg anbefaler også «easycover». Det er smart 2-i-1-løsning som kombinerer maskeringstape og en førsteklasses beskyttelsesfilm, sier Lars Petter Rustan.

Rydd, dekk og vask

Før vi slår oss løs med tape og kniv, gjelder det å rydde rommet og fjerne ting som står i veien. Gulvet dekker vi med dekkefilt eller dekkepapp.

− Skal du male lister, så er det smart å bruke en wipes og tørke av slik at underlaget er rent. Da sitter tapen bedre, sier Rustan.

Se flere bilder
Forarbeid før maling

Foto: Nordsjö

RYDD FØRST: Før det skal maskeres og males, er det smart å rydde rommet. – Det er triveligere å jobbe når du har god plass, sier Lars Petter Rustan hos Jordan.

Strekk, press og kutt

Verktøyeksperten starter alltid med å holde taperullen i høyre hånd. Så strekker han tapen en armlengde ut.  

− Vi vil ha rette, skarpe og fine kanter. Da gjelder det å unngå for mange skjøter. Bruk et knivblad til å kappe av i hjørner. Klem så tapen inntil veggen for å fjerne eventuelle luftbobler, sier han.

Se flere bilder
Maskeringstape

Foto: Robert Walmann/ifi.no

LANGE STREKK: For å få rette og fine kanter, gjelder det å strekke tapen. Luftbobler fjernes ved å klemme tapen inntil veggen.

Hastverk er lastverk

Rustan forteller at en god maskeringstape ikke nødvendigvis må fjernes med en gang malingen er tørr.

− Så lenge du velger en kvalitetstape, kan du la den stå lenge. Fordi det er lite lim i den. En billig tape derimot bør fjernes raskt fordi den legger igjen mer lim. Har du malt innpå tapen kan den være litt vrien å fjerne. Da anbefaler jeg å bruke en kniv til forsiktig å skjære opp kanten mellom tape og maling. Og husk at tapen skal dras av i 45 grader for å unngå at underlaget blir med, sier han.

Se flere bilder
Gul maskeringstape

Foto: Robert Walmann/ifi.no

KULT MED GULT: Gul tape sørger for at du ser hvor tapen er. Den er også konstruert slik at malingen ikke kommer under tapen.

Selvgjort er velgjort

Thor Ingar Røneid hos Butinox bruker alltid maskeringstape på gulvlister når han maler vegger.

− Fordi det ofte spruter fra rullen. Jeg er også nøye med å maskere selv slik at jeg vet hvor nøye jobben er godt. Det gir en trygghet når du maler, sier han.

Tape fikser alt

Røneid mener det finnes mange gode varianter på markedet.

− Vi skiller på gul og blå tape. Gul inne – blå ute. Men det er ikke alltid du trenger den beste kvaliteten. Når du for eksempel skal tape sammen dekkefilt eller papp så kan det lønne seg å velge en tape som sitter ekstra godt. Da er de rimelige tapene anvennlige, sier han.

Se flere bilder
Hvordan bruke maskeringstape

Foto: Robert Walmann/ifi.no

RIKTIG TAPE: – Det er ikke nødvendig å velge den dyreste tapen når du for eksempel taper sammen filt eller papp. Sjekk at du bruker riktig tape til riktig formål, sier Thor Ingar Røneid hos Butinox.

Skarpe kanter

Røneid mener det tryggeste er å fjerne tapen like før strøk nummer to er tørt.

− Da får du garantert et skarpt skille. Blir malingen tørr, er sjansen større for at du drar med deg herdet maling. Det er aldri noe moro, sier han.

Tips om tape:

  • Tape er ferskvare. Etter et par år blir den vanskelig å få av rullen i lange nok strekk, og gir uskarpe kanter ved at den ikke tetter mot underlaget slik at malingen smitter inn under.
  • Tape skal heller ikke utsettes for frost, og skal derfor ikke oppbevares i uisolert garasje, bod eller i bilen om vinteren.
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.