Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Sjekk fuktigheten

Enten du frykter fuktinntrengning på veggene på badet eller andre rom utsatt for vannsøl, eller du er redd det kan være fuktskader i utvendig kledning, er en fuktmåler en nyttig sak å ha liggende i boden.

cloud_download
fullscreen
 • Sjekk fuktigheten

  Foto:

 • En helt grei fuktmåler får du for noen hundrelapper.

  Foto:

 • Sjekk nøye overganger og skjøter der fukt lett kan trenge seg inn.

  Foto:

 • Nederste del av kledningen er spesielt utsatt for fukt.

  Foto:

Annonse
Annonse
En helt grei fuktmåler får du for noen hundrelapper.

En helt grei fuktmåler får du for noen hundrelapper.

I dag selger alle malevareforretninger fuktmålere til et par hundre kroner; ikke verden fremste presisjonsinstrumenter, men de holder lenge for å danne seg et bilde av fuktighetsnivåene i veggene dine. Fuktighetsmåleren har to spisse, tynne pigger som føres lett inn i overflaten. Deretter trykker du på knappen og vips kommer fuktighetsprosenten opp på displayet. Enklere kan du ikke få det. 

Ikke bare inne

Sjekk nøye overganger og skjøter der fukt lett kan trenge seg inn.

Sjekk nøye overganger og skjøter der fukt lett kan trenge seg inn.

– Nei det stemmer, sier Per Lund Nielsen, sjef for teknisk service hos Scanox, - det er like hyppig med fuktskader i utvendig kledning og i verste fall i bærende bygningskonstruksjon. Dette bør en holde jevnlig øye med, men spesielt når du skal male er det viktig å sjekke husets tilstand. Det er visse forutsetninger som skal til for at malingen skal holde. Vi sier gjerne at underlagt må være fast, rent og tørt. Mange maler over fuktig kledning og håper på det beste. Selv om fukten ikke har utviklet tegn til råte, kan den være til hinder for malingens vedheft.

Utsatte steder

Nederste del av kledningen er spesielt utsatt for fukt.

Nederste del av kledningen er spesielt utsatt for fukt.

- Med fuktmåleren kontrollerer du typisk risikosteder, anbefaler Nielsen, - det kan være i nærheten av tak renner og nedløp, nederst på kledningen, dekkbord ved vinduer og alt du kommer over av skjøter. Der vann og fukt har muligheter for å trenge inn, kan du regne med at skader vil kunne oppstå. Eldre hus som har vært utsatt for vær og vind i tiår – eller kanskje hundre år - vil nødvendigvis være i faresonen. Om din rimelige fuktmåler ikke viser hundre prosent riktige verdier, vil den i hvert fall gi deg en indikasjon på tilstanden.

Ikke bare gammelt

Nytt trevirke kan også med fordel sjekkes for fuktighet. Ny kledning skal overflatebehandles relativt raskt etter den er satt opp, slik at solen ikke gjør skade på den. Men sikre deg at den holder akseptabelt fuktighetsnivå innen du behandler den. Impregnert virke kan ofte virke svært fuktig, men her vil fuktmåleren ha problemer med å registrere tilstanden på grunn av at impregneringsvæske inneholder store mengder salt som forstyrrer målingene ettersom saltinnholdet øker ledningsevnen. Men normalt treverk regner vi som tilfredsstillende tørt når du måler en 16-17 prosent fuktighet ved cirka 20 graders varme, avslutter Nielsen.

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]