IFI logo
Se flere bilder
Ut med løsemidler, inn med vann

Foto: Kristian Owren

Ut med løsemidler, inn med vann

Tidligere har jeg alltid brukt oljemaling når noe i huset skal males. Jeg liker måten malingen oppfører seg på, samtidig som resultatet alltid blir bra. Men nå har jeg med hørt at oljemaling er på vei ut av produksjon, og lurer på hva årsaken til dette er? Jeg må si jeg er skeptisk til vanntynnbare malinger, ettersom jeg har hatt dårlig erfaring med disse tidligere.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det stemmer at det er endringer på gang innen malingstilbudet. EU har nemlig slått fast at all tradisjonell oljemaling skal ut av markedet innen 2010, for å gjøre plass til mer miljø- og helsevennlige alternativer. Det skal imidlertid sies at det ikke er oljen i seg selv som blir forbudt, men flere av løsemidlene som brukes i denne type maling som må ut. Som en følge av dette har malingsprodusentene nå i en lengre periode jobbet med å lage gode erstatningsprodukter i form av vanntynnbare malinger. Resultatet er en rekke meget gode malinger, som uten problemer kan hevde seg i konkurransen med de tradisjonelle malingene.

Like fint resultat - men ulik arbeidsmåte

Veldig mange sverger fortsatt til oljemaling når huset skal pusses opp, uten å være klar over at de vanntynnbare produktene nå har blitt så gode at de fungerer vel så godt som oljemalingen. Men det man må være klar over når man skal male med vanntynnbare produkter, er at disse krever en noe annerledes fremgangsmåte. Først og fremst gjelder dette den tiden malingen bruker på å bli tørr. Vanntynnbar maling tørker langt raskere, og du blir dermed nødt til å jobbe raskere og med mindre områder om gangen. Man bør også bruke malingsverktøy beregnet for vanntynnbare produkter for å oppnå et best mulig resultat. Enkelte hevder at penselstrøkene synes og at finishen ikke blir like fin som med oljemaling, men ved å bruke riktig teknikk og verktøy skal forskjellen bli ubetydelig.

Snillere maling

Fordelen med de vanntynnbare malingene er at de naturligvis er langt mer vennlige mot både miljø og helse, de er så å si luktfrie og det er unødvendig å benytte seg av løsemidler for å fjerne malingen fra hender og klær. I tillegg holder de vanntynnbare malingene bedre på fargen, og har ikke samme tendens til å gulne, slik som oljemalingene ofte gjør.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.