IFI logo
Se flere bilder
3 tips for å beskytte endeveden

Foto: Chera Westman/ifi.no

3 tips for å beskytte endeveden

Enden på kledningen og andre bygningsdeler av tre kalles endeved. Og for å unngå oppsprekking og råte, bør denne beskyttes ekstra. Her er 3 smarte måter det kan gjøres på.

Mari Andersen Rosenberg

Mari Andersen Rosenberg
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Endeved er steder man ofte glemmer å male eller beise. Når vannet renner nedover husveggen, trekker det opp i treverket via endeveden. Den fungerer som sugerør. Når det skjer, vil det bli råte og sprekkdannelser, forklarer Lars Petter Rustan hos Jordan.

Og alle bord som er kappet er utsatt. Det være seg kledningsbord, terrassebord eller dør- og vindusomramminger. Du bør sørge for at alle ender er godt beskyttet med grunning eller impregneringsolje før du dekker med maling.

– Alle hus har endeved som det er viktig å beskytte. Og tenk for eksempel på fabrikkbeiset kledning. Der er det mange snittflater, og det er veldig sjelden at det er behandlet fra leverandøren. I tillegg har snekkeren kappet og skjøtet litt. Derfor er det veldig viktig å gå over med grunning og maling etterpå, sier Rustan.

Ekspertene har 3 tips til måter å beskytte endeveden.

Vinklet langpensel

Er det enkelt å komme til under kledningsbordene, er det bare å gå i gang med en pensel.

– Bruk en vinklet langpensel. Det gir litt ekstra rekkevidde og du kommer enkelt til på vanskelige steder, sier Rustan.

Påfør godt med grunning eller impregneringsolje. Ikke spar på godsakene, treverket skal mettes, så 3-4 strøk er fint. Påfør vått i vått. Så er det bare å dekke godt med maling, vanlig er to strøk.

Se flere bilder
Endeved

Foto: Chera Westman/ifi.no

SUGERØR: Her står trefibrene som sugerør inne i veden, og trekker opp vann dersom endeveden ikke er forseglet. Lars Petter Rustan fra Jordan viser hvordan du beskytter den med en vinklet pensel og olje.

Sprøyte og svamp

Mange har panel som står så tett ned på vannbrettet at det blir vanskelig å komme til med pensel på endeveden. Da har Roger Fridheim, malermester og teknisk support-konsulent hos Flügger, et lurt tips.

– Der det er vanskelig å komme til med pensel, kan du bruke en sprøyte du fyller med olje. Jeg bruker en tyntflytende og penetrerende olje som hindrer sopp og råte å gro på overflatene. Sprøyt inn oljen der du ikke kommer til ellers. Til hjelp kan du også dytte en svamp innunder kanten mellom endeved og kledningsbord, og fylle svampen med olje fra sprøyten, tipser han.

Se flere bilder
Endeved sprøyte

Foto: Chera Westman/ifi.no

HELT «SPRØYT»: Fyll en medisinsprøyte fra apoteket med endevedsimpregnering, så kan du sprøyte oljen inn der du ikke kommer til ellers.

Se flere bilder
Beskytt endeved

Foto: Chera Westman/ifi.no

SVAMP: Kil inn en svamp i sprekken, og sprøyt den full med olje. Så vil impregneringen trekke opp i treverket.

Klut og bredsparkel

Lars Petter Rustan har også en annen lur metode for å komme til trange plasser.

Legg en mikrofiberklut rundt en bredsparkel og stikk den innunder kanten. Så kan du fukte kluten med en pensel med olje. Så vil det trekke inn i treverket, råder han.

Se flere bilder
Beskytt endeved

Foto: Chera Westman/ifi.no

FILLEJOBB: Er det for tett mellom vannbord og kledning til å komme til med pensel, kan man kile inn en fille dynket med impregnering.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.