IFI Logo

Slik maler du en radiator - steg for steg

Male plast og metall
Slik maler du en radiator - steg for steg
Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Oppdatert (Publisert )

Å male en gammel radiator er en smart og enkel måte å få den til å skli inn i resten av interiøret. Slik blir du kvitt den store, hvite firkanten i rommet!

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse

Med riktige produkter og en god fremgangsmåte kan du gi en eldre radiator et moderne preg som passer inn i interiøret. Enten du ønsker å matche den med resten av rommet eller rett og slett friske den opp, er det en del tips du kan ta med deg på veien for at jobben skal bli rask og effektiv.

Vi fikk hjelp av Per Morten Kværne hos Teknos for å vise hvordan det gjøres. Fra forarbeid til påføring – her er stegene for å male radiatoren på best mulig måte:

hvit radiator

HVIT FIRKANT: Radiatoren kan ofte føles som en fremmed kloss i interiøret. Med et par strøk maling kan den bli en del av rommet på en enkel måte!

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

1. Dekk til

Et viktig tips er å skru av radiatoren et par dager før du skal male. Dette gir den tid til å bli helt kald, noe som er avgjørende for et godt resultat. Maler du før radiatoren er kald, kan malingen tørke for raskt og gi skjolder eller et ujevnt resultat, sier Per Morten Kværne.

Før du begynner å male radiatoren, er det viktig å forberede området godt. Start med å dekke til alt som ikke skal males, som gulv, vegger og eventuelle møbler i nærheten. Masker kantene og dekk til området rundt radiatoren for å unngå malingsøl på det som ikke skal males.

maskering og tildekking av radiator

DEKK TIL: Før du begynner, dekk gulvet under og veggen bak radiatoren. Bruk maskeringstape for å beskytte detaljer som ikke skal males.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

2. Slip og vask

Når radiatoren er klar, begynner du med å slipe overflaten lett med medium grovt slipepapir for å fjerne ujevnheter og matte ned overflaten.

– Dette gir bedre heft for malingen. Bruk gjerne en støvsuger for å få bort støvet etter slipingen, sier Kværne.

slipe radiator med slipepapir

SLIP: Bruk et slipepapir med medium korning og slip overflaten. Det gjør du får å fjerne ujevnheter og matte ned overflaten, noe som gir en penere sluttresultat.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Neste steg er å rengjøre overflaten grundig. Urenheter på radiatoren vil hindre malingen i å hefte ordentlig, så sørg for å vaske den godt.

– Til denne radiatoren ble det brukt våtservietter spesielt utviklet for vask før maling. De sikrer et godt underlag for malingen, forklarer han.

vaske radiator, få bort slipestøv og skitt

VASK: Etter du har slipt er det viktig å få bort alt slipestøvet og annet skitt på radiatoren. Til denne radiatoren brukte Per Morten Kværne Malingklar fra Jordan, som er engangskluter egnet for vask før maling. Tø...

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

3. Påføring av maling

Neste steg er å male radiatoren. For denne jobben bruker vi Futura Aqua, 5 glans, som er en allsidig maling som kan påføres på de aller fleste overflater både innendørs og utendørs. Her er det viktig at du bruker en maling som er egnet for radiatorer.

– Start gjerne med en pensel for å male detaljene først. Det kan være lurt å ha et par forskjellige pensler tilgjengelig for å komme til i alle kriker og kroker, som en god skråpensel og en radiatorpensel. Til de større flatene kan du bruke en rull med fin luv for et jevnt resultat, sier Kværne.

male varmeriller på radiator

DETALJER: Begynn med detaljarbeidet først, som varmerillene på toppen av radiatoren. Avslutt med den store flaten for en fin og jevn avslutning.  

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

– Begynn med det mest krevende og avslutt med det enkleste – da er det gøy å male til slutt, legger han til.

De fleste radiatorer er allerede behandlet, så de trenger vanligvis ikke grunning.

– To strøk med maling er som regel tilstrekkelig, men om det er nødvendig kan et tredje strøk også påføres. Husk å la malingen tørke i tre til fire timer mellom strøkene for best resultat, sier han.

male radiator med malerull

RULL: Du kan fint bruke en pensel til å male hele radiatoren, men om du ønsker en fin og slett overflate er det aller beste å bruke en rull med fin luv. Det går også mye raskere.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

4. Etterbehandling og vedlikehold.

Når malingen er tørr og radiatoren er ferdig malt, er det viktig å kontrollere overflaten for eventuelle ujevnheter eller malingsdrypp. Hvis du ser noe, kan du lett pusse på de områdene med fint sandpapir og påføre et ekstra strøk for et jevnt resultat.

Etter at malingen har tørket helt, bør radiatoren stå avskrudd i minst et døgn før den skrus på. Det er for at malingen skal herde skikkelig før den blir utsatt for varme.

Radiator ferdig malt i grønn

TO STRØK SENERE: Etter to strøk maling fikk radiatoren et helt nytt utseende. Ganske stor forskjell fra den litt slitne hvite fargen som var der før, ikke sant?

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/ifi.no

Se hvordan her

Om du ønsker å se Per Morten Kværne male raditoren, kan du se hvordan han gjør det i disse videoen.    

@fargetv Denne gamle, hvite radiatoren er ikke så pen mot det lekre tapetet. Per Morten fra Teknos skal vise oss hvordan vi maler den! #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #gjørdetselv #teknos #maleradiator ♬ RUNAWAY - KAYDEN


@fargetv Da er vi igang med det morsomste: selve malingen 🤩☘️ #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #gjørdetselv #teknos ♬ original sound - FargeTV

Les mer

Relaterte emner

Annonse
IFI annons
Vi anbefaler
Mer fra Male plast og metall
Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.