3 myter om vegghengte toaletter: VEGGHENGT TRYGGHET: – Vegghengte toaletter er like sikre som gulvstående, og kan også vare lengre. Norges mest solgte veggskål heter O`Novo og produseres av Villeroy & Boch. Dette toalettet har såkalt Hygienic ... 1. Vegghengte toaletter tetter seg lett
Myten om at vegghengte toaletter kan tette seg hurtigere enn andre er ubegrunnet. Mange forestiller seg at formen på avløpsrøret har noe å si på hvor «fort» det blir tett, men utskyllingen fungerer etter de samme prinsippene på begge variantene.
– Den generelle utfordringen er at man kaster andre typer avfall enn urin, avføring og toalettpapir i toalettet. Så lenge avfallet på en eller annen måte har reist gjennom kroppen, og man i tillegg bruker en fornuftig mengde toalettpapir, så skal det aldri bli noen utfordring med tett toalett, sier markedssjef og key account manager Tor Strand Jacobsen hos Villeroy & Boch.
2. Det er stor fuktfare med vegghengte toaletter, og de varer ikke like lenge
Det er, som ved alle tekniske installasjoner, viktig at de utføres fagmessig korrekt. Kvalitet har også mye å si på varigheten, enten det gjelder vegghengte toaletter, gulvstående toaletter, eller en vaskemaskin. Myten har trolig blitt dannet gjennom dårlige opplevelser fra folk som har kjøpt seg de billigste vegghengte toalettene på markedet, gjerne produsert i Kina, og ofte montert av usertifiserte rørleggere.
– Det er derfor viktig at man bestiller montering av kyndige Rørleggere – slik man finner ved å kontakte rørleggere tilknyttet rørleggerkjeden Rørkjøp, som har 429 bedrifter fordelt i alle landets fylker. De er til enhver tid oppdaterte på eksisterende regelverk om vannskadesikker montering, og ved hjelp av kjedekontoret selger de produkter fra anerkjente produsenter som både har kvaliteten i fokus, og selvfølgelig også produktsertifikater og dokumentasjon på produktene, sier Tor.
Det lønner seg altså ikke å spare noen kroner på å kjøpe et billig toalett med lav kvalitet og usikker opprinnelse, som kanskje i tillegg monteres av ukyndige rørleggere.
– Ikke bare vil en slik installasjon trolig vare i kort tid og måtte skiftes ut, men parallelt i denne perioden vil det være en konstant risiko for vannskader på grunn av lekkasjer. I tillegg vil det ved en faglig tvilsom montering også være en risiko for at det dannes kondens i eller rundt installasjonen inne i veggen, og skader og lukt vil kunne oppstå, sier Tor.
Såfremt en innebygget sisterne er montert i henhold til gjeldende regelverk, så vil den fungere uten utfordringer minst like lenge som et tradisjonelt gulvstående toalett.
– Man kan gjerne også påstå at varigheten kan bli lengre på vegghengte toaletter, siden alle mekaniske komponenter er enda bedre beskyttet mot mekanisk/ytre påvirkning, legger han til.
TIPS: Det er en fordel å lage en løsning som gir deg tilgang til sisternen slik at den kan åpnes for eventuell inspeksjon, reparasjon og bytting av deler.
3. Vegghengte toaletter misfarges fortere
Denne myten har ukjent opprinnelse. Porselenet og den glasserte overflaten består av akkurat de samme materialene som på gulvstående modeller, og misfarging hverken kan eller skal oppstå av den årsak. Det er heller ikke noe med utskyllingen i vegghengte toaletter som forårsaker misfarging.
Rengjøring av toalettskålen må dog utføres uansett toalettmodell for å unngå misfarging. Her er det viktig å vite noe om rengjøring av porselen.
– Selv høykvalitets-porselen kan ta skade av harde gjenstander og rengjøringsmidler tilsatt slipestoff. Dette kan forårsake at man skaper mikro-riper i overflaten, og om dette oppstår vil naturlig nok ikke overflaten lenger være like smuss-avvisende som da den var ny. Det som havner nede i toalettskålen vil da kunne sette seg fast i disse mikroripene og forårsake at overflaten ser misfarget ut. Det skal derfor alltid benyttes myk børste når toalettskålen rengjøres, og ved behov for såpe skal man aldri benytte slipende rengjøringsmidler, sier Tor.
Vis mer