IFI logo
Se flere bilder
Slik fikser du mugg og sopp i dusjen

Foto: Chera Westman/ifi.no, Øistein Lie/ifi.no og Alanor

Slik fikser du mugg og sopp i dusjen

Ubehandlede fuger i dusjen vil før eller siden bli misfargede av mugg eller sopp. Slik fjerner du misfargingen, og unngår de skjemmende flekkene i fremtiden.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et fuktig og varmt miljø med såperester et populært oppholdssted for mugg og sopp. Bevegelser i huset lager ørsmå sprekkdannelser i den sementbaserte fugemassen. De er så små at du ikke ser dem med det blotte øyet, men akkurat store nok til å suge til seg vann som danner grobunn for soppveksten som misfarger fugene.

Fjerning av misfarging

Med fuger som allerede er blitt sorte, flekkete og ulekre, har man to valg: bytte ut fugen ved å skrape den vekk og fuge på nytt, eller helt enkelt å male dem. Det finnes nemlig egne fugepenner som er beregnet på nettopp dette formålet. Plasti-Kote Fugepenner fra Alanor ser ut som vanlige tusjer, men inneholder en spesiell fugemaling som farger inn fugene uten å søle på flisene. 

Se flere bilder
Fugepenn gir straks fugen en ny farge.

Foto:

Fugepenn gir straks fugen en ny farge.

Forhindre soppvekst på fuger

For å forhindre fremtidig soppvekst på fugene, er løsningen å impregnere jevnlig med fugeimpregnering. Da stopper du vanninntrengningen, og soppen og muggen får straks dårligere vekstvilkår.

Alanor Fugeimpregnering påføres på rene og tørre fliser. Renser du dem med et spesialrensemiddel, for eksempel Plumbo bad- og dusjrens, er du helt sikker på at fugene er rene og klare for impregnering.

Fugeimpregneringen påføres rikelig på de aktuelle områdene enten ved å spraye eller bruke pensel. Den trekker fort inn, så påfør flere ganger. Overflødig imregnering tørkes av med en fuktig, lofri klut, før flaten poleres lett med en tørr klut eller tørkepapir.

Vannet vil nå perle seg på fugene i stedet for å trekke inn. I dusjsonen er det anbefalt å gjenta behandlingen 2-4 ganger i året for å være garantert et langvarig resultat.

Se flere bilder
Alanor fugeimpregnering kan påføres med pensel for en mer presis påføring.

Foto:

Alanor fugeimpregnering kan påføres med pensel for en mer presis påføring.

Muggfrie overganger

Våtromssilikon, som man gjerne har i overgangen mellom vegger og mellom vegg og gulv, er antimuggbehandlet, og vil holde muggsoppen på avstand en god stund. Men etter hvert forsvinner effekten, og silikonkanten vil få svarte prikker. Disse kan ikke vaskes bort, og heller ikke males over.

Er man føre var, kan man velge en annen type fugemasse for våtrom, såkalt SMP-produkter. SMP står for Silyl Modifisert Polymer, og er en silikonfri fugemasse som herdes ved hjelp av luftfuktighet. Disse kan verken misfarges eller få svarte prikker i fuktige miljøer.

Se flere bilder
Silikonkant slik vi helst vil unngå den!

Foto:

Silikonkant slik vi helst vil unngå den!

Mer informasjon

www.alanor.no

www.casco.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.