Kategorier

Meny

Konto

Vannbasert på panel

Det er fult mulig å få et flott resultat med vannbasert maling på panel, det krever bare en litt annen påføringsteknikk.

av   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Vannbasert på panel

Foto: Frode Larsen/ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vil du unngå å dra helseskadelige løsemidler med inn i stua? Nå fins det mange fullverdige alternativer til den tradisjonelle oljemalingen på markedet. De egner seg utmerket på panel og treverk, i tillegg til å være miljø- og helsevennlige.

Nye, bedre malinger

Vannbaserte og miljøvennlige malinger har tradisjonelt ikke vært særlig godt egnet for treverk. Vi har kunnet bruke dem på overmalbare tapeter, mur, betong, sponplater og lignende, men på panel og treverk har den vært vanskelig å få pen og etterlatt striper.

- Men slik er det ikke lenger! Flere av de største malingsprodusentene tilbyr i dag nye vannbaserte og miljøvennlige produkter, som egner seg utmerket på treverk.

      

Forarbeid: Se "Maling av ubehandlet panel - ny og gammel".

      

1. Tynn ut malingen med litt vann, ca 5 - 10 %. Det gjør den lettere å jobbe med, og malingen flyter bedre ut.

Dele på Pinterest

2. Påfør maling i sporet mellom panelbordene med kanten av den brede penselen. Arbeid alltid bare med to og to panelbord om gangen siden den vanntynnbare malingen tørker fortere.

Dele på Pinterest

3. Malingen påføres panelbordene med rull.

Dele på Pinterest

4. Bruk en bred pensel, og stryk ut/fordriv malingen slik at rullestrukturen fjernes. Begynn øverst på panelbordet og stryk nedover med lett hånd. 

Dele på Pinterest

5. Deretter trekker du penselen nedenfra og opp, og stryker inn i området som allerde er fordrevet. På den måten unngår du synelige skjøter.

Dele på Pinterest

6. Bruk en strekpensel i sporene mellom panelbordene og stryk ut/fordriv malingen på samme måte; først ovenfra og ned, deretter nedenfra og opp.

Dele på Pinterest

7. Når alle panelbordene er fredig malt, lar du malingen tørke, og påfører et siste strøk på samme måte.

Tips: Hvis du ønsker helt glatte panelbord, kan du slipe veggen lett med et slipapapir (korning 120-150) mellom 1. og 2. malingstrøk. Husk at du må slipe i treverkets lengdereting! Og alle støvkornene må fjernes med en lett fuktet klut (eller støvsugeren med møbelmunnstykke) før malingen påføres.

Dette trenger du:

Maling:

Vanntynnbar interiørmaling for treverk

Verktøy:

10 bred rull (eller samme bredde som panelbordene)

Strekpensel

Bred pensel til å fordrive malingen

Slipepapir (korning 120-150)

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]