IFI logo
Se flere bilder
Riktig konstruksjon gir hus som tåler uvær

Foto: Beckers, Scanox, IFI.no, Sveinung Brathen/Fargerike, Mycoteam

Riktig konstruksjon gir hus som tåler uvær

Mer regn og høyere temperaturer vil kunne føre til større påkjenninger på bygg i fremtiden. Hvordan vi bygger og vedlikeholder trehus, får stadig større betydning.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fremtiden byr på økte klimapåkjenninger, som mer nedbør, sterkere vind og høyere temperaturer. Dette stiller krav til utformingen av byggenes fasader. Fasaden er husets værhud og klimaskjerm, og skal forhindre at fukt utenfra påvirker kjernekonstruksjonen og innemiljøet.

Samtidig bygger vi tettere og med mer isolasjon. Dette gjør at fuktig kledning tørker ut langsommere, siden varmetapet gjennom ytterveggene blir lavere.

– Klimavariasjoner har ganske stor betydning. Vi ser mer fuktig panel nå enn før, spesielt gjelder det moderne arkitektur med funkisinspirerte hus uten taktutspring, sier Chresten Nielsen hos Beckers.

LES OGSÅ: Sjekk fuktigheten

Ekstra hensyn

Tre er et vanlig, og godt fasademateriale.

– Det er ikke noe som er så enkelt å vedlikeholde som treverk, med mindre det har gått galt fra bunn, sier Jostein Brekka, produkt- og kategoriutviklingsansvarlig hos Jordan.

Fra huset planlegges og bygges er det flere detaljer som må tas ekstra hensyn til, både ved utførelse og bruk. Detaljer i konstruksjonen bør utføres slik at fuktbelastningen på kledningen minimeres, og slik at mulighetene for opptørking blir gode. Selv den beste overflatebehandlingen vil kunne komme til kort dersom fuktbelastningen er stor nok.

Se flere bilder
Omramminger og hjørnekasser

Foto:

OMRAMMINGER: Innkassing av hjørner og vindusomramminger beskytter også utsatt treverk. (Foto: Beckers)

Konstruktiv trebeskyttelse:

  • Takutspring: Takutspringet beskytter fasaden fra regn, og et utspring på 20-30 centimeter gir en veldig god beskyttelse. Uten utspring renner vannet langs veggen og øker faren for sopp- og råteskader.
  • Innkassinger og omramminger: Innkassing av hjørner og vindusomramminger beskytter også utsatt treverk med mange kuttflater fra direkte kontakt med regnvann.
  • Lufting: Tilstrekkelig lufting og drenering mellom kledning og kjernekonstruksjon. Luftingen skal ha åpning i topp og bunn, slik at vann som driver inn bak kledningen kan renne lett ned foran grunnmuren og ventileres bort.
  • Avstand: Avslutningen øverst og nederst på kledningen må utføres slik at luft slipper ut fra hulrommet. Terrasser og plattinger langs fasadene må derfor ha god avstand til kledningen slik at luftspalten ikke tettes til.
  • Maling: Overflatebehandlingen har to hovedfunksjoner: farge og beskyttelse. Ubehandlet kledning vil påvirkes mer av fukt, med økte fuktbevegelser og kuving som følge. Beis eller maling forhindrer at kledningen brytes ned av UV-stråler, sverte- og råtesopp og fuktsvingninger.
  • Dryppnese: Kledningsdetaljene avsluttes nederst med en dryppnese, skråskåret i ca. 15 grader, slik at vannet renner av uten å trenge opp i endeveden. Skråskjæring er et tillegg til forsegling, og ikke en erstatning. Endeveden bør gis flere strøk grunning og sluttbehandling.
  • Bakkeklaring: Avstanden fra kledning til terreng bør være minst 30 centimeter for å unngå oppsprut. Avstanden kan reduseres f.eks. under store taktutstikk der det er takrenner på huset.
Se flere bilder
Takutspring

Foto:

TAKUTSPRING: Når taket stikker ut 20-30 centimeter eller mer utenfor fasaden, forhindrer det at regnvann renner langs veggen og fukter treverket. (Foto: Mycoteam)

Mer informasjon:

Beckers

Flügger

Nordsjö

Butinox

Miljømal

Jordan

Alfort

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.