IFI logo
Se flere bilder
Her er gulvenes verste fiende

Foto: Chera Westman/ifi.no og Robert Walmann/ifi.no

Her er gulvenes verste fiende

Piggsko tar livet av norske gulv. – Jeg forstår at butikkeiere blir oppgitt over kunder som går inne med broddene ute, sier gulvekspert Espen Josten.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pigger og brodder under sko er konstruert for å trenge dypest mulig ned i underlaget. Det er godt å ha ute på glatt føre. Innendørs skaper det bare problemer. Teknisk sjef hos Tarkett, Espen Josten, mener ingen gulv tåler å bli tråkket på med pigger.

Glatte gulv

− Det eneste gulvet som tåler det er keramiske fliser, men går du med pigger på slike gulv blir det glatt. Noen laminatgulv kan kanskje også tåle noe belasting med pigger, men jeg anbefaler ikke å prøve det, sier han.

Se flere bilder
Brodder på tregulv

Foto:

BRODDER: Det er smart med brodder om vinteren. Men husk å ta de av før du går inn. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Forstår frustrasjonen

Josten forstår godt at butikkeiere blir frustrert når kundene tramper inn på parketten, vinyl- eller linoleumsgulvet med pigger under skoene.

− Piggene er som spiker. De skaper hakk og hull i gulvet. Fukt og smuss trenger ned i hakkene og gir misfarging. Etter en stund må gulvet byttes ut. Det kan bli kostbart, sier han.

Kunder må informeres

Gulveksperten tror skilting og forbud mot piggsko inne kan være en løsning.

− Kunder må informeres om at de ødelegger underlaget. Dessuten er det jo ikke behagelig å gå med brodder inne. Folk kan prøve å gå med pigger hjemme på sitt eget gulv. Da skjønner de kanskje at det ikke skal gjøres hos andre heller, sier han.

Se flere bilder
Piggsko skader gulvet

Foto:

SPIKER I GULVET: Å gå med pigger på et tregulv er ikke lurt. Det gir hull og hakk som skaper misfarging. – Hvis du ikke ville gått med pigger på stuegulvet, bør du ikke gjøre det i en butikk heller, sier Espen Josten i Tarkett. (Foto: Chera Westman

Frykter skader på nytt gulv

Dan Urban Styffe, daglig leder hos Duri Fagprofil, liker dårlig det han ser rundt i butikker om vinteren.

− Vi har nettopp hatt et prosjekt i Lillestrøm. Hvis folk går inn der med pigger vil også det gulvet få merker. Ingen gulv tåler pigger, sier han.

Se flere bilder
Skader i parkettgulv

Foto:

HULL OG HAKK: Slik ser et parkettgulv ut etter noen få skritt med piggsko. Når fukt og smuss trekker ned i hullene blir gulvet ødelagt. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

Metall og varselskilt

Styffe mener det ikke finnes mange måter å forhindre at folk går med pigger. Han tror det beste er å informere.

− Vi kan blant annet levere matter med teksten «PIGGFRI SONE» som kan legges over eksisterende entrématter. Det handler om å informere kundene. Ellers tror jeg det er smart å legge metallplater med varseltekst over tepper slik at kundene hører en klakkelyd. Det vil forhåpentligvis gjøre flere oppmerksomme. Vi skal også huske på at mange glemmer at de har pigger under skoene, sier han.

Parketten kan reddes

Med nyttårsfest friskt i minne, kan det være mange som sliter med hakk i parketten etter dans med høye hæler på sitt eget stuegulv. Heldigvis finnes det hjelp. Alanor importerer trepleieprodukter til det norske markedet. De anbefaler å bruke formtre eller skjellakk dersom uhellet er ute.

Fint med formtre

Hull og hakk i parketten bør repareres raskt. Jeg anbefaler å bruke formtre. Dette er en plastelina du kan forme med fingrene. Den kommer i ulike farger som kan blandes. Det er viktig at treverket er helt rent, så du må fjerne lakk eller olje først. Formtre kan brukes på mindre og større skader, sier Audun Klauseie i Alanor.

Et lite drypp

Skjellakkstifter er en annen løsning for å få gulvet helt igjen.

– Du varmer opp et stemjern med en brenner, så legger du stiften på jernet og drypper skjellakken ned i hakket. Du kan også bruke en loddebolt for å varme opp stiften, foreslår Klauseie.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.