Kategorier

Meny

Konto

Det er helt normalt at tregulvet sprekker opp nå

Ikke vær redd om du ser at parketten får små sprekker nå på vinteren. Det er helt normalt, og vil i de fleste tilfeller forsvinne utover våren.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Det er helt normalt at tregulvet sprekker opp nå

Foto: Tarkett, Pergo, ifi.no

Det norske klimaet varierer stort gjennom året. Det betyr også at det blir stor forskjell på luftfuktigheten inne om sommeren og vinteren. I de varme månedene ligger den relative fuktigheten inne på rundt 60-90 prosent, mens den om vinteren kan synke ned til 20 prosent og lavere.

Den relative fuktigheten vil påvirke tregjenstander, møbler og gulv av heltre og parkett, som inneholder mer vann om sommeren enn om vinteren. Dermed sveller og krymper treverket i takt med fuktsvingningene, noe som er helt normalt.

Dele på Pinterest Krympesprekker i tregulvet

Foto: ifi.no

REVERSERES: La naturen gå sin gang hvis sprekkene først har kommet. I de aller fleste tilfeller vil de gå tilbake igjen når luftfuktigheten stiger.

Tørr luft gir skader

– For tre- og parkettgulv er det viktig at luftfuktigheten ikke blir for lav. Den skal gjerne ligge mellom 30-60 prosent relativ fuktighet. Jo mindre fukt, jo mer krymper treverket, sier Espen Josten, teknisk sjef hos Tarkett.

– Alle som har et tregulv, bør også ha et hygrometer på veggen. Da kan du se med en gang om fuktigheten går under 30 prosent, og eventuelt vurdere å tilføre fukt, sier Leif Johansen, teknisk sjef for Pergo i Norden.

Under kortere perioder med tørr inneluft kan det oppstå sprekker mellom gulvbordene eller knirk i gulvet. Dette går som regel tilbake av seg selv når fuktigheten stiger igjen.

– Oppsprekking mellom parkettbord på vinteren er noe ganske normalt. All den tid treet ikke er blitt for mye uttørket, blir sprekkene borte igjen når det nærmer seg vår og sommer. Men hvis luftfuktigheten blir for lav over for lang tid, kan parketten ta skade av dette, sier Josten.

Dele på Pinterest Espen Josten, Tarkett

GULVEKSPERT: – Du bør ikke gjøre noe med krympesprekker på vinteren. Disse forsvinner mest sannsynlig av seg selv når det blir vår og sommer, sier Espen Josten, teknisk sjef i Tarkett.

Skru ned varmen

Har uttørkingen gått for langt kan toppsjiktet på parketten sprekke eller løsne. Slike skader går ikke tilbake av seg selv når luftfuktigheten stiger. Det er dog en rekke enkle ting du kan gjøre for å minimere problemet:

– Det er ikke nødvendig å bruke kjøkkenviften når du koker poteter. La gjerne døren til badet stå åpen etter at du har dusjet. Sett tørkestativet til klesvasken i stua, og kjøp deg potteplanter som du vanner. Det gjør også stor forskjell å sette ned temperaturen i rommet fra 23 til 21 grader, sier Johansen.

Med gulvvarme øker risikoen for skader i treverket. Det er viktig at effekten er begrenset slik at overflatetemperaturen på gulvet aldri overstiger 27 grader, og dette gjelder også under tepper. Dette gjøres best ved å installere gulvføler som styrer oppvarmingen basert på overflatetemperatur på parkett. Moderne boliger med balansert ventilasjon er også ekstra utsatt for skader. Å skru av ventilasjonen anbefales ikke.

– Men du kan bruke en luftfukter sammen med RF-måler for å holde kontroll på klimaet i rommet, sier Josten.

Dele på Pinterest Sprekker i parketten

Foto: ifi.no

BEGRENSES: Problemet med sprekker i tregulvet kan minimeres ved å tilføre naturlig fuktighet i rommet, og ved å ha kontroll på klimaet.

Dele på Pinterest Gulvvarme

Foto: Pergo

VARMETOPP: Kontroller gulvvarmen: Ligger gulvet på gulvvarme, bør den begrenses med en termostat med gulvføler, som hindrer varmen i gulvet i å stige over 27 grader.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]