IFI logo
Se flere bilder
5 tips til vinterklar bolig

Foto: Robert Walmann/ifi.no, Mari Andersen Rosenberg/ifi.no, Intag, Golvabia

5 tips til vinterklar bolig

Gradene på gradestokken kryper nedover, og vi trekker oss innover. Nå er det på tide å gjøre boligen inne klar for å møte den kalde tida.

Mari Andersen Rosenberg

Mari Andersen Rosenberg
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forhåpentligvis har du allerede gjort boligen utvendig klar for høsten og vinteren, ved å stenge utekranen, rengjøre hagemøbler, grill og markise og rense sluk og takrenner. Men også inne er det lurt å ta noen grep for å være rustet til å møte høst- og vintermånedene.

1. Hold kulda ute med gardiner i vinduet

Gardiner isolerer mot trekk og høst- og vinterkulde. La de gjerne være lange, helt ned til gulvet, slik at de også isolerer for trekk som kommer langs gulvet. Fôrede gardiner luner mest. I tillegg kommer de også godt med når du skal stenge vintersola ute.

– Om vinteren er sola lav og sterk. Derfor er det viktig å bruke gardiner nå. De vil også gjøre det mindre trekkfullt fra vinduet, sier Jannicke Sveen hos Intag.

Se flere bilder
Gardiner luner i vinduet

Foto: Intag

GARDINER LUNER: Lange, fôrede gardiner stenger kulden ute om høsten og vinteren, og luner også estetisk. Gardiner fra Sanderson/Intag.

2. Gjør peisen klar for fyringssesongen

Snart skal det fyres i peiser rundt om i hele landet. Men først må sot og fastbrent smuss bort, for å få en sikrere og hyggeligere fyringssesong. Bruk gjerne en sotfjerner eller skorstensrens for å rengjøre pipa før du fyrer, det kan nemlig redusere faren for pipebrann. Glassdører på ovnen bør også vaskes.

– Bruk et spesialmiddel utviklet spesielt for å ta bort sot og smuss fra glassvinduer på peiser og ovner. Det funker mest effektivt, og du får tak i det i hos fargehandleren, sier Inger Løvaas hos Krefting.

Se flere bilder
Rengjør peisen

Foto: Krefting

PEISKOS: PEISKOS: Når kulda kommer, drømmer vi alle om å sitte foran peisen med en varm kopp kakao. Men husk å klargjøre ildstedet først.

3. Hold deg varm med teppe på gulvet

Lite luner mer enn teppe på gulvet. Gå inn i vintersesongen med et deilig teppe under føttene – for når du er varm på bena sprer det seg til resten av kroppen. Et heldekkende vegg-til-vegg-teppe er selvfølgelig det luneste, men også avpassede tepper gir mye varme. Så om du ikke har noen på gulvet allerede, er det på tide å få dem inn i stua!

LES OGSÅ: Fire grunner til at høst er teppetid

Se flere bilder
Teppe på gulvet

Foto: InHouse

VARME TEPPER: Når føttene er varme, er allting godt. Kvalitetstepper, enten avpassede eller vegg-til-vegg, er helt nødvendig for et lunt og varmt hjem.

4. Jag vekk uønskede gjester

Akkurat som oss, trekker også skadedyr inn på vinteren. De liker nemlig ikke kulde. Så hvis du ikke vil ha uønsket besøk, kan du sette ut musefeller, lydjagere eller luktmidler der det er tenkelig at skadedyrene kommer inn.

LES OGSÅ: Hold mus og rotter borte i jula

Se flere bilder
Musefelle

Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

JAG VEKK: Når varmen er borte, danser musene på bordet. Vil du ikke ha ubudne gjester på besøk, må du sette i gang tiltak.

5. Beskytt gulvet i gangen med matter

Har du ikke allerede et skikkelig soneforsvar mot skiss og smuss i gangen, med matter både utenfor og innenfor døren, er det på tide å få deg det. Om høsten og vinteren drar vi med oss mye vann, snø og bøss inn, og har du ikke skikkelige matter som beskytter gulvet, kan det ta skade.

Se flere bilder
Matter i gangen

Foto: Robert Walmann/ifi.no

FUKTSLUKER: Matter som suger opp fukten er viktig for å ta vare på gulvet i gange.

Dette ble brukt

Hovedbilde/KALDE TIDER::

  • Teppe: Natural Weave Quare Oatmeal, Jacaranda Carpets – INTAG

GARDINER LUNER::

  • Gardiner og andre tekstiler: Kolleksjon Glasshouse, Sanderson – INTAG

VARME TEPPER::

  • Grått teppe: InHouse Essens Charles mørk grå – INHOUSE

JAG VEKK::

  • Musefelle: Rapp musefelle – KREFTING
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.