IFI logo
Se flere bilder
Miljøvennlig malemester

Foto: Frode Larsen/ifi.no

Miljøvennlig malemester

Ståle Jenssen er malermester i Jenssen & Bjørgen Malermesterfirma AS. I vinter satte de lokket på de løsemiddelinnholdige oljemalingene for godt, og gikk over til å bruke vannbaserte og miljøvennlige produkter. Et valg de er godt fornøyd med!

Julie Hageler

Julie Hageler
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Hovedårsaken til at vi gikk over til å bruke vannfortynnet oljemaling, var helt klart de helsemessige gevinstene. Tidligere, med den tradisjonelle oljemalingen, måtte vi benytte verneutstyr eller ha alle dører og vinduer på vidt gap når vi malte innendørs, og likevel kom hodepinen snikende om kvelden, forteller Jenssen.

Ny hverdag

- For oss som er profesjonelle, og står i malingslukta hver eneste dag, har overgangen til de vannfortynnede produktene skapt en helt ny hverdag. Nå kjenner vi knapt malingslukta og hodepinen er helt forsvunnet, sier den fornøyde malermesteren. 

Nå ønsker han at både forbrukerne og andre profesjonelle skal komme etter.

- På grunn av EUs nye miljøkrav, er det bare et spørsmål om tid før alle må gå over til å bruke vannbaserte produkter uansett. Vi ønsket å være tidlig ute slikt at vi raskt kunne tilpasse oss den nye virkeligheten, og har blitt svært positivt overrasket over hvor gode disse produktene er blitt.

Tørker raskere

Den største forskjellen mellom den tradisjonelle oljemalingen og dagenes vanntynnbare oljemalinger, er at sistnevnte tørker mye raskere.

- Vanntynnbare produkter tørker som kjent mye fortere enn de løsemiddelbaserte, og det krever at man må gå litt mer systematisk til verks når man maler. Med den tradisjonelle oljemalingen kunne man gå tilbake å flekke på tidligere malte områder uten at det ville sette merker i overflaten. Det kan man ikke med de nye vanntynnede oljemalingene!

Jenssen påpeker likevel at det slett ikke er vanskelig å jobbe med vannbaserte produkter, det krever bare en litt annen fremgangsmåte.

     

Fortjeneste versus helse?

Den vanntynnbare oljemalingen koster litt mer enn den tradisjonelle oljemalingen, og Jenssen legger ikke skjul på at det kan være en viktig årsak til at ikke enda flere har gått over til å bruke de miljøvennlige produktene.

- Det er klart du kan spare noen kroner hvis du er villig til å ofre både helse og miljø, sier Jenssen, men påpeker at det er ganske unødvendig når det fins så mange gode alternativer i butikkene.

- De løsemiddelinnholdige produktene burde vært borte fra markedet for lengst, men la oss i hvert fall gjøre hva vi kan for å sette fortgang i prosessen, avslutter han. 

Fordeler:

- Miljø- og helsevennlig

- Mer slitesterk enn tradisjonell oljemaling

- Bedre dekk enn tradisjonell oljemaling

- Lukter neste ikke

- Malingssøl kan enkelt fjernes ved hjelp av vann

- Pensler rengjøres med vann og såpe (for eksempel Zalo)

- Beholder hvitheten og gulner ikke som tradisjonell oljemaling

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.