IFI logo
Se flere bilder
La gammel takstein bli som ny

Foto: Kine Vinje/Beckers, TakSitt

La gammel takstein bli som ny

Taket på huset har stor estetisk gjennomslagskraft. Hvis du maler fasaden, men lar den gamle taksteinen være, kan hele inntrykket av velstelt hus forringes.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et par strøk maling forlenger levetiden og forskjønner opplevelsen. Det gjelder både for vegger og tak. Også for taksteinen på huset.

– Vask og mal taket samtidig som du vedlikeholder resten av fasaden. Da er stillaset på plass, og det blir ikke så mye ekstra arbeid. Det gjelder å tenke praktisk helhet, anbefaler Birgitte Finckenhagen hos TakSitt.

Se flere bilder
TakSitt utendørs takmaling

Foto: TakSitt

BESKYTTET: Etter vask og maling er taksteinene beskyttet mot vær og vind i mange år til.

Lenge leve taket!

Taksteinen på huset utsettes for ekstrem påkjenning. Her lander alt av regn, slaps, sur nedbør, pollen barnåler, høstens blader og annen forurensing. På et mosegrodd og skittent tak tørker fukten sent, og gir gode kår for videre begroing, frostsprenging og erosjon.

Før det har gått så langt, og du må skifte taksteinen, finnes det maling som impregnerer og beskytter. Med en god vask i forkant, og påfølgende overflatebehandling av taksteinen, kan du forlenge levetiden på taket med mange år og spare hundretusenvis av kroner.

– Takmalingen er ekstra holdbar, og hefter godt. Den gjør taksteinene vannavvisende og frostsikre. Malingen er også UV-stabil og beholder fargen lenge, sier Christine Hagen-Pettersen hos Beckers.

Se flere bilder
Mal taket utendørs

Foto: Kine Vinje/Beckers

STOR FORANDRING: Forskjellen mellom før og etter taket og resten av fasaden ble malt er stor.

Alt kan males

I Norge bruker vi mye takstein av sement. Dette er et porøst materiale, som blir slitt av vær og årstider. Men også andre takmaterialer kan males, blant annet metallplater, bølgeblikk og asfalttakpapp, betong og eternitt.

– Å vedlikeholde taket er lettere enn mange tror. Med malerrulle eller en enkel malesprøyte blir taket både velstelt og varer i mange år fremover. Også om du velger å bruke håndverker, koster det fortsatt mindre enn å skifte taket, sier Birgitte Finckenhagen.

Se flere bilder
Male taket utendørs

Foto: TakSitt

GJØR DET SELV: Å male taket er lettere enn mange tror. Det er også mulig å leie håndverkere til å ta seg av taket. Uansett: Tenk alltid sikkerhet først og bruk anbefalt sikringsutstyr!

Tenk sikkerhet

Når du arbeider på taket, eller høyt oppe på fasaden, er det veldig viktig å tenke på sikkerheten. Følg alle anbefalinger for sikring av både deg selv og utstyret du bruker. Trå forsiktig på taksteinen, som kan være glatt når den er våt. Les mer om sikkerhetstips på malingleverandørens nettsider.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.