IFI logo
Se flere bilder
Derfor skal du ikke bruke høytrykksspyler

Foto: Charlotte H. Sveinsen/ifi.no

Derfor skal du ikke bruke høytrykksspyler

Nå er det på tide å ta vårrengjøringen og det er viktig å ikke glemme fasaden på huset. Å vaske huset gir ikke bare et skinnende rent og pent resultat, men faren for å få alger, sopp og råte reduseres og malingen holder lenger. I det lange løp er det mye tid og penger spart!

Charlotte Holberg Sveinsen

Charlotte Holberg Sveinsen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Det er mye støv i lufta, pollen fra trær og eksos som fester seg på ytterveggene til hus. Bare tenk på hvor fort vinduene blir skitne!

Holder du husveggen fri for skitt, støv, svertesopp og alger, så kan det gå lenger mellom hver gang du trenger å male huset utvendig. Vil du at huset ditt skal se nymalt og velstelt ut med liten innsats, så er trikset å vaske det nå om våren. Og resten av sommeren kan nytes med god samvittighet.

 

IFI  Informasjonskontoret for farge og interiør anbefaler å vaske huset utvendig hvert år, men ikke spyl med høytrykkspyler. Da kan både treverket og malingen skades og faren for fuktskader og råte økes. Da er det bedre å bruke lavtrykksprøyte, med kost fra en bøtte med vaskemiddel beregnet på fasadevask eller med en skumkanon som kan kobles til vannslangen. 

Såpeskum som rengjør i dybden

Helge Christiansen fra Krefting anbefaler alle huseiere å gjøre det til en vane å vaske huset hver vår. Og dager med overskyet vær eller litt duskregn er det beste vaskeværet.

– Fordelen med skumvask er at det fester seg til veggen og har lenger virketid. Dessuten har den så lang rekkevidde at behovet for stillas blir mindre.

En skumkanon får du kjøpt løst til de fleste slanger.

Skumvasken legges på kledningen – nedenfra og oppover. Når veggen er dekket med såpe, skal det virke i minst tre-fire minutter før det skylles av.

 

Såpen Christiansen bruker heter Stabil og er et biologisk nedbrytbart rengjøringsmiddel. En liter skal rekke til å gjøre rent cirka 200 kvadratmeter. Såpen kan brukes på trefasader, mur, betong, stein, gjerder og levegger, men også på hagemøbler og markiser.

Se flere bilder
gult hus såpeskum kost

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/Ifi.no

KOST: Bruk en kost med myk bust som ikke skader underlaget.

Viktig å bruke mye vann

Etter tre- fire minutter skal vannet skylles av. Det er mengde vann som skyller bort såpen, ikke trykket. Treverket og malingen kan få skader av høyt vanntrykk, så hvis en høytrykkspyler brukes, sørg for lavt trykk. Da forhindrer du at vann kommer til i eventuelle sår i treverket og deretter råte.

Skyll ovenfra og ned og sørg for at all såpen blir borte.

 

– Dersom huset er ekstra skittent kan det lønne seg å ta noen tak med en myk kost på langt skaft, tipser Christiansen.  

Bruk av riktig såpe i kombinasjon med mekanisk bearbeiding er viktig. Skumvask eller vanlig husvask fra malingprodusentene vil ikke fjerne alt hvis huset er veldig skittent. Da må det skrubbing til!

Se flere bilder
gult hus spyling vannslange

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/Ifi.no

SKYLL AV: Bruk rikelig med vann for å fjerne såpen. Det er mengde vann som er viktig, ikke trykket. 

Les mer
Derfor frarådes høytrykkspylere:
  • Har du fått en sprekk, hakk eller sår i malingsfilmen vil en høytrykkspuler bidra til at fukt trekker seg bak malingsfilmen, som igjen kan gi grobunn til sopp og råte. Derfor bruker vi høytrykkspyleren til å legge på såpe, og så skylle av med rikelig med vann fra vanlig slange. Det er mengde vann som er viktig, ikke trykket.
Dette trenger du:
  • Skumkanon
  • Skumvask
  • Høytrykkspyler (til skumkanonen)
  • Myk kost som ikke riper underlaget
  • Hageslange
  • Regntøy
  • Briller
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.