IFI Logo

Slik maler du slitte nedløpsrør

Vedlikehold av tak og nedløpsrør
Slik maler du slitte nedløpsrør
Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert

Nedløpsrør og takrenner står utsatt til på huset, og får ofte litt hard medfart. Når lakken går av får du ofte store, grå sår. Frykt ikke - det kan males! Med litt forberedelser og riktig maling kan de friskes opp igjen

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse
IFI annons

Takrenner og nedløpsrør har en viktig funksjon: å lede regnvann bort fra huset på en trygg måte. Hvis de er slitte og malingen flasser av, øker risikoen for rustskader, som i verste fall kan føre til hull. Derfor er det viktig å vedlikeholde dem regelmessig.

Per Morten Kværne hos Teknos har rådene du trenger, om du har oppdaget at malingen flasser av takrenna eller nedløpsrørene hjemme.

Nedløpsrør med falmet lakk

SLITT NEDLØPSRØR: Ser et av nedløpsrørene dine sånn ut? Da bør du vurdere å male det. Det er overraskende enkelt!

Foto: Chera Westman/ifi.no

1. Demonter nedløpsrøret

Det er mye enklere å male et nedløpsrør om du demonterer den og tar den ned på bakkenivå. Vent til det er meldt oppholdsvær, og så finner du frem et skrujern og løsner skruene på nedløpsklemmene.

– Det er mye enklere å vedlikeholde nedløpsrøret når den er tatt ned fra veggen. Da slipper du også å søle omgivelsene rundt, og du slipper å stå i en stige mens du maler, tipser Kværne.

Demontere nedløpsrør

TA NED: Det er mye enklere å male nedløpsrøret om du tar det ned på bakkeplan. Da slipper du stiger og stillaser, i tillegg til det går mye raskere        

Foto: Chera Westman/ifi.no

2. Forarbeid

For å få et godt resultat er det viktig med skikkelig forarbeid før du setter i gang og maler. Mange slurver med forarbeidet når de skal male på treverk, og selv om det er ingen vei rundt forarbeidet, krever metall at du gjør det riktig. Om malingen skaller av takrenna vil det være en fordel å slipe rundt de utsatte områdene med et slipepapir.

– Når du skal vedlikeholde nedløpsrør er det viktig at du får mattet ned overflaten, spesielt der det har flasset slik du får jevne overganger. Jeg like å bruke en pussekloss med et slipepapir med 240 korning. Grunnen til at du bør slipe overflaten er for å gi bedre vedheft når du maler, sier Kværne.

Per Morten Kværne sliper takrenne

MATT NED: Bruk et slipepapir og matt ned overflaten og jevn ut overgangene der det har flasset. En matt overflate vil gi bedre vedheft til malingen som kommer oppå.

Foto: Chera Westman/ifi.no

– Etter du er ferdig å pusse vasker du overflaten. Her kan du bruke litt forskjellig, oppussingswipes er veldig fine å bruke, men da er det lurt å tørke over overflaten med en tørr fille etterpå. Du kan også fint bruke rent såpevann, eller tilsette litt salmiakk om overflaten er veldig skitten. Du kan også bruke husvask, legger han til.    

Rengjøre takrenne

RENGJØR: Før du setter i gang og maler, er det viktig at overflaten er ren. Bruk rengjøringskluter egnet for maling, eller bland sammen vann og såpe i en bøtte.

Foto: Chera Westman/ifi.no

3. Mal nedløpsrøret

Når du skal male nedløpsrør eller takrenner er det viktig å bruke en maling som er egnet for metalliske overflater. Her bruker vi malingen Futura Aqua fra Teknos. For å gjøre jobben enklere anbefales det å legge takrenna, eller nedløpsrøret, over to bukker, og mal med en egnet pensel.    

Futura Aqua fra Teknos, og Per Morten Kværne

RIKTIG MALING: Pass på at malingen du kjøper er egnet til å male på metalliske overflater. Her brukes Futura Aqua fra Teknos.

Foto: Chera Westman/ifi.no

– Denne malingen er støvtørr etter en times tid og overmalbar etter 4-5 timer, men det er litt avhengig av temperatur og luftfuktighet. Malingen har god dekkevne, men du bør alltid male minimum to strøk for å forsikre deg et godt resultat. Dra penselen i lengderetningen til nedløpsrøret for å få penest mulig resultat, avslutter Kværne.

Male takrenne, hvit maling

MAL NEDLØPSRØRET: Det bør alltid males minimum to strøk for et pent resultat. Dra penselen i rørets lengderetning for å få det peneste sluttresultatet        

Foto: Chera Westman/ifi.no

4. Sett på plass

Når malingen er helt tørr, kan du montere nedløpsrøret tilbake på plass. Da gjenstår det bare å glede seg over det flotte, skinnende resultatet!

Ferdigmalt takrenne

FERDIGMALT: Når du har malt to strøk, og nedløpsrøret har fått tørket skikkelig, så kan du montere det tilbake på plass. God som ny!        

Foto: Chera Westman/ifi.no

Male takrenne


@fargetv Per Morten Kværne hos Teknos viser hvordan du effektivt kan friske opp en slitt takrenne! 🎨 🙌 #foryou #foryoupage #fordeg #ifiinspirasjon #farger #interiør #design #gjørdetselv #teknos #takrenner #male #maling ♬ Inspirational - neozilla

Les mer

Relaterte emner

Annonse
IFI annons
Vi anbefaler
Mer fra Vedlikehold av tak og nedløpsrør
Annonse
IFI annons
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.