IFI logo
Se flere bilder
Sjekk fuktigheten

Foto: Chera Westman/ifi.no og Harald Sola Berentsen/ifi.no

Sjekk fuktigheten

Enten du frykter fuktinntrengning på veggene på badet eller andre rom utsatt for vannsøl, eller du er redd det kan være fuktskader i utvendig kledning, er en fuktmåler en nyttig sak å ha liggende i boden.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag selger alle malevareforretninger fuktmålere til et par hundre kroner; ikke verden fremste presisjonsinstrumenter, men de holder lenge for å danne seg et bilde av fuktighetsnivåene i veggene dine. Fuktighetsmåleren har to spisse, tynne pigger som føres lett inn i overflaten. Deretter trykker du på knappen og vips kommer fuktighetsprosenten opp på displayet. Enklere kan du ikke få det. 

Se flere bilder
En helt grei fuktmåler får du for noen hundrelapper.

Foto:

En helt grei fuktmåler får du for noen hundrelapper.

Ikke bare inne

– Nei det stemmer, sier Per Lund Nielsen, sjef for teknisk service hos Scanox, - det er like hyppig med fuktskader i utvendig kledning og i verste fall i bærende bygningskonstruksjon. Dette bør en holde jevnlig øye med, men spesielt når du skal male er det viktig å sjekke husets tilstand. Det er visse forutsetninger som skal til for at malingen skal holde. Vi sier gjerne at underlagt må være fast, rent og tørt. Mange maler over fuktig kledning og håper på det beste. Selv om fukten ikke har utviklet tegn til råte, kan den være til hinder for malingens vedheft.

Se flere bilder
Sjekk nøye overganger og skjøter der fukt lett kan trenge seg inn.

Foto:

Sjekk nøye overganger og skjøter der fukt lett kan trenge seg inn.

Utsatte steder

- Med fuktmåleren kontrollerer du typisk risikosteder, anbefaler Nielsen, - det kan være i nærheten av tak renner og nedløp, nederst på kledningen, dekkbord ved vinduer og alt du kommer over av skjøter. Der vann og fukt har muligheter for å trenge inn, kan du regne med at skader vil kunne oppstå. Eldre hus som har vært utsatt for vær og vind i tiår – eller kanskje hundre år - vil nødvendigvis være i faresonen. Om din rimelige fuktmåler ikke viser hundre prosent riktige verdier, vil den i hvert fall gi deg en indikasjon på tilstanden.

Se flere bilder
Nederste del av kledningen er spesielt utsatt for fukt.

Foto:

Nederste del av kledningen er spesielt utsatt for fukt.

Ikke bare gammelt

Nytt trevirke kan også med fordel sjekkes for fuktighet. Ny kledning skal overflatebehandles relativt raskt etter den er satt opp, slik at solen ikke gjør skade på den. Men sikre deg at den holder akseptabelt fuktighetsnivå innen du behandler den. Impregnert virke kan ofte virke svært fuktig, men her vil fuktmåleren ha problemer med å registrere tilstanden på grunn av at impregneringsvæske inneholder store mengder salt som forstyrrer målingene ettersom saltinnholdet øker ledningsevnen. Men normalt treverk regner vi som tilfredsstillende tørt når du måler en 16-17 prosent fuktighet ved cirka 20 graders varme, avslutter Nielsen.

For mer informasjon:

Beckers

Bergen Malingfabrikk

Drywood

Flügger

Nordsjö

Scanox

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Når kan man beise terrassen?

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Ny terrasse på en dag
Utendørs

Ny terrasse på en dag

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Gi terrassen en ny start

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.