Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Tradisjoner styrer husets farge

Hvitt, rødt og okerfarger er sammen med sort- og gråskalaen, de vanligste fargene på norske fasader. Tradisjonens makt er stor, og vi lærer tidlig hva som «passer» og ikke.

 • Fargene på bunader og tradisjonell brukskunst, har gjennom årene vært forbilde for mange valg av fasadefarger. (Foto: Anne-Lise Reinsfelt/Norsk Folkemuseum, Visitnorway.com)

  Foto:

 • Oker, rødt og grønt er mer vanlige husfarger. (Foto: CH Visitnorway.com)

  Foto:

 • Fargene på bunader og tradisjonell brukskunst, har gjennom årene vært forbilde for mange valg av fasadefarger. (Foto: Nancy Bundt/Visitnorway.com)

  Foto:

 • Okergult og hvitt er husfarger som har vært populære lenge. (Foto: Nancy Bundt/Visitnorway.com)

  Foto:

 • Rosa oppfattes sjelden som en egnet husfarge. Her er fasaden til en kafé i Stavanger malt i en utradisjonell kulør. (Foto: CH - Visitnorway.com)

  Foto:

 • Hvite hus er vanlige, ikke bare i Skottevik på Sørlandet. (Foto: Kurt Hamann/Visitnorway.com)

  Foto:

Annonse
Annonse
– 90 prosent av alle hus males i vanlige kulører, sier Per Nimér, Design Manager ved Akzo Nobel Aesthetic Center.

– 90 prosent av alle hus males i vanlige kulører, sier Per Nimér, Design Manager ved Akzo Nobel Aesthetic Center.

I Norge er vi i sterk grad bundet av tradisjoner ved fargesetting av hus. Om enn i noen grad ubevisst. Vi har tross alt malt husene våre i 400 år.

– Vi ser farger på hus fra 2-3-årsalderen, og begynner å reflektere over hvordan huset der vi bor ser ut i 13-14-årsalderen. Det gjør oss vant til hvordan det skal se ut, og vi lærer oss hva som er vakkert i vår tradisjon. Derfor er 90 prosent av alle hus i gamle, vanlige kulører, sier Per Nimér, Design Manager ved Akzo Nobel Aesthetic Center.

Utradisjonelt vanlig andre steder

Rosa oppfattes sjelden som en egnet husfarge. Her er fasaden til en kafé i Stavanger malt i en utradisjonell kulør. Foto: CH - Visitnorway.com

Rosa oppfattes sjelden som en egnet husfarge. Her er fasaden til en kafé i Stavanger malt i en utradisjonell kulør. Foto: CH - Visitnorway.com

– Vi lærer oss at et hus ikke skal være petroleumsblått, eller lilla i vår tradisjon. Men det er annerledes i andre land: For eksempel på Grønland, i Curaçao i Vestindia og deler av Brasil, er tradisjonen å ikke være tradisjonell. Der har de også mye større variasjon i husfargene. Det samme gjelder på Island, der de ikke har mange farger fra naturen å forholde seg til. På Island er naturen i hovedsak grå, hvit eller brun, og der brukes mer farge på husene, sier Nimér.

Oppdatert: 17.12.2019  

Tenk på dette ved valg av farge:

Grått:

En grå farge til fasaden skal ikke komme fra N-skalaen. Den må ha innslag av gult for å kompensere for det blå lyset og himmelens farge.

 

Rødt:

En ren rødfarge vil trekke mot lilla på fasaden. En bra rødfarge for fasader har gult i seg.

 

Rosa:

En rosa fasadefarge må være tilstrekkelig skitten. Det er ifølge Per Nimér enkelte gammelrosa farger som vil kunne fungere.

 

Gult:

En lys gul vil kunne bli selvlysende på fasader. Det er viktig å velge en skitten farge med tilstrekkelig mengde sort i, ikke noe under 20 på sorthetsskalaen vil fungere.

 

Hvitt:

For at en hvit fasade ikke skal oppleves blendende i solen, bør den trekke mot både gult og sort. Per Nimér mener både S 0502-Y og 0502-Y blir for hvite.

 

Sort:

Sorte farger bør ikke trekke mot blått. Velg heller en brunsort.

 

Brunt:

Brunt er egentlig en skitten oransje farge, og den er ofte enkel å velge og vanskelig å mislykkes med.

 

Beige:

Når ikke fargen i seg selv har et sterkt uttrykk, vil den være meget utsatt for inntrykk fra omgivelsene. Beige er et klassisk eksempel på det. Beige fasadefarger bør hentes fra skalaen rundt Y50 - Y60.

 

Grønt:

Grønt går best på fasader med en dempet kulør som trekker mot gult.

 

Blått:

Blåfarger forsterkes kraftig ute. Velg en grå kulør, med svakt trekk mot blått, for å oppnå en blå fasade. Blått er ikke en vanlig husfarge, og fargen vil gjøre inntrykk.

 

Mer informasjon:

Nordsjö

 

Beckers

Bergen Malingfabrikk

Flügger

Miljømal

Butinox

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]