Noen produsenter har brukt polyuretanbaserte systemer, andre vannbaserte. Det framgår aldri av selve produktet hva det er behandlet med, og i hvor stor grad. Derfor er man nødt til å ringe produsenten, anbefaler malermesteren.
I prinsippet mener han at enhver huseier som vil gjøre en skikkelig jobb med vinduene bør kontakte fabrikken, få dokumentert malingsystemet og også notere seg hvilke garantier som er gitt og hvilke anbefalinger vindusleverandøren har.
- En vindusfabrikk-direktør jeg møtte viste dessverre en holdning som jeg tror preger mange. Hans mening var at vinduene skulle gå fortest mulig gjennomproduksjonen og ut til markedet. Produksjonsanlegget var dimensjonert etter hvor fort man kunne få tørkeprosessen til å gå.
Han sa med rene ord at han ikke brydde seg om vinduet etter at det var produsert.
- Skal man være ekstra sikker er det kanskje å anbefale at huseieren skraper ned vinduet til bart tre, og la en maler gjøre det hele om igjen med et sikkert system - et system som kan dokumenteres?
- Det er et helt unødvendig ekstraarbeid, selv om en malermester vil handle ut fra den tradisjonelle tenkningen. Det vil si basert på god og lang erfaring om hvordan vinduer skal behandles. Huseieren bør heller se vinduet an, og ta stikkprøver: Er det hel og fast malingsfilm, så la den være der. Bruk eventuelt oljebasert grunning der det er bart treverk.
Klaveness peker på at de vanntynnbare systemene noen ganger er så bestandigeat de skjuler råten, mye lenger enn en oljemaling vil gjøre.
- Disse malingene gir ikke en sikker pekepinn om slitasjen under. Plutselig en dag oppdager huseieren at bunnkarmen er omdannet til jord, under en tilsynelatende fin malingsoverflate.