IFI Logo

Riktig konstruksjon gir hus som tåler uvær

Male innendørs
Riktig konstruksjon gir hus som tåler uvær
Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Mer regn og høyere temperaturer vil kunne føre til større påkjenninger på bygg i fremtiden. Hvordan vi bygger og vedlikeholder trehus, får stadig større betydning.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse

Fremtiden byr på økte klimapåkjenninger, som mer nedbør, sterkere vind og høyere temperaturer. Dette stiller krav til utformingen av byggenes fasader. Fasaden er husets værhud og klimaskjerm, og skal forhindre at fukt utenfra påvirker kjernekonstruksjonen og innemiljøet.

Samtidig bygger vi tettere og med mer isolasjon. Dette gjør at fuktig kledning tørker ut langsommere, siden varmetapet gjennom ytterveggene blir lavere.

– Klimavariasjoner har ganske stor betydning. Vi ser mer fuktig panel nå enn før, spesielt gjelder det moderne arkitektur med funkisinspirerte hus uten taktutspring, sier Chresten Nielsen hos Beckers.

LES OGSÅ: Sjekk fuktigheten

Ekstra hensyn

Tre er et vanlig, og godt fasademateriale.

– Det er ikke noe som er så enkelt å vedlikeholde som treverk, med mindre det har gått galt fra bunn, sier Jostein Brekka, produkt- og kategoriutviklingsansvarlig hos Jordan.

Fra huset planlegges og bygges er det flere detaljer som må tas ekstra hensyn til, både ved utførelse og bruk. Detaljer i konstruksjonen bør utføres slik at fuktbelastningen på kledningen minimeres, og slik at mulighetene for opptørking blir gode. Selv den beste overflatebehandlingen vil kunne komme til kort dersom fuktbelastningen er stor nok.

Omramminger og hjørnekasser

OMRAMMINGER: Innkassing av hjørner og vindusomramminger beskytter også utsatt treverk. (Foto: Beckers)

Konstruktiv trebeskyttelse:

  • Takutspring: Takutspringet beskytter fasaden fra regn, og et utspring på 20-30 centimeter gir en veldig god beskyttelse. Uten utspring renner vannet langs veggen og øker faren for sopp- og råteskader.
  • Innkassinger og omramminger: Innkassing av hjørner og vindusomramminger beskytter også utsatt treverk med mange kuttflater fra direkte kontakt med regnvann.
  • Lufting: Tilstrekkelig lufting og drenering mellom kledning og kjernekonstruksjon. Luftingen skal ha åpning i topp og bunn, slik at vann som driver inn bak kledningen kan renne lett ned foran grunnmuren og ventileres bort.
  • Avstand: Avslutningen øverst og nederst på kledningen må utføres slik at luft slipper ut fra hulrommet. Terrasser og plattinger langs fasadene må derfor ha god avstand til kledningen slik at luftspalten ikke tettes til.
  • Maling: Overflatebehandlingen har to hovedfunksjoner: farge og beskyttelse. Ubehandlet kledning vil påvirkes mer av fukt, med økte fuktbevegelser og kuving som følge. Beis eller maling forhindrer at kledningen brytes ned av UV-stråler, sverte- og råtesopp og fuktsvingninger.
  • Dryppnese: Kledningsdetaljene avsluttes nederst med en dryppnese, skråskåret i ca. 15 grader, slik at vannet renner av uten å trenge opp i endeveden. Skråskjæring er et tillegg til forsegling, og ikke en erstatning. Endeveden bør gis flere strøk grunning og sluttbehandling.
  • Bakkeklaring: Avstanden fra kledning til terreng bør være minst 30 centimeter for å unngå oppsprut. Avstanden kan reduseres f.eks. under store taktutstikk der det er takrenner på huset.
Takutspring

TAKUTSPRING: Når taket stikker ut 20-30 centimeter eller mer utenfor fasaden, forhindrer det at regnvann renner langs veggen og fukter treverket. (Foto: Mycoteam)

Mer informasjon:

Beckers

Flügger

Nordsjö

Butinox

Miljømal

Jordan

Alfort

Relaterte emner

Annonse
IFI annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Male innendørs
Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.