Kategorier

Meny

Konto

Slik monteres vinylbelegg

Undergulvet skal være rent og tørt. Små sandkorn kan gi ujevnheter. Rull gjerne ut gulvbelegget og la det ligge i romtemperatur over natten. Da blir det lettere å arbeide med og skjære i.

av   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Slik monteres vinylbelegg

Foto: IFI

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tips:

  • Belegg i bane legges den veien som lyset faller inn i rommet, hvis ikke rommet er veldig smalt og montering er "gitt" for å unngå for mange skjøter. Ensfargede belegg bør endesnues for å unngå fargeforskyvninger. Belegg med mønster gjør endesnuing umulig.

  • Mål opp rommet mest mulig nøyaktig før legging kan begynne. Husk å ta med utstikk for døråpninger og lignende. Lag en enkel skisse. Det er til stor hjelp hvis ekspeditøren skal hjelpe deg å beregne mengde.  

Undergulvet må være tilstrekkelig tørt. Bruk fuktmåler. Fuktprosenten varierer med undergulvet. Spør der du låner fuktmåler.

Fjern alle lister og gjør undergulvet rent. Grovskjær belegglengdene med 5 cm skjæringsmonn. Hvis belegget har mønster må man beregne mønsterrapport utover 5 cm. Bestill gjerne belegget ferdig kappet i de lengder som skal brukes i de enkelte rom. Det forenkler både transport og legging.

Før liming skal hele belegget være tilpasset i hele rommet. Brett tilbake en halv bredde og sørg for at beleggbanen(e) ligger rolig ved hjelp av tung gjenstand. Tegn en blyantstrek langs den neste bredden for å ha kontroll på hvor banene møtes. Når den ene halvdelen er limt fast, gjøres tilsvarende på den gjenstående.

Skjær gjennom begge beleggene når du skal tilpasse skjøtene. Da blir skjøten penest. Etterpå sveises skjøten med kaldsveis på tube.

Bruk stålsparkel e.l. ved tettskjæring i hjørner. Bruk kniv med kroket blad for å unngå å skjære i undergulvet. Klem gjerne ned belegget med f. eks. håndtaket på en saks før tilskjæring.

I innvendige hjørner: Brett tilbake og merk av hjørnet på beleggets bakside. Kutt rett av ved avmerkingen. Tettskjær senere. I utvendige hjørner lages et v-merke ned mot gulvet før tettskjæring.

Verktøy til leggingen: Stållinjal, bred stålsparkel, kniv med rett og kroket blad, ekstra knivblader, tannet sparkel til limpåføring, tommestokk, kaldsveis på tube, trefiberplate med klut eller lignende for utstrykning.

©ifi 2002

Dette har vi brukt:

Stållinjal

Bred stålsparkel

Kniv med rett og kroket blad

Ekstra knivblader

Tannet sparkel til påføring av lim

Tommestokk

Kaldsveis på tube

Trefiberplate med fille for utstrykning

Blyant

Fuktmåler

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]