IFI logo
Se flere bilder
Nå er det bevist: Rull er raskere enn pensel

Foto: Chera Westman/ifi.no

Nå er det bevist: Rull er raskere enn pensel

Det sies at riktig verktøy er halve jobben, og det er mer enn bare et utsagn. Faktisk kan du med riktig maleverktøy spare over 50 prosent av tiden du bruker på å male husveggen.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

En uhøytidelig test av to metoder for å male fasaden viser at rullen er raskest. Du kan faktisk spare mye tid ved å påføre malingen med en malerull og stryke ut med pensel, istedenfor å kun bruke pensel.

–  Dette har vi jo sagt lenge, men det er godt å ha det bevist, sier Julie Berg Viken, merkevareansvarlig hos Jordan.

Se flere bilder
dame maler en vegg

Foto: Chera Westman/ifi.no

TEST AV VERKTØY: Hvilket verktøy er raskest når du skal male huset? Vi tok tiden på å male en del av en husvegg med pensel og sammenlignet med å male med pensel og rull. Faglig ansvarlig malermester i Jordan, Åsa Schaanning, utførte testen. 

To like deler av veggen

Testen ble utført av faglig ansvarlig malermester i Jordan, Åsa Schaanning, på maleverkstedet til Jordan. Her var det satt opp en vegg med kledningsbord, stående tømmermannskledning, med ru overflate. Kledningsbordene var grunnet med fabrikkgrunning. IFI tok tiden og filmet prosessen. Ved begge metodene ble malingen på forhånd slått opp i et Jordan Superbrett som rommer 3 liter maling.

–  Vi delte veggen i to, og malte først 4,5 kvadratmeter med pensel, og deretter en like stor del med uterull montert på forlengerskaft, sier Schaanning. 

Se flere bilder
pensel mot grønn vegg

Foto: Chera Westman/ifi.no

MALE MED PENSEL: Den brede, flate penselen brukes til å male kledningsbordene.                

Male med pensel: 18 minutter

Til penselpåføringen valgte Schaanning den penselen som flest forbrukere kjøper når de skal male huset: Ultimate 120 mm. Dette er en flat pensel som tar opp mye maling og fordeler den jevnt ut over veggen. Hun brukte også en oval 65 millimeter bred pensel med vinklet skaft, og var nøye med å male endeveden nederst på veggen og å spare ut mot en tilstøtende konstruksjon øverst.

–  Det er viktig å ikke ta seg av for mange bord av gangen. Moderne malinger tørker raskt, og vi vil ikke ha start- og stoppmerker. Jeg arbeider med lange drag, og holder penselen i en vinkel mot underlaget slik at jeg får brukt malingdepotet i busten best mulig, sier hun.

Schaanning holdt godt tempo mens hun malte, og arbeidet seg systematisk bortover veggen. Fremgangsmåten var den som de fleste hjemmefiksere sverger til: største mulige pensel, holdt i hånden.

– Jeg ville nok heller ha anbefalt en annen pensel som ikke er like bred og dessuten ha brukt den sammen med et forlengerskaft, sier hun. Da blir du ikke like sliten i hendene, det er tungt å male med en stor pensel som tar opp mye maling.

Det tok malermester Åsa Schaanning 18 minutter å male halvparten av demoveggen med pensel. 

Se flere bilder
grønn vegg med pensel i vinkel

Foto: Chera Westman/ifi.no

GOD VINKEL: Hold penselen i vinkel mot underlaget for å få ut godt med maling fra malingdepotet i hulrommene mellom fibrene. 

Male med rull og pensel: 8 minutter

I testens andre halvdel påførte Schaanning malingen med Perfekt uterull for stående kledning, montert på et forlengerskaft. Hun bruke også en 100 mm bred pensel med langt, vinklet skaft, en såkalt svanehalspensel, og en 75 mm bred flat pensel. Penslene holdt hun i hånden og brukte dem til påføring der rullen ikke kom til i kriker og kroker, og til å stryke ut og arbeide inn malingen i overflaten på den ru kledningen. Svanehalsen gjør det enkelt å komme inn under kanten på endeveden.

– Her er det viktig å få på nok maling på rullen før du starter. Dypp den godt i maling, og rull den frem og tilbake i rullebrettet flere ganger for å sikre at malingen er jevnt fordelt på rullen. Rullen skal så rulles over kledningen i lange trekk opp og ned. Det er viktig å ikke gni rullen, og å dyppe den ofte i malingen. Du skal ikke male med tørr rull, sier hun.

Forlengerskaftet gjør at maleren kan stå på passe avstand fra veggen, får lang rekkevidde og trenger ikke å bøye seg for å dyppe rullen i brettet. Schaanning malte et par bord fra topp til bunn med rullen, og gikk så over hele lengden, samt kantene ved overlappene mellom over- og underliggere med den mindre penselen i etterkant. Den brede penselen med svanehals gjør det også lett å komme til for å male endeveden.

Åsa Schaanning brukte 8 minutter og 40 sekunder på å male 4,5 kvadratmeter med rull og pensel-kombinasjonen. Det er 53 prosent raskere enn tiden det tok å male med kun pensel.

– Jeg ble heller ikke sliten på samme måte nå. Med penselen kjente jeg det godt i fingrene da jeg var ferdig, sier hun. 

Se flere bilder
malerull på forlengerskaft

Foto: Chera Westman/ifi.no

RASKEST: Malerullen for stående kledning er kun 7 centimeter bred, slik at den får plass mellom kledningsbordene. Samtidig tar rullen opp mye maling, slik at du kan male mye på ett dypp. 

Mye tid å spare!

Konklusjonen er med andre ord at det er mye tid å spare på å velge rulle når du skal male huset utendørs. Når det er mer enn bare ni kvadratmeter som skal males, vil effekten av godt verktøy bli enda større, fordi det er mange flere kvadratmeter kledning på et gjennomsnittlig norsk hus, og man blir fort sliten i hender, armer og rygg.

Se flere bilder
pensel på forlengerskaft

Foto: Chera Westman/ifi.no

STÅ GODT: Med forlengerskaft kan du stå i en ergonomisk arbeidsposisjon og får lang rekkevidde. 

@fargetv Åsa fra Jordan sjekker: hva er raskest av pensler og rulle når man skal male fabrikkgrunnet kledning? 🤔 #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #gjørdetselv #jordanvethvordan ♬ vlog, chill out, calm daily life(1370843) - SUNNY HOOD STUDIO
Mer informasjon
Les mer
VERKTØY: MALE MED PENSLER
Se flere bilder
to pensler i et malebrett

Foto: Chera Westman/ifi.no

PENSLER: Vi brukte en flat 120 millimeter bred pensel til påføring på kledningsbordene, og en oval 65 millimeter pensel med vinklet, ergonomisk skaft til endeved og kanter. 

  • Pensel Vinklet 120 mm – JORDAN
  • Oval 65 mm – JORDAN
  • Superbrett  – JORDAN

Les mer her: jordanvethvordan.no

VERKTØY: Male med rull og pensel
Se flere bilder
krakk med to pensler og en malerull

Foto: Chera Westman/ifi.no

RULLEVERKTØY: Vi bruke en 7 centimeter bred uterull for stående kledning, sammen med en 100 millimeter flat pensel til å arbeide inn malingen med. Til endeved og kanter brukte vi en oval 65 millimeter pensel med vinklet skaft. 

  • Perfect Rullesett 7 cm – JORDAN
  • Ultimate 100 mm – JORDAN
  • Oval 65 mm – JORDAN
  • Forlengerskaft Karbon 105-180 cm– JORDAN

Les mer her: jordanvethvordan.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.