IFI logo
Se flere bilder
21 tips til deg som vil male som en proff!

Foto: Beckers

21 tips til deg som vil male som en proff!

Forskjellen mellom oss som maler en gang iblant, og en profesjonell maler er stor. Maleren gjør jobben raskere, med mindre søl og med et penere resultat. Men ved å ta håndverkerens beste tips til etterretning, kommer vi lekmenn et godt stykke på vei mot et proff resultat!

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det finnes ingen snarveier når vi snakker om maling. Det gjelder å gjøre et nøyaktig grunnarbeid og bruke maling av høy kvalitet. Da blir sluttresultatet perfekt.

En god hjelp på veien er dog å følge proffenes arbeidsråd. Her er de 21 beste tipsene for raskt innendørs malearbeid med godt resultat!

1. Les og lær:

Les informasjonen på emballasjen, og følg veiledningen.

2. Rengjør godt:

Defekter og skavanker i taket kan ikke skjules bare med maling. Bruk 80 prosent av tiden til forarbeid, og 20 prosent til selve malingen. Vask grundig slik at flaten er ren før du setter an penselen.

Se flere bilder
VASK FØRST

Foto: Jordan

VASK: Alt malearbeid starter med rengjøring. Jordan

3. Vask smart:

Fyll en liten pumpekanne med vann og rengjøringsmiddel, og dusj flaten med det. Skyll og tørk deretter med en mikrofibermopp og rent vann. Arbeid over mindre områder av gangen, og bytt skyllevann ofte.

4. Bruk anbefalt rengjøringsmiddel:

Malervask, forvask, husvask. Små flater kan rengjøres med spesiell våtservietter som er beregnet for rengjøring før maling. Kraftvask, salmiakk, grønnsåpe, Zalo og rødsprit anbefales ikke.

5. Fjern pelsen:

Etter vask vil fibrene i ubehandlede treoverflater reise seg. Slip i fiberretningen med fint sandpapir, og fjern deretter alt støvet med mikrofiberklut.

Se flere bilder
slip vekk fiberreisning

Foto: ifi.no

FJERN PELSEN: Etter vask vil fibrene i treverket reise seg. Puss lett over med fint slipepapir eller en fin slipepad. 

6. Tape eller skråpensel?

Overflater som ikke skal males, beskyttes med maskeringstape. Ta bort tapen med det samme du er ferdig med å male, slik at den ikke fester seg til underlaget. Eller gjør som proffene – bruk skråpensel inn mot kanter og spar ut malingen (presisjonsmal forsiktig inn mot kanten) – i stedet for å bruke masse tid på å maskere med tape.

Se flere bilder
SKRÅ BUST

Foto: Jordan

PRESISJON: Var stø på hånden og bruk skråpensel istedenfor å maskere. 

7. Isoler flekkene:

Kvistene dør aldri, og nikotin, sot fra stearinlys og vannskjolder kan være vanskelig å male over med godt resultat. Misfargingen har ingen problemer med å trenge gjennom flere sjikt maling. Bruk et eller to strøk sperregrunning eller isolermaling før malingen påføres.

Se flere bilder
KVISTSPERRE

Foto: Jordan

MISFARGING: Grunning gir god vedheft til toppstrøket. Sperrgrunn og isolergrunn forhindrer misfarging.  

8. Stopp gjennomblødning:

Er det flekker i taket du er litt usikker på om må isoleres, mal dem et strøk først og se om det kommer gjennom. Gjennomblødning skjer umiddelbart.

9. Overhold tørketider:

Ha ikke for dårlig tid mellom behandlingene, la strøkene tørke godt for et bedre sluttresultat.

Se flere bilder
la malingen tørke

Foto: Beckers

FLERE SJIKT: Overhold tørketidene. 

10. Matt ned blanke flater:

Lakkert treverk, og treverk malt med blank maling må mattslipes. Viktig er da å vaske før sliping, ellers gnir vi skitten fast i underlaget.

11. Først grunning, så sparkel:

Grunn alltid før du sparkler. Påfør deretter alltid to strøk grunning oppå sparkel, ellers får flaten glansskjolder. Hvis du sliper på grunningen, merk med blyant hvor du har slipt, og flekkgrunne de stedene.

12. Bytt verktøy:

Ikke bruk samme pensel til kvist- og sperregrunning basert på epoksyharpiks, som du bruker til malingen etterpå. 

13. Riktig pensel:

Svanehalspensel er ergonomisk, gir lang rekkevidde og er god å bruke inntil taklister og i hjørner. Velg bredde på penselen etter oppgaven og flatens størrelse. Bruk en oval eller flat pensel til påføring over store flater, en rund eller skrå til detaljer og profiler.

Se flere bilder
langpensel

Foto: Jordan

NÅ OPP OG INN: En pensel med langt skaft gir ekstra rekkevidde. 

14. Rull ut malingen:

Påfør maling med rull, og fordriv (jevne ut) med en flat pensel. Ved arbeid over store flater som tak og vegger settes begge verktøyene på forlengerskaft. Det gir god rekkevidde og en ergonomisk arbeidsstilling. Ikke dra ut skaftet for langt. Stå plassert under verktøyet, ikke ved siden av.

15. Blanke flater:

For ekstra blankt resultat slipes og sparkles flaten lett etter at den er grunnet. Deretter påføres et mellomstrøk toppmaling, og flaten slipes lett en gang til. Deretter påføres toppstrøk.

16. Arbeid metodisk:

Mett rullen og rull ut ett dypp. Fordriv umiddelbart, før du dypper rullen igjen og påfører mer maling. Start med å rulle tilbake inn i den våte, fordrevne malingen. Ikke press verktøyet for hardt mot underlaget, vær lett men bestemt i bevegelsene.

17. Bruk malebøtte:

Slå malingen over i en rullebøtte, da slipper du å avbryte for å fylle på mer maling så ofte.

18. Mal inn i hjørnet:

Start aldri med maling i hjørnet. Bedre er å sette ned pensel eller rull et lite stykke ut, og male inn i hjørnet. Det synes alltid hvor du setter ned penselen, aldri hvor du løfter den.

19. Overganger:

Der vegger og tak er kledd med gips, sparkles overgangen mellom tak og vegg med en papirstrimmel brettet i vinkel. Er veggene kledd med gips, mens taket er av betong eller puss, legges strimmelen i sparkelmassen på veggen opp mot taket, uten å brettes.

20. Ikke glem listverket:

Mal alltid taklisten med samme maling som paneltaket. La gulvlisten følge gulvets farge for å få gulvet til å virke større. Malte gulvlister i samme farge som veggen forlenger vegghøyden, samtidig som kontrastene i rommet dempes.

21. Fukt luften:

Vanntynnede malinger tørker raskt. Høy luftfuktighet og sval romtemperatur gir deg bedre tid mens du maler. Sett inn et par bøtter med varmt vann i rommet kvelden i forveien, eller bruk en luftfukter forsiktig.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.