IFI logo
Se flere bilder
Mal ute uten å avgi klimagasser

Foto: Beckers/ifi.no

Mal ute uten å avgi klimagasser

Vanlig vann har erstattet white-spirit som løsemiddel i innendørsmaling, og flere ledende malingprodusenter går i samme miljøvennlige retning med utendørsproduktene.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Innendørs har løsemiddelfrie malinger lenge vært et krav fra huseiere, malere og myndigheter. For utendørs malinger er miljøhensyn like viktig, og siden et par år finnes også Svanen-merket utendørsmaling, uten tilsats av white-spiriten. Isteden brukes vanlig vann til å tynne malingen og rengjøre pensler i.

Moderne teknologi

- Løsemidlet bærer malingens pigmenter og bindemidler og hjelper malingen å feste og trekke inn i underlaget. Det gjør også malingens konsistens malbar. Når malingen tørker, fordamper løsemidlet og bare den beskyttende malingfilmen blir igjen på veggen. Malinger der vann brukes som løsemiddel, er vesentlig bedre for miljøet og er blitt utviklet med den aller mest moderne teknologien, sier Chresten Nielsen, teknisk sjef i Beckers Norge.

Beckers har fjernet white-spiriten fra 99 prosent av alle malinger i sortimentet og har den største andelen vanntynnede malinger av alle malingprodusenter i Norden.  

Maler verden grønn

- Når 1 liter white-spirit fordamper, tilsvarer det utslippene fra bilen når du kjøer strekningen Oslo-Roma tur og retur. Til fasaden på et normalstort hus brukes gjerne 50 liter maling, som kan inneholde 18 liter white-spirit, sier Chresten Nielsen.

- Malinger som er tynnet med vann fungerer akkurat like godt som løsemiddeltynnede malinger, men uten å skade miljøet, sier han.

Beckers var den første malingprodusenten som fikk Svanen-merket sine utendørsprodukter, og har også fått sertifisert enkelte produkter i henhold til den strenge europeiske miljømerkningen EU blomsten og til det svenske Astma- och allergiförbundets merkeordning.

les mer

www.beckers.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.