IFI logo
Se flere bilder
Vinylbelegg og undergulv

Foto: IFI

Vinylbelegg og undergulv

Her er en liste over de vanligste undergulv og hvordan vinylbelegg egner seg i kombinasjon med dem.

Camilla Delbekk

Camilla Delbekk
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gamle belegg

Man kan fint legge vinyl på gammelt vinylbelegg, kork og linoleum som sitter godt fast til undergulvet og som er uten skader. Myke belegg bør ikke brukes som undergulv fordi det lett oppstår inntrykksmerker.

Tregulv og parkett

Gamle tregulv (heltre) må dekkes med stabile plater for å unngå at tregulvet beveger seg og gir vinylbelegget bukler. Platene festes med galvanisert dykkspiker som dores ned minimum 1 mm under platens overflate. Parkett er mer stabilt enn heltregulv. Likevel anbefales det å slå plater på parkett for å unngå bukler i vinylgulvet.

Betonggulv

Betonggulv må være plane. De avrettes eventuelt med egnet sparkelmasse. Hvis det er fare for byggfuktighet finnes primere som gjør tørketiden kortere. Gulvet blir også mindre sugende. Det er nødvendig for at betonggulvet ikke skal trekke til seg for mye av limet og gi dårlig heft.

Kjellergulv

Kjellergulv som ikke er varme- eller fuktisolert inneholder som regel for høy fuktighet til at vinylbelegg kan monteres. Risikoen er misfarging og blærer. Det finnes underlagsmatter (glassfiberarmering) som ligger løst på undergulvet og dermed slipper fukt ut. Vinylbelegget limes fast til matten. Det finnes også spesielle luftingslister som gjør at fuktigheten slipper ut.

Varmekabler

Det går fint å kombinere vinylbelegg og varmekabler. Varmen i gulvet skal ha stått på i minimum 14 dager og være slått av et par dager før legging. En uke etter legging kan gulvvarmen slås på igjen. Varmer bør ikke overskride 35 grader. Ikke legg matter eller andre isolerende gjenstander (tepper, madrasser, "Saccosekker" og lignende) over varmegulv og vinyl. Det kan gi høy varmeutvikling og misfarging av belegget.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.