IFI logo
Se flere bilder
Tenk nytt om kjøkkengulvet

Foto:

Tenk nytt om kjøkkengulvet

Gulvet er kjøkkenets mest brukte del. Derfor skal du starte fra bunnen når du planlegger det nye kjøkkenet ditt.

Lars Aarønæs

Lars Aarønæs
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjøkkenet er husets fremste slitedel. Ingen regner med at en et kjøkken skal framstå som urørt etter 15-20 år. Verken gulv eller innredning trenger altså å være laget for evigheten. Men i sin levetid skal kjøkkenet være et hyggelig og godt arbeids- og oppholdssted.

Og alt starter med gulvet.

- Det viktigste med kjøkkengulvet er at det gjør hva det skal gjøre, for deg og dine behov. Materialvalget starter med at du tenker over hvilke krav som er viktigst for husets beboere. Flott utseende kan du få uansett.

Det sier kommunikasjonssjef Kerstin Lagerlöf, som arbeider i Tarkett. Konsernet er representert i hele Norden. De bruker mye tid på å studere kjøkkentrender og måten vi bruker dette rommet på. Tarkett leverer mange ulike typer gulv til nettopp kjøkkenet.

Lagerlöf peker på at det er tre kriterier som gjelder alle kjøkkengulv:

.         Det må være slitesterkt og tåle flekker

.         Det må være lett å holde rent

.         Det må være godt å stå og gå på

Innenfor disse enkle kravene ligger et hav av muligheter.

Sjekk hva du ikke trenger

En god idé er å velge gulv ut fra funksjonen husstanden har behov for. Det vil også si at man velger bort det man strengt tatt ikke trenger. Hvis man i et forsøk på å forlenge årets sydenferie velger glatte fliser til kjøkkenet, er det ikke sikkert man ser like romantisk på det en guffen vintermorgen.

Når egne barn har flyttet ut av redet, trenger man kanskje ikke å tenke veldig mye på hvordan søl fra besøkende barnebarn vil arte seg her. De skal tross alt ikke vokse opp på dette kjøkkenet. 

Vil ha eget kjøkkenrom

"Nytt kjøkken" står på manges ønskeliste, nå også tilskyndet av at flere produsenter gir deg lekre hvitevarer og montering på kjøpet hvis du velger deres variant.

En opinionsundersøkelse viser at nordmenn flest ønsker seg kjøkkenet som et eget rom. Litt overraskende viste det seg at interiørarkitektenes åpne, luftige planløsninger, med kombinasjonen kjøkken og stue som et allrom, ikke er drømmen for alle. Kjøkkenet er rett og slett ikke "husets hjerte" i manges øyne. Tvert imot: Den nordiske forbrukerundersøkelsen Future Kitchen, utført av Prognosesenteret, viste at svært mange så kjøkkenets rolle i hjemmene våre som et sted hvor vi lager mat, ikke som det viktigste rommet i hjemmet. Så det neste kjøkkenet får kanskje ingen åpen løsning. Stadig flere ønsker seg et lukket kjøkkenrom, mens en mellomting fortsatt blir foretrukket av annenhver nordmann.

I fall det henger slik sammen, åpner det for å tenke på rommet som en egen enhet. Det gjelder på mange vis. Noen har kjøkkendører som kan lukkes. I så fall kan du gi gulvet en helt annen karakter enn resten av hjemmet. Stueparketten trenger ikke å fortsette inn hit. Men også i en åpen løsning kan en markering av skillet stue/kjøkken være fin. Et annerledes kjøkkengulv viser at du bevisst har gjort et valg: Du vil at det skal være sin egen sone. 

Alle de gode gulvvalgene

Nordmenn kan velge blant alle slags materialer når de skal ha kjøkkengulv: Vinyl, linoleum, laminat, parkett, flis, stein, gummi og kork. 

Vinylgulv

Vinylgulv av høy kvalitet gir etter manges mening et av de aller beste kjøkkengulvene.  Et vinylgulv med god overflatebehandling gjør gulvet ekstra lettstelt. Det tåler skraping med stoler og bordbein godt, det samme gjelder for høye hæler. Det føles godt for den barføtte. Sammenliknet med et flis- eller steingulv knytter det seg en åpenbar komfort til vinylen. Kanskje er det også mer lønnsomt å ha et slikt gulv: Fallende tallerkener og glass overlever forbausende ofte. Mønsterutvalget i vinyl er enormt.

Linoleum

Linoleum er et naturprodukt basert på korkmjøl tilsatt linolje (derav navnet), lagt i et tynt lag på en vev av jute. Vi snakker altså om rene naturmaterialer, som også er svært slitesterke. Med riktig stell er et slikt gulv like fint etter mange tiårs bruk. Linoleum har en evne til å reparere seg selv, men er likevel sårbart for riper. Linoleum leveres både som fliser og på rull. Med riktig forsegling tåler slike gulv en god del vann. Noen hevder at linoleum har antibakterielle stoffer i seg, og at materialet har egenskaper som motvirker allergener. Vinylfliser kan du legge selv.

Laminatgulv

Et laminatgulv er lett å legge selv, men du bør ikke kjøpe et hvilket som helst produkt. Spør etter gulv som er laget for kjøkken. Det vil for eksempel si at fugene er forsterket med silikon, slik at fugene ikke så lett slipper gjennom vann. Og vann blir det noen ganger for mye av på et kjøkkengulv, dessverre. Overflatebehandlingen bør være best mulig, så gå ikke for det rimeligste du finner. Den store forskjellen viser seg ikke før etter kanskje fire-fem år - hvor det dårlige laminatet har begynt å vise tegn på slitasje. Også her er det utallige mønstre og strukturer å velge mellom.

Parkettgulv

Det er ingen ting i veien for at parketten i stua fortsetter ut på kjøkkenet. Bare overflaten - det vil si lakken - er sterk nok, vil det være problemfritt å ha det slik. Det er nemlig lakken som slites, ikke treverket.

Flis og stein

Flisegulvet er en fryd å holde rent. Det er slitesterkt som få andre overflater - det blir ikke et spor foran kjøkkenbenkene selv om folk tråkker der i 50 år. Men skal du ha varmekabler under for å holde varmen, blir det et spørsmål om å bruke mange ekstra kilowatt per år.  Keramiske fliser uten varme føles kalde, selv når du går med strømper.  Det er jo derfor det er så fint med flis i Syden.

Går du enda lenger i retning harde overflater, for eksempel til marmor eller skifer, begynner nye spørsmål å melde seg: Holder underlaget? Bærebjelker og andre bygningsdeler må ha dimensjoner som skal tåle flere tonn mer enn de kanskje var beregnet for. Her må du snakke med en erfaren snekker før du starter gulvprosjektet.

Gummi

Noen synes gummigulv har mange av de egenskapene som gir rommet en ekstra piff. Gummi er laget av melkesaft fra gummitreet. Den gummien du finner i et gummigulv er sannsynligvis laget av syntetisk gummi. Det finnes vinylgulv med samme mønstre og farger, så vær nøye med å sjekke hva du kjøper. Gummigulvene er snillere mot miljøet enn vinyl, både under produksjon og når de kastes. De mest populære gummibeleggene er forsynt med runde knotter. Fargeutvalget er stort og mangfoldig, det samme gjelder mønstrene. Gummigulv er sterke og sklisikre. De er vannavstøtende - men ikke vanntette unntatt hvis skjøtene er sveist sammen.

Kork

Kork var naturproduktet som kom litt i skyggen av vinyl og laminatgulv da slike gulv for alvor slo gjennom. Kork tilbyr føttene mange av de samme gode egenskapene som du finner i vinyl, og med noen hyggelige tillegg. Det isolerer godt mot lyd, er sklisikkert, det er varmt og ikke spesielt kostbart. Produkter som kombinerer korkunderlag med vinyloverflate er mest slitesterke.  Etter hvert er det kommet mange mønstre på markedet, både mørke jordnyanser og innfargete korkgulv. Korkbelegget være forseglet, ellers er det lett for at skjøtene åpner seg på grunn av fukt og slipper vann under gulvet.

Noen kjøkkentommelregler

Noen kjøkkentommelregler

- Et hardt, glatt kjøkkengulv er lett å holde rent. Men du blir sliten i beina av å stå og gå der, og det er lettere for at ting blir knust.

- Et mørkt gulv er stilig, men krever mye mer lys i rommet.

- Tepper på kjøkkenparkett og tregulv hindrer slitasje, men fører til at det blir lysere felter der teppene ligger - fordi tre mørkner med årene.

- Et nytt og tyngre gulv krever kanskje forsterkninger i etasjen under. Nye standarder krever fuktsperre. Kanskje du må ha en underlagsmatte. Husk at du som regel må fjerne alle gulvlister og feielister. Dører og dørkarmer må flyttes fordi det nye gulvet blir høyere.

Mer informasjon

www.tarkett.no

www.golvabia.no

www.forbo.no

www.polyflor.no

www.beckers.no

www.gerflor.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.